Te hard rijden in Dedemsvaart

22 april 2024

Uit de Stentor 22-04-2024

Dedemsvaart wil de vele hardrijders in het dorp waarschuwen: ‘Er zijn behoorlijke uitschieters’

Rijd eens wat rustig door Dedemsvaart, is de oproep van Plaatselijk Belang Dedemsvaart (PDB). Na snelheidsmetingen van de gemeente Hardenberg blijkt dat er behoorlijk hard gereden wordt, en dat er sprake is van flinke uitschieters. 60 waar je 30 mag, bijvoorbeeld. Dat kan grote gevolgen hebben. „Het zal maar net misgaan.”

„De grootste zorg is dat je familielid onder een auto ligt. Er wordt soms echt hard gereden. En dan hoeft er maar één keer een kind de weg op te rennen”, vertelt Wim Kloek van PBD.

„Sommige uitslagen waren echt pittig. In de Wilhelminastraat rijdt 70 tot 80 procent van de automobilisten te hard. Het is een brede weg, die de gemeente een aantal jaar flink heeft aangepakt. Als je haast hebt, geef je snel gas. Maar nogmaals: dat brengt echt heel veel risico’s met zich mee.”

Er zijn geen concrete cijfers over hardrijders in Dedemsvaart, zegt woordvoerder Lucienne Prenger van de gemeente Hardenberg. Maar: ‘we voeren wel eens snelheidsmetingen uit voor diverse projecten. Ook is er via gps-systemen bepaalde data opvraagbaar.’ Hoeveel ongelukken er per jaar in Dedemsvaart gebeuren, is onduidelijk. ‘Het in kaart brengen van het exact aantal ongelukken is lastig. Dit heeft er mee te maken dat niet alle ongevallen geregistreerd worden.’ Denk aan bijvoorbeeld ongevallen met enkel materiële schade.

In het gemeentelijk verkeer- en vervoerplan staat wel dat Dedemsvaart zich kenmerkt door wegen met lange rechte stukken. ‘Op deze wegen liggen in het algemeen de snelheden hoog.’

Zestig in plaats van dertig

In de Wilhelminastraat mag je met een snelheid van 30 kilometer per uur rijden. Kloek: „Maar daar wordt regelmatig 60 gereden, zagen we. Dat is echt veel te hard.” Niet alleen in deze straat, maar in de meeste straten in Dedemsvaart wordt te hard gereden, zegt hij. „Ik denk dat in 60 tot 70 procent van de straten te hard wordt gereden. Het is echt flink. In de Mien Ruyslaan, bijvoorbeeld, mag je 50 km/u. Daar is ook een gedeelte waar echt behoorlijk gas gegeven wordt. Daar wordt zeker in spitstijd pittig gereden; 70, 80 km/u.”

Er komen bij PBD dan ook regelmatig klachten van bewoners binnen. „Twee per maand, of iets dergelijks. En dat zijn geen mensen die eenmalig een auto te hard hebben zien langsrijden. Nee, die kloppen aan als ze echt denken: dat kan zo niet langer. Als er veelvuldig en stelselmatig overlast is.”

Hard rijden = gedrag

Hij hoopt vooral dat chauffeurs zichzelf na het lezen van dit verhaal achter de oren krabben. „Het gedrag ligt hoofdzakelijk bij de mensen zelf. Het sluipt er makkelijk in. Maar het zal maar net misgaan… Let op, of je nou in een auto zit, of op een bromfiets, motor of fatbike. Die laatste zie je ook steeds meer voorbij vliegen, en daar zijn links en rechts ook al klachten over.”

De gemeente geeft aan ook in te zetten op verkeerseducatie. Prenger: ‘Te hard rijden = gedrag.’

Hoewel het probleem vooral bij de chauffeurs ligt, zegt Kloek, hoopt hij ook dat de gemeente maatregelen neemt. Er liggen al plannen voor het kruispunt bij de Moerheimstraat en de Mien Ruyslaan, maar hij hoopt ook dat er wordt gekeken naar de Wilhelminastraat. „Er zijn eerder al toezeggingen gedaan over de Wilhelminastraat. Gemeenteraad: doe er iets mee. Laat de mensen niet in de steek.”