4 mei herdenking in Dedemsvaart

08 mei 2024

Artikel van Vechtdal TV

DEDEMSVAART - Een aangrijpende avond bij het oorlogsmonument in het park nabij het voormalige gemeentehuis van Avereest markeerde op zaterdag 4 mei een belangrijke gebeurtenis in Hardenberg. Honderden mensen, waaronder opvallend veel jongeren, verzamelden zich om te herdenken. De herdenking, die plaatsvond in Dedemsvaart, was niet alleen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook aan hen die wereldwijd zijn omgekomen in oorlogen.

Leerlingen van de basisscholen De Groen en De Ark in Dedemsvaart droegen zelfgeschreven gedichten voor over oorlog en vrijheid, waardoor de impact van deze gebeurtenis nog voelbaarder werd .Klari Nanning vertelde het aangrijpende  verhaal van Mevr Juurlink en haar belevenissen van af het bombardement op Rotterdam  Predikant Elly Wisselink nam de aanwezigen mee in het persoonlijk en indrukwekkend verhaal van Nathalie, een Oekraïense vluchtelinge die haar toevlucht heeft gezocht in Dedemsvaart samen met haar zoon. Daarnaast vertelde ze de persoonlijke ervaringen van de 98-jarige Dedemsvaarter M.Withaar uit de Tweede Wereldoorlog, waardoor het verleden tastbaar werd voor de aanwezigen.

De organisatie van de dodenherdenking in Dedemsvaart ligt jaarlijks in handen van Plaatselijk Belang Dedemsvaart, met muzikale ondersteuning van Jubal. Na de inspirerende lezingen legden voorzitter John Haverkort en wethouder Didi Dorrestijn van de gemeente Hardenberg samen met vertegenwoordigers van de drie kerken in Dedemsvaart en Scouting Dedemsvaart allen een krans bij het monument. Ook werden er vele bloemen gelegd door scholen en andere aanwezigen.