IkPas

20 februari 2017

Wilt u zich lekker fit voelen en beter slapen? Doe dan mee aan IkPas, de landelijke actie om 30 of 40 dagen geen alcohol te drinken. Uit onderzoek onder de IkPas-deelnemers van afgelopen jaar blijkt dat bijna de helft beter slaapt en dat ruim de helft zich fitter voelt zonder alcohol.

Door 30 dagen of 40 dagen geen druppel alcohol te drinken, doorbreek je de gewoonte om even een wijntje of biertje te pakken. Door deel te nemen aan deze alcoholvrije periode geef je ook het goede voorbeeld aan jouw omgeving. Doe je ook mee? Je krijgt er veel voor terug.

Deelnemers van de eerste twee edities gaven aan positieve lichamelijke veranderingen te ervaren tijdens IkPas: ze voelden zich fitter en scherper, sliepen beter, vielen af en hadden een betere huid.

 

Start IkPas op 1 maart 2017
De 40 dagen IkPas-periode loopt van Aswoensdag tot en met Palmzondag, tijdens de traditionele vastenperiode tussen carnaval en Pasen. Dit jaar is dat van woensdag 1 maart 2017 tot en met zondag 9 april 2017. De 30 dagen IkPas-periode begint ook op 1 maart 2017 en eindigt dus op 30 maart.

 

Aanmelden via IkPas.nl
Doe ook mee met IkPas. Aanmelden kan eenvoudig via www.IkPas.nl . Kies bij uw aanmelding voor bedrijf/organisatie: Vitaal Vechtdal.

 

Gewoonte doorbreken
Voor veel mensen is alcohol drinken een gewoonte. We staan er eigenlijk niet meer bij stil. Ook is gezelligheid of vertier vaak verbonden met alcohol. Zo sluipt de gewoonte er in om steeds vaker te drinken. En met de leeftijd neemt dat alleen maar toe. Die gewoonte willen we doorbreken door een periode te stoppen. Zo merk je goed welke plek alcohol normaal in je leven heeft. Als verantwoordelijk wethouder voor jeugd en gezondheid doe ik ook mee aan IkPas. Ik ga de 40 dagen vol maken.
 

Alcoholmatigingsbeleid

Als gemeente voeren we een actief alcoholmatigingsbeleid, omdat de cijfers van de GGD uitwijzen dat er in deze regio veel alcohol gedronken wordt. Dat is zorgelijk, zeker als het gaat om alcoholgebruik onder pubers. Veel drinken is immers schadelijk voor de ontwikkeling van het brein. Meedoen aan IkPas is dan ook een unieke kans dat patroon te doorbreken. IkPas is ook een oproep aan ouders om samen met hun opgroeiende kinderen de uitdaging aan te gaan om 30 of 40 dagen de alcohol te laten staan en samen te ervaren wat dat met je doet.

 

IkPas is een initiatief van diverse gemeenten waaronder de gemeente Hardenberg, GGD, Instellingen voor Verslavingszorg, het Trimbos-instituut en het lectoraat verslavingspreventie van de Hogeschool Windesheim.

 

Kortom, doe ook mee aan IkPas. Je krijgt er veel voor terug. Ik reken op u!

 

Met vriendelijke groet,

 

 

 

Wethouder Jannes Janssen

Gemeente Hardenberg