Quick Scan gemeente Hardenberg

16 september 2021

De gemeente wil graag van u weten hoe u kijkt naar de democratie in de gemeente Hardenberg. U kunt uw mening geven door een vragenlijst in te vullen.

De vragen gaan over de manier waarop de gemeente besluiten neemt en uitvoert. Wat vindt u daarvan? Is dat voor u duidelijk? En kan iedereen zich er voldoende in vinden? Er zijn ook vragen over de manier waarop u kunt meedenken, meebeslissen of zelfs meewerken als u dat wilt. De vragen gaan verder over de manier waarop de gemeente omgaat met initiatieven van inwoners voor de eigen omgeving. 

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. Bij het invullen van de vragenlijst gaat het om uw mening. Er zijn dus geen goede of foute antwoorden. De antwoorden worden anoniem verwerkt. 

KIjk verder op onderstaande website:

https://www.hardenberg.nl/gemeente/gemeenteraad/quick-scan-lokale-democratie.html


Donderdag 26 augustus Inloopspreekuur

23 augustus 2021

Voorafgaand aan de bestuursvergaderingen zijn er van 19.00-19.30 uur inloopspreekuren in de Baron. U/ jij bent hier van harte welkom met suggesties, opmerkingen en vragen over situaties in ons dorp.

Contact is ook mogelijk d.m.v. het contactformulier op de website

 


Bestuur Plaatselijk Belang vergadert weer in De Baron

28 juni 2021

Nu de coronamaatregelen zijn verruimd gaat het bestuur van PBD weer in De Baron vergaderen.
Ook starten we met de inloopspreekuren.

De eerste keer is het inloopspreekuur op woensdag 30 juni van 19.00 - 19.30 uur.

Verdere informatie en data zijn te vinden onder het kopje 'Inloopspreekuur'.


Infohuis opent zijn deuren

09 juni 2021

Na maanden van voorbereidingen heeft het Infohuis Dedemsvaart donderdag 3 juni jl. zijn deuren geopend. “Betrokken organisaties en vrijwilligers hebben samen kort bij dit heugelijke moment stil gestaan, waarna al snel de eerste bezoeker geholpen werd”, vertelt sociaal werker Marlon Ruben van De Stuw.

Het Infohuis, gevestigd in de hal van MFC De Baron, is er voor alle inwoners van Dedemsvaart en directe omgeving. Het is de plek waar je zonder afspraak naar binnen kunt lopen met vragen, voor een gesprek of gewoon voor een kopje koffie. “Inwoners kunnen met allerlei vragen bij de vrijwilligers van het Infohuis terecht, variërend van “’k wil DigiD aanvragen, maar hoe doe ik dat? tot ‘Wil jij mij helpen bij het omgaan met mijn computer? Ook kun je er terecht met vragen over vervoer, mantelzorg, financiën, vrijwilligerswerk, (huishoudelijke) hulp, (digitale) overheidsvragen, wonen, sociale contacten, vrijetijdsbesteding enzovoorts. Bij het Infohuis staan geschoolde vrijwilligers voor je klaar. Zij staan je te woord en nemen de tijd voor jouw vragen. Kunnen zij jouw vraag niet beantwoorden? Dan helpen zij je op weg en verwijzen ze je door naar de juiste organisatie als dat nodig is”, licht Marlon de werkwijze binnen het Infohuis toe. Ze heeft de afgelopen weken gemerkt dat het Infohuis al echt begint te leven in Dedemsvaart. Ze hoopt dat de inwoners snel hun weg daar naartoe weten te vinden en nodigt een iedereen uit om gewoon eens binnen te wandelen in de Baron. “Ook zonder hulpvraag ben je welkom voor een gesprek of een kopje koffie”. Het Infohuis is geopend op maandag van 14.00-16.00 uur en van 18.00-20.00 uur. Je kunt er ook op donderdag terecht. “s morgens tussen 10.00 en 12.00 uur en ‘s middags tussen 14.00 en 16.00 uur. Mochten er nog vragen zijn, neem dan contact op via email: info@infohuisdedemsvaart.nl.

 


PBD heeft nieuwe website - word lid!!

19 mei 2021

Wij hebben onze website vernieuwd. In De Toren is een artikeltje hierover opgenomen. Helaas met een foutje. De contributie is € 4,50 per jaar (en niet per maand).

Je kunt je aanmelden onder het kopje 'Lidmaatschap'.

Wij vinden het belangrijk om contact te houden met de inwoners van ons dorp. Vanwege corona kan er nog steeds geen spreekuur worden gehouden. Door het contactformulier in te vullen op onze website kun je met ons in contact komen. We hopen weer snel het maandelijke inloopspreekuur te kunnen houden.

Nieuwe leden zijn van harte welkom. Meld je dus aan!


Sportveldje in gebruik

19 mei 2021

Het sport- hockeyveldje bij de Ark/ de Eiber is klaar.

De afgelopen weken is er met vereende krachten gewerkt aan de realisering van een multifunctioneel sport- en hockeyveldje in de buurt van de basisscholen De Eiber en De Ark. De jeugd kan niet wachten tot de officiële oplevering, die binnenkort plaatsvindt, en heeft het veldje al vol enthousiasme in gebruik genomen.

“Het veldje is zo goed als klaar. Als het helemaal afgewerkt is, gaan we aan de opening zeker nog een officieel tintje geven, maar wanneer precies is nog niet duidelijk”, zegt voorzitter John Haverkort van Plaatselijk Belang desgevraagd.

Ondertussen “balt” de jeugd er al lustig op los. Het veldje is duidelijk een aanwinst voor de jeugd. Met name Joëlle van Ommen en Esmee van den Burg hebben zich er sterk voor gemaakt. Jaren geleden al stapten zij met de wens voor een hockeyveldje naar de gemeente Hardenberg. Dankzij hun niet aflatende inzet en dankzij de hulp van PBD, de gemeente en de hulp van het jeugdwerk van De Stuw is het uiteindelijk gelukt hun hartenwens te realiseren.

<p>Terwijl de finishing touch nog moet plaatsvinden &quot;balt&quot; de jeugd er al lekker op los op het nieuwe sportveldje.&nbsp;</p>

 


Aanleg multifunctioneel sportveldje in volle gang

06 mei 2021

De aanleg van het multifunctioneel sport-, hockeyveldje in Dedemsvaart is gestart. In de buurt van de basisscholen De Eiber en De Ark zijn inmiddels de hekken geplaatst. 

Wij houden jullie van de voortgang op de hoogte. 


Dedemsvaart bloeit

06 mei 2021

In Dedemsvaart is een groeiende interesse in groen en natuur en in dit kader in biodiversiteit.

Onder aan onze homepage staat onder 'diverse links'  een verwijzing naar de pagina over biodiversiteit van de gemeente Hardenberg.

Fotos van 'bloei' bij het Zuiderpad op Facebook


4 mei herdenking Dedemsvaart

04 mei 2021

Film 4 mei herdenking

https://youtu.be/eqtANcnZMbw

 


Aangepaste 4 mei herdenking Dedemsvaart

04 mei 2021

Vandaag staan op drie verschillende plekken in Dedemsvaart bloemenemmers. Iedereen die dat wil, kan hier tussen 9:00 en 17:00 uur bloemen achterlaten. Hier zijn ook gratis kaartjes beschikbaar om een wens of een gedachte op te schrijven, om deze vervolgens aan de bloemen te bevestigen.

De locatie van de bloemenemmers :

Hoek Marktstraat-Julianastraat (bij Eye Wish)
Bij het Joods monument op de Markt (voor Dorgelo)
Bij het monument aan de Moerheimstraat (Gemeentepark)

Wij zorgen dat alle bloemen bij het monument neergelegd worden.

De herdenking zal volgens de nieuwste regelgeving worden uitgevoerd. 

De herdenking is vanaf 4 mei s ‘avonds te bekijken op de facebookpagina van Plaatselijk Belang Dedemsvaart of op onze website www.plaatselijkbelangdedemsvaart.nl

 


Random live goes orange

29 april 2021

We gaan weer!


Het is weer tijd voor random live!

we zijn er bijna. we gaan Corona eronder krijgen. maar daar gaan we niet op wachten.
Een vijftal lokale verenigingen hebben samen met random five de koppen bij elkaar gestoken: random live goes orange.

5 regionale topbands vanuit 5 locaties, via 1 online livestream door omroep noos.

zaterdagavond 1 mei

gaat het gebeuren… volg het met je gezin of vrienden! Zet alvast een kruis in je toch al lege agenda en zorg dat je laptop, ipad of whatever opgeladen is.

Het is weer tijd voor een dampend Livestream Festival!

Verdere informatie en leuke filmpjes op onderstaande website

https://www.randomlive.nl/


4 mei - Herdenken op afstand en toch samen

28 april 2021

4 MEI 2021;  HERDENKEN OP AFSTAND EN TOCH SAMEN!

Ook dit jaar is er op 4 mei de dodenherdenking in Dedemsvaart. Vanwege de coronamaatregelen zal dit niet een gezamenlijke herdenking bij het monument in het gemeentepark zijn, maar herdenken we thuis, ieder op zijn eigen wijze. Evenals vorig jaar hebben we een manier gevonden om toch samen te herdenken. Plaatselijk Belang Dedemsvaart heeft als organisator hiervan een aangepaste vorm bedacht.

Op 4 mei zullen op drie verschillende plekken in Dedemsvaart bloemenemmers klaar staan. Iedereen die dat wil, kan hier tussen 9:00 en 17:00 uur bloemen achterlaten. Hier zijn ook gratis kaartjes beschikbaar om een wens of een gedachte op te schrijven, om deze vervolgens aan de bloemen te bevestigen.

De locatie van de bloemenemmers :

Hoek Marktstraat-Julianastraat (bij Eye Wish)
Bij het Joods monument op de Markt (voor Dorgelo)
Bij het monument aan de Moerheimstraat (Gemeentepark)


De organisatie zorgt ervoor dat de bloemen tijdens een aangepaste herdenking met kranslegging bij het monument worden geplaatst. De herdenking zal volgens de nieuwste regelgeving worden uitgevoerd. 

Deze herdenking is op 4 mei s ‘avonds te bekijken op de facebookpagina van Plaatselijk Belang Dedemsvaart of op onze website www.plaatselijkbelangdedemsvaart.nl

Graag zouden wij als Plaatselijk Belang Dedemsvaart zoveel mogelijk inwoners willen bereiken betreffende bovenstaande bericht. We vragen u om dit bericht zoveel mogelijk te delen.

Wilt u meer informatie vult u dan het contactformulier op onze website in.
www.plaatselijkbelangdedemsvaart.nl

Met vriendelijke groet,
Plaatselijk Belang Dedemsvaart

 


Infohuis in De Baron

28 april 2021

Om de zelfredzaamheid van de inwoners te bevorderen door hen te helpen met vragen over bijvoorbeeld wonen, werk, zorg of anderszins, wordt in Dedemsvaart hard gewerkt aan de ontwikkeling van een Infohuis in De Baron.

Het Infohuis is een gezamenlijk initiatief van verschillende partijen, zoals Samen Doen, De Stuw, Bibliotheek en Vechtdal Wonen. Het plan wordt onder meer ook gesteund door PBD. “Het geheel wordt gerund met hulp van vrijwilligers. Zij ontvangen de bezoekers en wijzen hen met al hun vragen verder de weg”, licht sociaal werker Marlon Ruben van De Stuw de werking van het lokale Infopunt toe. Ze geeft aan dat er al tien vrijwilligers voor het Infohuis zijn geworven, die deze week een eerste 'cursus' hebben gevolgd. “We zijn druk bezig met de voorbereidingen en hopen nog voor de zomer van start te gaan. De hal van de Baron gaat daarvoor op de schop. “Het Infohuis moet een mooie, laagdrempelige ontmoetingsplek worden, waar mensen info kunnen krijgen, maar ook zo binnen kunnen lopen voor een kopje koffie of om een krantje te lezen”.


Nieuwe website over biodiversiteit

22 april 2021

De gemeente Hardenberg heeft een nieuwe website over biodiversiteit. Iedere inwoner kan aandacht besteden aan biodiversiteit. Plaatselijk Belang Dedemsvaart hecht hieraan ook veel waarde.

Op de website staat allerlei informatie over dit onderwerp, onder meer tips!!!

Verdere informatie op de website.

 

https://www.biodiversiteit-hardenberg.nl/home.html


Eikenprocessierups

22 april 2021

Preventieve bestrijding in het voorjaar

Wanneer start de gemeente met de preventieve bestrijding?

Kort nadat de eikenprocessierupsen uit hun eitjes komen, bestrijden we ze. Wij zorgen voor deze preventieve bestrijding in de bomen die op gemeentegrond staan.

Het moment dat we preventief bestrijden is erg belangrijk. Het hangt af van het weer. Maar ook van de hoeveelheid jong blad aan een boom. Onder normale omstandigheden is de preventieve bestrijding in april en mei.

zie verder op de site van de gemeente Hardenberg

https://www.hardenberg.nl/inwoners/wonen/eikenprocessierups/veelgestelde-vragen.html


Stickeractie Veilig Verkeer Nederland

30 maart 2021

Voor 30 km/uur gebieden heeft Veilig Verkeer Nederland kliko stickers beschikbaar. Door op de zijkant van de groene en grijze container een 30 km-sticker te plakken worden automobilisten geattendeerd op de maximumsnelheid. Omdat de containers slechts één- of/tweewekelijks zichtbaar zijn langs de weg went dit niet zoals vaste verkeersborden en vallen ze juist meer op. Bovendien zal iedereen die de sticker op de eigen kliko heeft geplakt, zelf ook minder geneigd zijn om te snel te rijden.

De stickers zijn verkrijgbaar voor straten met een maximum snelheid van 15km/u, 30 km/u, 50 km/u en 60 km/u. Voorwaarde is wel dat de containers bij deze straten langs de straat staan, zodat het opvalt bij langsrijdend verkeer.

Geïnteresseerd? Maak een melding van de onveilige verkeerssituatie in jouw buurt en kom in contact met een VVN medewerker. Deze zal bespreken wat de juiste stappen zijn om in actie te komen.

https://participatiepunt.vvn.nl/verhaal/vvn-stickeractie

 

kliko


Kniepertjesactie voor multifunctioneel sportveld een succes

14 maart 2021

Joelle van Ommen en Esmee van der Burg hebben, samen met jongerenwerker Sylke van De Stuw, een mooi bedrag binnengehaald.voor het aan te leggen multifunctioneel sportveldje / hockeyveldje in Dedemsvaart.

De dames hebben veel kniepertjes gebakken en verkocht. Ze zijn er in geslaagd in totaal een bedrag van ongeveer € 350,- te verdienen..

Het bedrag zal worden gebruikt voor de kosten van het aanleggen van een tegelpad rondom het veld.

 


Groep naaldbomen Zuiderbos gerooid

09 maart 2021

Zuiderbos (vervolg op De Letterzetter)

 

Begin december berichtten we over De Letterzetter, een kleine kever, die de naaldbomen in het Zuiderbos zo heeft aangetast dat ze gerooid moesten worden. Het rooien van deze bomen vond enige tijd geleden plaats.

 

Begin maart wilde een medewerker namens de gemeente de grond gebruiksklaar maken voor herbeplanting. Dit is niet gelukt; de bosklepelmachine zonk weg in de vochtige bodem waarna de werkzaamheden werden gestaakt.

 

Rond augustus wordt opnieuw geprobeerd de grond gebruiksklaar te maken waarna herbeplanting in het najaar kan plaatsvinden. Herstelwerkzaamheden langs het fiets-/voetpad worden binnenkort uitgevoerd, zodat de berm zich kan herstellen.

 


Spreekuur

09 maart 2021

In verband met de maatregelen rondom het Coronavirus is er voorlopig geen inloopspreekuur.

We zijn bereikbaar via het contactformulier dat u aantreft onder 'Contact'.


Dedemsvaart krijgt een samenspeelplek

04 maart 2021

Bericht van de gemeente Hardenberg

Dedemsvaart krijgt een samenspeelplek, oftewel een nieuwe speeltuin voor alle kinderen. [🎉] Deze speeltuin komt op het strand bij de Kotermeerstal. [⛱] Op de foto's op de website van de gemeente Hardenberg zie je al een aantal ideetjes. We zijn vooral benieuwd wat kinderen hier van vinden. Met de nieuwe speeltuin houden we rekening met iedereen. Ook als je in een rolstoel zit. [🦽] Of als je slechthorend of slechtziend bent, of bijvoorbeeld autisme of adhd hebt. [🦯] Denk je met ons mee? Bekijk de schets van de speeltuin en geef jouw mening via het formulier op www.hardenberg.nl/speelplek.

 


Omgevingsvisie Landstad Hardenberg in ontwikkeling

04 maart 2021

De Omgevingsvisie Landstad Hardenberg is vanaf donderdag 11 februari 2021 tot en met woensdag 24 maart 2021 in te zien.

Opmerkingen kunnen worden doorgegeven aan PBD voor 10 maart via emailadres info@plaatselijkbelangdedemsvaart.nl 

In de omgevingsvisie staat hoe we ons de komende 20 jaar gaan ontwikkelen tot Landstad Hardenberg.

De omgevingsvisie is niet van de gemeente alleen. Het is het verhaal van alle inwoners en ondernemers in Hardenberg. De omgevingsvisie is dan ook samen met de Hardenbergers gemaakt. 

De omgevingsvisie treft u aan op de website van de gemeente Hardenberg

https://www.hardenberg.nl/inwoners/wonen/wonen-vervolg/uw-leefomgeving/onze-omgevingsvisie.html

 

 


PB Dedemsvaart wil breder onderzoek verhuizing sportpark: niet alleen Kotermeerstal

18 februari 2021

Omwonenden van de Kotermeerstal zijn tegen de mogelijke verhuizing van sportpark De Boekweit naar dit groene gebied in Dedemsvaart-Zuid, pal voor hun neus. Daarin staan ze niet alleen. Plaatselijk Belang Dedemsvaart wil dat de gemeente Hardenberg meer locaties laat onderzoeken’: ‘ga twee stappen terug’. 

De gemeente laat het Zwolse adviesbureau Royal HaskoningDHV onderzoek doen naar de haalbaarheid van verplaatsing van het sportpark van de voetbalverenigingen SCD’83 en SV Dedemsvaart en korfbalvereniging Avereest naar de zuidzijde van het Kotermeer, en de kansen voor woningbouw op de dan vrijkomende locatie van het verouderde sportpark De Boekweit. Een gezamenlijk voorstel van de collegepartijen om die constructie te onderzoeken werd in november tijdens de begrotingsvergadering van de gemeente Hardenberg overgenomen door wethouder Martijn Breukelman.

Omwonenden van de Kotermeerstal zijn zoals gemeld fel tegen, schreven verontrust een brief aan de raad en plaatsten als actiegroep ‘Geen sportpark Kotermeerstal’ spandoeken. De bewoners vrezen voor de verkeersveiligheid en verstoring van de rust. Ze spraken twee weken geleden al met de wethouder, woensdagavond mochten ze hun mening geven tijdens de online-bijeenkomst over dit plan.

Opdracht van raad

Daar kwamen ook voorzitter John Haverkort en bestuurslid Peter Schlepers van PB Dedemsvaart aan het woord. ,,We hadden het al vaker aangegeven bij de gemeente, maar elke keer komt het weer terug: de gemeenteraad heeft opdracht gegeven om de haalbaarheid van de locatie Kotermeerstal te onderzoeken, dat komt niet van ons’’, benadrukt Haverkort. ,,In het dorpsplan Dedemsvaart staat dat het wenselijk is de accommodatie op de Boekweit te verbeteren. Het plan voor een nieuw sportpark komt van de voetbalclubs.’’

'Geen mening'

Plaatselijk Belang komt op voor de belangen van alle inwoners van Dedemsvaart en omstreken, en heeft dan ook geen mening over de mogelijke verhuizing van het sportpark naar specifiek de Kotermeerstal. In een mail aan de actiegroep meldt het PB-bestuur dat Plaatselijk Belang Dedemsvaart bij de gemeente Hardenberg heeft aangegeven het te ‘betreuren dat er een haalbaarheidsonderzoek is gestart voor één locatie, zonder dat er een onderzoek is gestart voor wat de beste locatie voor Dedemsvaart is’. 

Sportpark De Boekweit in Dedemsvaart. Midden boven is het water zichtbaar van de Kotermeerstal, waarnaast de voetbal- en korfbalclubs graag hun nieuwe sportpark zien verrijzen.

 
Sportpark De Boekweit in Dedemsvaart. Midden boven is het water zichtbaar van de Kotermeerstal, waarnaast de voetbal- en korfbalclubs graag hun nieuwe sportpark zien verrijzen. © Frank Uijlenbroek

 


Het Infohuis in Dedemsvaart vraagt vrijwilligers.

06 februari 2021

Het infohuis is de plek waar mensen terecht kunnen met allerlei vragen die je tegenkomt in het dagelijkse leven, zoals vragen over huisvesting, zorg en welzijn, behoefte aan ontmoeting, financiën en praktische ondersteuning, Als vrijwilliger ben je een wandelende sociale kaart, geef je advies óf verwijs je de inwoner én professional naar de juiste persoon die een antwoord kan geven op een (hulp) vraag.

Word vrijwilliger bij het InfoHuis Dedemsvaart!🏘 Voor informatie over deze vacature kijk op de site van het Servicepunt Vrijwilligers van

https://regimatch.destuw.nl/vacatures/3679 of neem contact op via 📧 info@destuw.nl of ☎️ 0523-267478

Het Infohuis is een initiatief van verschillende organisaties én inwoners die samenwerken in de gemeente Hardenberg.

Plaatselijk Belang Dedemsvaart vindt in Infohuis een mooie ontwikkeling voor Dedemsvaart.

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon en de tekst 'Als vrijwilliger ben je een wandelende sociale kaart, geef je advies óf verwijs je de inwoner naar de juiste persoon die een antwoord kan geven op een (hulp)vraag." Ben je enthousiast en wi je graag inwoners uit Dedemsvaart en omgeving verder helpen? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor meer informatie: info@destuw.nl 0523-267478 InfoHuis Dedemsvaart'


Samen strijden tegen eenzaamheid in Hardenberg - Snertactie

03 februari 2021

Samen strijden tegen eenzaamheid in Hardenberg!

In de gemeente Hardenberg zijn initiatieven om wat te doen tegen eenzaamheid onder ouderen in onze gemeente! Je zou deze  coronatijd van isolement en eenzaamheid met recht een ‘snerttijd’ kunnen noemen.

Door de verkoop van heel veel Snert willen we ouderen in de gemeente Hardenberg een prachtige en gezellige middag bezorgen! Wij vinden dat ze dat verdienen!

Veel snert verkopen,  dat kunnen wij niet alleen. Daarvoor zijn we de hulp nodig van de gehele Hardenbergse samenleving. Van jullie dus!

Door Snert te kopen, ondersteun je niet alleen ouderen in onze gemeente, maar ook Plaatselijk Belang Dedemsvaart.

Op www.snerttijd vind je meer informatie en kun je de snert bestellen.


Concept landschaps- en beplantingsplan Vechtdalverbinding. langs de wegen N340, N48 en N377 is klaar

31 januari 2021

Concept landschaps- en beplantingsplan Vechtdalverbinding

In de afgelopen periode heeft TAUW voor de provincie Overijssel een concept landschaps- en beplantingsplan opgesteld langs de wegen N340, N48 en N377 voor het project Vechtdalverbinding In de periode van 2 februari tot en met 14 februari zijn het concept landschaps- en beplantingsplan online in te zien. Via de website www.vechtdalverbinding.nl kunt u toegang krijgen tot een digitale en interactieve kaart met daarop het landschapsplan. Deze kaart laat zien waar nieuwe bomen, bos en bomen met onderbegroeiing zijn gepland. In de kantlijn van de kaart leest u de toelichting waarom gekozen is voor deze inrichting en beplanting. De invulling is gebaseerd op een afweging tussen verkeersveiligheid, ecologische waarden, landschappelijke waarden en omgevingswensen (onder andere het voorkomen van lichthinder).Daarbij rekening houdend met de aanwezige bodemsamenstelling en eventuele aanwezigheid van kabels en leidingen. Met deze kaart informeren we u graag over de voorziene beplanting. Als gebiedskenner kijkt u mogelijk anders naar het gebied dan wij. Daarom is binnen de kaart de mogelijkheid om opmerkingen te plaatsen. Ondanks zorgvuldigheid kan het zijn dat de werkelijke situatie afwijkt van de tekening. Dan horen wij dat graag. Hoe u opmerkingen in de kaart kunt plaatsen wordt in de kantlijn van de kaart uitgelegd. Naast dat we u middels deze kaart willen informeren over het landschaps- en beplantingsplan, willen we u ook vragen aanvullende mogelijkheden ter versterking van het landschapsplan aan te dragen. Ziet u mogelijkheden voor het aanbrengen van houtwallen of bomen op uw grond, dan kunt u dit ook via de opmerkingenknop aangeven. Dit kunnen wij mogelijk opnemen in een plusvariant. Na 14 februari bekijken wij alle opmerkingen uit zowel de overleggen als uit de kaart in samenhang en verwerken dit vervolgens zo goed mogelijk in het definitieve landschaps- en beplantingsplan.

Helaas zijn we genoodzaakt vanwege de coronamaatregelen enkel digitaal te communiceren. Zowel provincie als gemeentes hebben momenteel geen ruimtes beschikbaar om de plannen fysiek te komen inzien.


Input gevraagd voor nieuw gemeentelijk verkeer- en vervoerplan (GVVP) en aandacht voor gevaarlijke plekken

29 januari 2021

De gemeente gaat nadenken over het organiseren van het verkeer en vervoer in de gemeente. Dit wordt verwerkt in het nieuwe gemeentelijke verkeer- en vervoerplan (GVVP) en het fietspadenplan.

In het plan komt aan de orde:

 • Verbetering van de bereikbaarheid
 • Het aanpakken van gevaarlijke plekken.

Inventarisatie gevaarlijke plekken

Een belangrijk onderdeel in het GVVP zal zijn de aanpak van gevaarlijke plekken. Daarom wil de gemeente graag weten op welke plekken in de gemeente de verkeersituatie verbeterd kan worden. Hiervoor worden inwoners opgeroepen om mee te helpen deze plekken in kaart te brengen. Hiervoor kun je via de website van de gemeente een enquête invullen en op een kaart aangeven waar de knelpunten liggen. Van 27 januari tot en met 17 februari is de enquête opengesteld.

De enquête is te vinden via de link www.hardenberg.nl/gvvp


Informatie over corona van de Rijksoverheid

03 oktober 2020

Via onderstaande link ziet u de meest recente informatie inzake Corona

 

https://www.nl/coronavirus-covid-19

 


Verslag jaarvergadering 21 september 2020

29 september 2020

In de bijlage vindt u het verslag van onze Algemene Ledenvergadering die wij op maandag 21 september gehouden hebben.

 

/resources/image/files/Verslag%20jaarvergadering%20maandag%2021%20september%202020%20PBD.doc


Jaarverslag 2019

09 september 2020

In de bijlage vindt u het jaarverslag van 2019. Tevens staat in ons jaarboekje de agenda voor de ALV a.s. maandag 21 september. 

 

 

/resources/image/files/2020%20A5%20formaat%20PBDboekje.pdf


Aankondiging Algemene Ledenvergadering

12 augustus 2020

Noteer in uw agenda:

Op 21 september is de Algemene Ledenvergadering van Plaatselijk Belang Dedemsvaart

 

Verdere informatie volgt.


mailadressen en telefoonnummers

03 juni 2020

In ons ledenbestand missen we nog steeds van een groot aantal leden het mailadres en telfoonnummer. We zouden het fijn vinden om dit aan onze administratie toe te voegen, om jullie bijvoorbeeld een uitnodiging voor de ledenvergadering te sturen en in het geval we een mening van een bepaalde wijk nodig hebben, de mensen via mail te benaderen.  Graag mailadres en telefoonnummer sturen naar h.vandijk53@gmail.com. 

 

 


Contributie 2020

03 juni 2020

Een dezer dagen zal de contributie Plaatselijk Belang voor het jaar 2020 via automatische incasso worden geïnd. De mensen die nog niet via automatische incasso betalen, zullen later bezocht worden door onze kwitantielopers i.v.m. corona. Eigenlijk zouden we het prettig vinden als mensen, die nog "aan de deur" betalen ook overstappen naar automatische incasso.

U kunt via het contactformulier op onze website laten weten of u hiertoe over wilt stappen. We mailen u dan een machtigingsformulier dat u dan bij ons kunt inleveren.


Dorpsplan

10 mei 2019

Dorpsplan Dedemsvaart

Plaatselijk Belang Dedemsvaart (PBD) zet zich in voor Dedemsvaart. Ruim 1200 dorpsgenoten ondersteunen die inzet met een lidmaatschap. Naast PBD zijn er andere platforms, die de levendigheid van ons dorp hoog in het vaandel hebben. Ze bewegen zich vaak op deelterreinen: de Historische Vereniging Avereest (HVA), Industrie Kring Avereest (IKA), Dedemsvaartse Middenstand Centrale (DMC), de Gashouder, Promotie Stichting Dedemsvaart (PSD), etc. Daarnaast kent ons dorp ook veel stichtingen en verenigingen met activiteiten op het gebied van sport, cultuur, educatie, welzijn, promotie van het dorp en dergelijke.

In de zomer van 2016 besloten HVA en PBD in gesprek te gaan met de lokale politiek. Kernthema: wat leeft er binnen Dedemsvaart en waarvoor zou de politiek zich hard kunnen maken? Na boeiend beraad in de Gashouder trokken politiek en plaatselijke organisaties een paar heldere conclusies: Overleg is zinvol, het is verstandig om de krachten te bundelen en misschien nog wel het meest interessant maak een lijst van zaken, waar je samen écht de schouders onder wilt zetten. 
Resultaat is dit dorpsplan 2019. 

/resources/image/files/Dorpsplan%20Dedemsvaart%20def_%20versie.pdf


Informatieborden

17 februari 2019

Bij de entree van Dedemsvaart zijn door DMC matrixborden geplaatst.


Bezoek College

15 november 2018

Vrijdag 16 november komt het college van de gemeente Hardenberg een bezoek brengen aan Plaatselijk Belang Dedemsvaart.

O.a. staan Dedemsvaart in verbinding (De Stuw), Dorpsplan en promofilm Dedemsvaart, Makelij en bezoek Kalkoventerrein op het programma. IKA, PSD, DMC, HVA zijn ook uitgenodigd voor deze ochtend.

We hopen het college goed mee te geven wat er in Dedemsvaart leeft. En dat we met elkaar het dorpsplan verder kunnen ontwikkelen.


Gemeente Hardenberg nu ook via WhatsApp bereikbaar

28 augustus 2018

Gemeente vanaf nu ook via WhatsApp bereikbaar De gemeente Hardenberg is vanaf nu ook bereikbaar via WhatsApp. Inwoners kunnen eenvoudig en snel vragen stellen door een app te sturen naar het nummer: 06-15486921. De gemeente reageert van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur op vragen. De gemeente wil graag beter aansluiten bij de behoeften van de inwoners. Via WhatsApp kunnen inwoners nog makkelijker vragen stellen. De vragen kunnen over alles gaan: meldingen over de leefomgeving, een vraag over een vergunning, of een afspraak maken voor het verlengen van je paspoort. Om te appen met de gemeente, voeg je het nummer 06-15486921 toe als contact. Daarna selecteer je het contact en kan er een bericht naar de gemeente worden verstuurd. Het nummer is uitsluitend bedoeld voor WhatsApp-berichten en niet voor bellen of sms’en. De gemeente vraagt geen privacygevoelige informatie via WhatsApp, zoals persoonsgegevens of een burgerservicenummer. Als dat nodig is, wordt op een andere manier contact opgenomen. Verbeteren dienstverlening De gemeente wil het inwoners en ondernemers zo makkelijk mogelijk maken om in contact te komen met de gemeente. WhatsApp is een verdere verbetering van de dienstverlening van de gemeente. Het is een eenvoudige manier om met elkaar in gesprek te zijn. Veel inwoners maken gebruik van WhatsApp op zijn of haar smartphone. De gemeente Hardenberg sluit graag aan bij deze manier van communiceren. Kijk voor aanvullende informatie op www.hardenberg.nl/whatsapp


Vernieuwen site Plaatselijk Belang Dedemsvaart e.o.

11 juli 2018

De afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest met de vernieuwing van de site van Plaatselijk Belang Dedemsvaart e.o. De komende tijd zult u hier weer zoveel mogelijk de meest recente informatie vinden..

Ook hebben we op de site de mogelijkheid om onze info van facebook bekijken, omdat we ons realiseerden dat niet iedereen facebook gebruikt.


PERSBERICHT

11 juli 2018

Bezorging van reisdocumenten nu ook op zaterdag en tijdens de avonduren

Inwoners van de gemeenten Ommen en Hardenberg kunnen vanaf 15 juni 2018 zes dagen per week een aangevraagd paspoort of identiteitskaart thuis laten bezorgen. Bezorging kan doordeweeks van 8.00 uur tot 22.00 uur en op zaterdag van 8.00 uur tot 18.00 uur. De bezorgkosten zijn €4,95 per reisdocument. Voor het aanvragen van een nieuw paspoort of identiteitskaart is een bezoek aan het gemeentehuis nog wel noodzakelijk. Hiervoor kan online en telefonisch een afspraak gemaakt worden.
Inwoners kunnen tijdens het aanvragen van een nieuw of verlenging van een bestaand reisdocument kiezen voor thuisbezorging. De levering van een paspoort of id-kaart kan in heel Nederland plaatsvinden, met uitzondering van de Waddeneilanden. Bezorging van een reisdocument op bijvoorbeeld een werkadres is ook mogelijk. Vanzelfsprekend blijft het ook mogelijk om reisdocumenten zelf op te halen in het gemeentehuis. Hiervoor kan via de website van de gemeenten en telefonisch via 140523 (Hardenberg) of 140529 (Ommen) een afspraak gemaakt worden.
Proef
Als proef zijn de gemeenten Hardenberg en Ommen eind 2017 gestart met het bezorgen van reisdocumenten. Op dit moment wordt circa 13% van alle aangevraagde reisdocumenten bezorgd. Door de bezorgtijden te verruimen met de avonduren en de zaterdag verwachten de gemeenten dat meer inwoners gebruikmaken van deze service. Beide gemeenten willen met deze service nog beter aansluiten op de wensen van inwoners.
Uitbreiding dienstverlening
De gemeenten Ommen en Hardenberg zijn altijd op zoek naar manieren om de dienstverlening verder uit te breiden voor inwoners. Het thuisbezorgen van paspoorten en identiteitskaarten is daar een voorbeeld van. Eind december 2018 wordt deze extra service geëvalueerd.
Meer informatie over het aanvragen, ophalen of thuisbezorgen van een paspoort of identiteitskaart is te lezen op www.hardenberg.nl en www.ommen.nl .
Noot voor


Gemeente Hardenberg onderzoekt het IJslands preventiemodel

11 juli 2018

 

De gemeente Hardenberg zet al geruime tijd in op het bevorderen van een gezonde levensstijl van haar inwoners. Onder andere met preventiebeleid rondom alcohol, roken en drugs. Dit beleid wil de gemeente verder door ontwikkelen. Vanwege de goede resultaten van het IJslands preventiemodel, onderzoekt de gemeente samen met vijf andere gemeenten, het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut hoe zij de IJslandse aanpak kan gebruiken.

In Hardenberg werkt de gemeente al meerdere jaren aan preventie op het gebied van alcohol, roken en drugs. De inzichten op het gebied van preventie wijzingen de laatste tijd echter van repressie naar positieve gezondheid. De gemeente wil daar graag verder mee en ziet mogelijkheden in het IJslands preventiemodel. Volgens wethouder Alwin te Rietstap is het een mooie kans voor de gemeente. "Er was veel belangstelling om mee te doen aan dit leerwerktraject van het Trimbos-instituut. Juist omdat we als Hardenberg al een duidelijk preventiebeleid hebben en dit willen door ontwikkelen, krijgen we de kans om als een van de weinige gemeenten deel te nemen aan dit driejarige traject", aldus de wethouder.

IJslands preventiemodel IJslandse jongeren waren 20 jaar geleden nog de grootverbruikers van Europa wat betreft drank, sigaretten en drugs. Nu gebruiken zij het minst van alle jongeren in Europa. De basis onder het IJslandse preventiemodel is de uitvoerige en regelmatige monitoring van preventieve en risico vergrotende factoren die een rol spelen bij middelengebruik. Met de informatie die dit oplevert, krijgen de beleidsmakers jaarlijks handvatten om aan de juiste knoppen te draaien. Daarmee kunnen ze gericht risico’s terugdringen, zoals verveling en laat buiten op straat rondhangen én preventieve factoren versterken, zoals een goede ouder-kind relatie en gestructureerde vrijetijdsbesteding. Daarnaast is belangrijk dat er een constante kennisuitwisseling is tussen wetenschappers, beleidsmakers en professionals uit de praktijk. Het IJslands preventiemodel is vooral gericht op het bieden van alternatieven, zodat jongeren gezonde keuzes kunnen maken.

Nulmeting in oktober De komende weken gaat de gemeente samen met de scholen en ketenpartners verder praten over het IJslands model. In oktober vindt er een nulmeting plaats volgens de IJslandse methode. Deze nulmeting levert veel informatie op en laat de kansen en mogelijkheden zien. In januari worden de resultaten bekend en met alle partners besproken. Daarna wordt met alle partners gebouwd aan een nieuw preventief beleid en worden ook onderdelen daadwerkelijk ingevoerd. In het driejarig traject is ook ruimte voor evaluatie van de ervaringen. Zo kan het leerwerktraject uiteindelijk ook andere Nederlandse gemeenten helpen bij hun gezondheidsbeleid.

Middelengebruik in de gemeente

De gemeente heeft goed inzicht in het middelengebruik onder jongeren door de tweejaarlijkse onderzoeken van de GGD. Deze leveren een duidelijk beeld op hoe het met het middelengebruik is gesteld onder jongeren van 13 tot en met 16 jaar. Daarnaast krijgt de gemeente informatie door de samenwerking met de ketenpartners zoals de politie, jongerenwerk, Tactus, bureau Halt en de Saxenburgh Groep. Met de inzet van het IJslands model en positieve gezondheid, hoopt de gemeente het middelengebruik verder terug te dringen.

Noot


PERSBERICHT

11 juli 2018

Ommen en Hardenberg bereiken akkoord over
beëindigen Bestuursdienst Ommen-Hardenberg

De colleges B&W van Ommen en Hardenberg zijn het eens geworden over het beëindigen van de samenwerking in de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg met ingang van 1 januari 2019. De gemeenteraden van beide gemeenten moeten de afspraken goedkeuren. Dat gebeurt naar verwachting in juli.
De beide colleges hebben afspraken gemaakt over hoe zij de huidige samenwerking beëindigen. Ook zijn afspraken gemaakt over hoe de gemeenten ieder hun eigen organisatie inrichten. De gemeente Hardenberg kiest voor een volledige ambtelijke organisatie die zelf alle taken en diensten uitvoert. De gemeente Ommen wordt een regiegemeente die veel taken uitbesteedt of inhuurt. Ommen vormt daarom een compacte organisatie met een personeelsbestand van ongeveer 45 medewerkers.
Dienstverlening waarborgen
Om de dienstverlening richting inwoners en ondernemers te waarborgen, brengt de gemeente Ommen tijdelijk een aantal taken bij de gemeente Hardenberg onder. Het gaat om de administratie van het sociaal domein, beheer van het openbaar gebied, ICT, gegevensbeheer en het gemeentearchief. Hiervoor sluiten de twee gemeenten zogenaamde dienstverleningsovereenkomsten met een minimum looptijd van zes jaar.
Overige taken brengt Ommen mogelijk op termijn bij andere partijen onder. Dit wordt de komende periode nader uitgewerkt. Omdat het niet praktisch is om dit al voor 1 januari 2019 georganiseerd te hebben en om de continuïteit van dienstverlening te waarborgen, brengt de gemeente Ommen deze taken tijdelijk voor een periode van 1 tot 2 jaar onder bij de gemeente Hardenberg.
Personeel
Zorgvuldigheid naar het personeel van de Bestuursdienst stond de afgelopen weken voorop in de gesprekken tussen de beide colleges. Afgesproken is dat alle vaste medewerkers van de Bestuursdienst per 1 januari 2019 overgaan naar de nieuwe organisatie van Ommen of Hardenberg.
Ommen start zo snel mogelijk met het werven van personeel voor de eigen organisatie. Medewerkers van de Bestuursdienst kunnen solliciteren op een functie bij de nieuwe gemeente Ommen.
De gemeente Hardenberg neemt alle medewerkers van de Bestuursdienst in dienst die niet overgaan naar Ommen. Met deze afspraak bieden de gemeenten maximale zekerheid voor de medewerkers van de Bestuursdienst.
Vertrouwen
Burgemeesters Peter Snijders (Hardenberg) en Hans Vroomen (Ommen) leggen het akkoord met vertrouwen aan de beide gemeenteraden voor.
Peter Snijders: “We zijn er van overtuigd dat dit voor beide gemeenten een goede uitkomst is. Met dit als basis kunnen we in de toekomst succesvol blijven samenwerken.”
Hans Vroomen: “Hiermee komt een einde aan een woelige periode. Daarbij kan de loyaliteit van onze medewerkers niet onvermeld blijven. Dat geeft ons het vertrouwen dat we vanaf nu de weg omhoog weer kunnen inslaan.”
Financiële afspraken In het akkoord maken de beide gemeentebesturen afspraken over de financiële afwikkeling. Omdat beide gemeenten op een groot aantal terreinen blijven samenwerken, worden de financiële gevolgen grotendeels met gesloten beurzen verrekend. Wel betaalt Hardenberg aan Ommen een eenmalige uittreedsom van 1,3 miljoen euro, nu Hardenberg het besluit heeft genomen om uit de Bestuursdienst te stappen.
Gemeenteraden
De colleges van B&W bieden het akkoord nu aan de beide gemeenteraden aan. De gemeenteraden bespreken het akkoord in juli. Als de gemeenteraden instemmen met het akkoord, wordt het opheffen van de Bestuursdienst in september 2018 formeel geregeld.
Bestuursdienst Ommen-Hardenberg
De Bestuursdienst Ommen-Hardenberg is op 1 juli 2012 ontstaan na een fusie van de ambtelijke organisaties van de gemeenten Ommen en Hardenberg. In december 2017 besloot het college van B&W van de gemeente Hardenberg om de uit de Bestuursdienst te stappen.


Adreswijzigingen leden doorgeven

11 juli 2018

Adressenbestand Plaatselijk Belang niet up to date.
Bij het laten bezorgen van uitnodigingen voor de ledenvergadering in april dit jaar, bemerkten we dat een aantal adressen niet meer klopt. We willen u vragen als u de laatste jaren verhuisd bent, uw nieuwe adres door te geven via het contactformulier op onze site. Graag oude en nieuwe adres bij omschrijving noteren. Alvast bedankt.


Persbericht: Nieuwe inrichting omgeving Markant

29 januari 2018

Nieuwe inrichting omgeving De Markant en Tuinstraat in Dedemsvaart
 
De openbare ruimte rond woonwinkelcomplex De Markant in Dedemsvaart krijgt een nieuwe inrichting. Ook de Tuinstraat wordt opnieuw ingericht. De werkzaamheden zijn eind april afgerond. Na deze werkzaamheden is de herinrichting van het gehele winkelgebied in Dedemsvaart afgerond.
 
Aan de noordkant van de Markt in Dedemsvaart is woonwinkelcomplex De Markant in aanbouw. Het complex wordt momenteel afgebouwd en binnenkort opgeleverd. De omgeving van het complex krijgt een nieuwe inrichting.
 
Gebied rond woonwinkelcomplex Aannemer NTP Infra start begin februari met de werkzaamheden. Allereerst wordt gewerkt aan de zijde van parkeerterrein de Antenne. Hier worden parkeerplaatsen aangelegd.  Deze werkzaamheden duren ongeveer 1 week. Aansluitend werkt de aannemer circa 3 weken aan de zijde van de Markt, voor de entree van de winkel. Het gebied rond het woonwinkelcomplex is dan klaar voordat de winkel open gaat en de bewoners naar hun appartement verhuizen.  
 
Tuinstraat Zodra de werkzaamheden op de Markt gereed zijn, start NTP met de herinrichting van de Tuinstraat. De bestaande bestrating wordt opgebroken en er wordt nieuwe riolering gelegd. Daarna krijgt de Tuinstraat een volledig nieuwe bestrating. De werkzaamheden in de Tuinstraat worden in fases uitgevoerd en duren in totaal circa 6 weken. De aannemer start op het deel naast Albert Heijn en werkt in de richting van de Julianastraat. Als laatste legt NTP nieuwe bestrating op het Schoolpad. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind april afgerond. Deze planning is wel afhankelijk van de weersomstandigheden.  
 
Nieuwe verkeerssituatie Zodra de herinrichting is afgerond, is de nieuwe verkeerssituatie van kracht. De Tuinstraat is definitief afgesloten voor doorgaand autoverkeer vanaf de Markt en is alleen bedoeld voor bestemmingsverkeer en bevoorradend verkeer. Verkeer rijdt in de nieuwe situatie via de straten Julianastraat, Prins Bernhardstraat, Wilhelminastraat, Wisseling, Julianastraat. Via deze route zijn de belangrijkste parkeervoorzieningen bereikbaar.  
 
Herinrichting openbare ruimte Na deze werkzaamheden is de herinrichting van de openbare ruimte in het centrum van Dedemsvaart afgerond. Eerder al ondergingen de Julianastraat, Wisseling, Prins Bernhardstraat en het gebied op en rond de Markt een metamorfose. Het centrumgebied is nu voorzien van hoogwaardige bestrating met een kleurenpatroon van oranjerode tot roodbruinachtige tinten. Rijlijnen en parkeermarkeringen zijn op subtiele wijze in de bestrating aangegeven.  
 
Masterplan Centrum Dedemsvaart In het centrum van Dedemsvaart is met de uitvoering van het Masterplan Centrum Dedemsvaart gewerkt aan een compleet, compact, comfortabel en duurzaam centrumgebied dat goed bereikbaar is en met voldoende parkeerplaatsen.
 


Dedemsvaart presenteert zich op 21 februari aan nieuwe inwoners.

23 januari 2018

 

Voor alle nieuwe inwoners die in 2016 of 2017 in Dedemsvaart zijn komen wonen, wordt een speciale avond georganiseerd. Plaatselijk Belang Dedemsvaart heeft het plan opgepakt om Dedemsvaart op zijn breedst te laten zien aan hen die er nieuw zijn komen wonen. Met de insteek dat een “Dedemsvaarter" van alles wel wat moet weten over het dorp. Hiervoor zal er een speciaal programma worden aangeboden. Op woensdag 21 februari wordt e...r in ‘De Baron, een interactieve avond georganiseerd. Het gaat om ruim 400 adressen, waar een uitnodigingskaart in de brievenbus rolt.
De avond heeft als onderliggend thema “verbinding" door elkaar te ontmoeten. Zowel de nieuwe inwoners onderling, maar ook de ontmoeting met de burgemeester, de historie, het huidige dorp, en tevens de ontmoeting met vele culturele, maatschappelijke, en sportieve instanties. Het belooft een aantrekkelijke afwisselende en vooral gezellige avond te worden. Waarbij men op een bijzonder wijze door de avond wordt geleid door een “Vermakelaar.
Namens Plaatselijk Belang Dedemsvaart zijn vele organisaties reeds uitgenodigd om op deze avond deel te nemen aan een soort van presentatiemarkt. Elke deelnemer krijgt één tafel ter beschikking welke naar eigen inzicht mag worden ingericht om zich te presenteren. Op deze manier hoopt men te laten zien wat Dedemsvaart zoal heeft te bieden. Voor de instanties welke ook belangstelling hebben en zich nog niet hebben aangemeld is dit nog mogelijk via contact met Plaatselijk Belang Dedemsvaart.

Aanvullende informatie
Contact personen Nieuwe inwoners avond 2018;
Maus Westerbaan, en John Haverkort
Namens Plaatselijk Belang Dedemsvaart
pbdedemsvaart@gmail.com
Aanvang avond 21 februari 19:30,


Jaarwisseling tips gemeente Hardenberg

30 december 2017

Aanstaande zondag is het alweer zover: de jaarwisseling. Evenals bij de vorige jaarwisselingen zet de gemeente samen met de politie en de brandweer zich ervoor in om de jaarwisseling op een prettige en veilige manier te laten verlopen. Daarbij wordt ook dit jaar weer een beroep gedaan op een ieders eigen verantwoordelijkheid. We vragen onze inwoners om tijdens de jaarwisseling, met z’n tradities als carbidschieten en vuurwerk afsteken, rekening met elkaar te houden. Door de spelregels na te leven, rekening te houden met omstanders bij het afsteken van vuurwerk en overlast voor de omgeving zoveel mogelijk te voorkomen, zorgen we er samen voor dat het voor iedereen een feestelijke dag wordt.

Op www.hardenberg.nl/jaarwisseling kunt u informatie vinden over de jaarwisseling, zoals tips voor veilig vuurwerk afsteken en de spelregels rond carbidschieten.

We wensen u een fijne jaarwisseling.


Held gemeente Hardenberg

14 augustus 2017

Held van Hardenberg

Jeugdlintje gemeente Hardenberg

Op maandag 20 november 2017, op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind wordt voor de eerste keer in Hardenberg het jeugdlintje uitgereikt. Dit is een speciale onderscheiding voor kinderen en jongeren tot 18 jaar die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor anderen.
 Voor wie is het jeugdlintje? Voor kinderen en jongeren uit de gemeente Hardenberg, jonger dan 18 jaar die zich vrijwillig inzetten voor een ander, een vereniging of instantie of voor (delen van de) de gemeente Hardenberg. Deze inzet moet minimaal een half jaar hebben geduurd in het afgelopen kalenderjaar. Of; Een bijzondere prestatie of daad hebben geleverd of; Een goed initiatief hebben genomen.

AANMELDEN Ken je een held en is hij of zij jonger dan 18 jaar en heeft deze persoon iets bijzonders gedaan voor iemand anders? Wil je hem of haar in het zonnetje zetten? Aarzel dan niet en meld diegene dan aan voor het jeugdlintje! Vul daarvoor het aanmeldingsformulier Jeugdlintje in op www.hardenberg.nl/meldjeheld. De uitreiking De binnengekomen aanmeldingen worden beoordeeld door een speciale jury. Het jeugdlintje wordt op 20 november tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt in het bijzijn van familie en vrienden. De jonge helden ontvangen een bijzondere ‘Held van Hardenberg’ medaille en een cadeau.
Wil je meer informatie? Mail dan naar meldjeheld@hardenberg.nl


Vijf wooneenheden in voormalige basisschool Het Talent

20 mei 2017

Persbericht gemeente Hardenberg                                                    Donderdag 18 mei 2017
 
 
Vijf wooneenheden in voormalige basisschool Het Talent
 
Het college van B&W wil in voormalige basisschool Het Talent in Dedemsvaart vijf wooneenheden realiseren. De wooneenheden zijn bedoeld voor mensen die urgent een woning nodig hebben of statushouders die wachten op een reguliere huurwoning. Het gaat om een tijdelijke situatie.  
 
Urgent woningzoekenden In de gemeente Hardenberg zijn mensen die urgent een woning nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege privéomstandigheden of als gevolg van financiële problemen. Deze mensen krijgen voorrang als er bepaalde goedkope huurwoningen beschikbaar komen. Daarnaast krijgen asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen (statushouders) door woningcorporaties in overleg met de gemeente een huurwoning toegewezen, zodat zij een snelle start kunnen maken en kunnen inburgeren.  
 
Voldoende passende woningen Doordat urgent woningzoekenden soms voorrang krijgen, moeten reguliere woningzoekenden langer wachten op een huurwoning. Om dat te voorkomen, heeft de gemeente samen met de woningcorporaties een plan gemaakt om te zorgen voor voldoende passende huurwoningen voor alle doelgroepen. Onderdeel van dit plan is het geschikt maken van leegstaande panden voor de huisvesting van urgente woningzoekenden en statushouders.  
 
Het Talent De voormalige basisschool Het Talent aan het Rheezerend 150 in Dedemsvaart is eigendom van de gemeente Hardenberg en staat al geruime tijd leeg. Het pand wordt momenteel beheerd en antikraak bewoond. Uit onderzoek blijkt dat het mogelijk is Het Talent geschikt te maken voor tijdelijke verhuur aan urgent woningzoekenden en statushouders. Hiervoor wil het college van B&W in Het Talent vijf zelfstandige wooneenheden te realiseren. Urgent woningzoekenden uit de omgeving van Dedemsvaart en statushouders kunnen hier tijdelijk onderdak vinden totdat zij een reguliere woning hebben gevonden.
 
Eerste bewoners nog dit jaar Het college van B&W vraagt een krediet aan de gemeenteraad voor de verbouwing. De provincie Overijssel stelt een subsidie beschikbaar. Daarna wordt de omgevingsvergunning aangevraagd. Als de gemeenteraad het krediet beschikbaar stelt en de omgevingsvergunning is verleend, kan de gemeente naar verwachting na de zomer starten met de verbouwingswerkzaamheden. De eerste bewoners kunnen dan nog dit jaar gehuisvest worden in Het Talent. Insteek is dat het gebouw maximaal 10 jaar verhuurd wordt. Na deze periode van tien jaar wil het college een nieuwe afweging maken over de bestemming van dit gebouw.
 
Noot voor de redactie – Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carina van der Veen, communicatieadviseur.  T| 0523 – 28 92 74  M| 06 – 22 46 78 79 E| carina.vanderveen@ommen-hardenberg.nl


Impuls Culturele initiatieven

02 mei 2017

Graag brengen we onderstaande link m.b.t. het fonds: Kleine Culturele Initiatieven Provincie Overijssel bij u onder de aandacht.

 

http://www.cultuurfonds.nl/nieuws/nieuwsberichten/overijssel-geeft-impuls-aan-kleine-culturele-initiatieven


Programma Dodenherdenking 4 mei 2017

26 april 2017

            Programma Nationale Herdenking 04 mei 2017 / Dedemsvaart

Tijd:               

19:15             Leden PBD aanwezig bij Monument, Moerheimstraat 142 Dedemsvaart

19:25             2 leden van Scouting Dedemsvaart houden de wacht bij het monument

19:30             Scouting groep en muziekvereniging Jubal verzamelen zich rond het monument

19:33             Aankondiging door speaker Maus Westerbaan, welke leerlingen , scholen een

                     gedicht voordragen.

19:33             Voorlezen van gedichten door school: Het Kompas

19:35             Voorlezen van gedicht door leerling(en) van: Dalton de Groen

19:38             Aansluitend het woord aan leerlingen van school: Zeven Linden

19:40             Eigen ‘’oorlog’’ verhaal door Dhr. Joop Moes, Dedemsvaart . tel: 612113

19:51             Kranslegging door de Voorzitter van PBD, Dhr. Meine Fernhout en mevr. Simone

                     Hof, raadslid CU namens de Gemeente Hardenberg.

19:52            Bloemlegging door leerlingen van de scholen: de Eiber

19:53            Bloemlegging door Scouting Groep Dedemsvaart en andere aanwezigen

19:55            ‘Signaal Taptoe’’ wordt gespeeld door Muziekvereniging Jubal

20:00            2 minuten stilte

                    De leden van de Scouting brengen een groep saluut, hierna worden 2 coupletten

                    van het Wilhelmus gezongen ( met begeleiding van Jubal)

20:10            Einde Ceremonie

 

Coördinatie namens Plaatselijk Belang Dedemsvaart: dhr. Maus Westerbaan (06-54347469)


Persbericht gemeente Hardenberg Convenant bollenteelt opnieuw ondertekend

24 april 2017

Via onderstaande link is het volledige persbericht van 20 april 2017 te lezen.

/resources/image/files/170418-Convenant%20bollenteelt%20opnieuw%20ondertekend(1).pdf


PERSBERICHT Actieplan voor centrum Dedemsvaart

08 april 2017

PERSBERICHT   GEMEENTE HARDENBERG

Vrijdag 7 april 2017
 
Actieplan voor centrum Dedemsvaart
 
Ondernemers in Dedemsvaart werken samen aan een nieuw en toekomstbestendig perspectief voor het centrum. In een actieplan voor het centrum hebben zij 8 speerpunten benoemd voor een succesvol centrum. De speerpunten zijn concreet uitgewerkt in 35 concrete acties. Eén van de acties is het aanstellen van een centrummanager. Daarnaast besteedt het actieplan veel aandacht voor de Marktstraat en zetten de partijen in op het vergroten van beleving, nieuwe en frisse winkelconcepten en een compact kernwinkelgebied.  
 
In het centrum van Dedemsvaart is met de uitvoering van het Masterplan Centrum Dedemsvaart gewerkt aan een compleet, compact, comfortabel en duurzaam centrumgebied dat goed bereikbaar is en met voldoende parkeerplaatsen. Het Masterplan is nog in uitvoering. Tegelijkertijd verandert de wereld en ook het winkellandschap razendsnel.  Dat heeft impact op het centrum van Dedemsvaart, maar brengt ook kansen en uitdagingen met zich mee. Handelsvereniging Dedemsvaartse Middenstand Centrum (DMC), de stichting BIZbestuur en de gemeente Hardenberg willen de uitdagingen waar het centrum van Dedemsvaart voor staat gezamenlijk aanpakken. Daarom hebben zij het initiatief genomen tot het opstellen van een actieplan. Ondernemers, makelaars, Rabobank Vaart en Vechtstreek en Plaatselijk Belang Dedemsvaart hebben hieraan meegewerkt.  
 
Perspectief Dedemsvaart heeft een functioneel en gemakkelijk toegankelijk centrum met een compleet aanbod en een aantrekkelijke openbare ruimte. Daarmee is de basis meer dan op orde. Maar Dedemsvaart is en biedt meer. Dedemsvaart wil vanuit haar ondernemersgeest werken aan een nieuw en toekomstbestendig perspectief. De dag- en avondhoreca biedt ruimte voor ontmoeting. In de toekomst kunnen nieuwe en moderne retailconcepten ontstaan. Een nieuwe invulling van de Marktstraat zorgt voor een aantrekkelijke verbinding tussen Julianastraat en Markt. Met een superspeciaalzaak kan Dedemsvaart bezoekers uit de hele regio trekken. Verder is het streven een compact kernwinkelgebied met aantrekkelijke concepten en meer beleving door groen, sfeerverlichting en terrassen. Wonen in het centrum zorgt voor levendigheid.  
 
Speerpunten Om invulling te geven aan dit perspectief zijn in het actieplan 8 speerpunten benoemd. Deze vormen de sleutelpunten voor een succesvol centrum.  Dedemsvaart wil toewerken naar een compact kernwinkelgebied. Dit kan door winkels vanuit het aanloopgebied naar het kernwinkelgebied te verplaatsen. Leegstaande winkelpanden buiten het kernwinkelgebied kunnen een andere functie krijgen. Het kernwinkelgebied is al vastgelegd in de detailhandelsstructuurvisie.  Het tweede speerpunt is het ontwikkelen van een visie op de toekomst van de Marktstraat. Ook het vinden van een nieuwe invulling voor belangrijke leegstaande panden is een speerpunt. Hierbij wordt gedacht aan frisse onderscheidende winkelconcepten. Nieuw ondernemerschap moet in Dedemsvaart de ruimte krijgen.  De beleving van het centrum kan worden vergroot met evenementen, een aantrekkelijke openbare ruimte, kunst & cultuur en gastheerschap. Hier horen uniforme openingstijden bij. Om te blijven zorgen voor voldoende parkeerplaatsen en een goede bereikbaarheid wordt het parkeersysteem geëvalueerd.  Samenwerking tussen de partijen in het centrum is essentieel. Een toekomstbestendige centrumorganisatie en een centrummanager spelen hierin een sleutelrol. Tenslotte zorgt het versterken van marketing en positionering van het centrum ervoor dat bezoekers het centrum weten te vinden.   De speerpunten zijn uitgewerkt in 35 concrete acties die bijdragen aan de doelstellingen en ambities voor het centrum.  
 
Centrummanager Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de inhoud van het actieplan centrum Dedemsvaart. Om de slagkracht bij het uitvoeren van het actieplan te vergroten vinden de samenwerkende partijen het belangrijk dat er voor de komende 3 jaar een centrummanager wordt aangesteld. De gemeente Hardenberg levert een financiële bijdrage om dit mogelijk te maken. Ook een vastgoedondernemer draagt bij de kosten van de centrummanager. De werving van een centrummanager is gestart. Het actieplan wordt gepresenteerd tijdens de ledenvergadering van de DMC op 13 april in De Baron.
 
Noot voor de redactie - Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carina van der Veen, communicatieadviseur.  T| 0523-289274 of 06-22467879 E| carina.vanderveen@ommen-hardenberg.nl


Uitnodiging ledenvergadering 10 april a.s.

04 april 2017

Uitnodiging

In plaats van een persoonlijke uitnodiging !

Algemene Ledenvergadering van de vereniging “Plaatselijk Belang Dedemsvaart en Omgeving” d.d. maandag 10 april 2017 om 20.00 uur in De Baron, Julianastraat 54 te Dedemsvaart.

Alle leden zijn van harte welkom op deze vergadering.

De agenda en het jaarboekje 2016 voor deze ledenvergadering zijn ter vergadering aanwezig maar ook vanaf 5 april a.s. te downloaden via www.plaatselijkbelangdedemsvaart.nl

Aansluitend aan het zakelijke gedeelte van de vergadering (na de pauze) zal Wim Schunselaar vertellen over De Makelij en zal Jaap ten Hoor vertellen over zijn plannen met het Mercatorterrein.

 


Scootmobiel trainingsdagen in Ommen, Dedemsvaart en Hardenberg

30 maart 2017

Ook in 2017 worden in de gemeenten Ommen en Hardenberg scootmobiel trainingsdagen georganiseerd. De dagen zijn bedoeld om bezitters veiliger en met meer plezier aan het verkeer te laten deelnemen.

De scootmobiel is een vertrouwde verschijning geworden in het verkeer.  Sommigen scootmobielgerbuikers voelen zich net (meer) zeker in het verkeer. Door leeftijd, gebruik van medicijnen of ziekte kunnen het verkeersoverzicht en het reactievermogen achteruitgaan. Bovendien zijn er ouderen die in onvoldoende mate meer vertrouwd zijn met het verkeer of onvoldoende op de hoogte zijn van de veranderde verkeersregels.

Trainingsdagen op 9, 10 en 11 mei
Om scootmobielbezitters veiliger en met meer plezier aan het verkeer te laten deelnemen hebben de gemeenten Ommen en Hardenberg aan Veilig Verkeer Nederland opdracht gegeven weer een drietal scootmobiel trainingsdagen te organiseren en wel op:

Dinsdag 9 mei:                   Hardenberg (kerkelijk centrum ‘De Schakel’, Lage Doelen 3A)

Woensdag 10 mei:            Ommen (Hervormd Centrum, Prinses Julianastraat 8)

Donderdag 11 mei:            Dedemsvaart (multifunctioneel centrum ‘De Baron’, Julianastraat 54)

 

U bent vrij om te kiezen op welke dag u wilt deelnemen, ongeacht of u in de gemeente Ommen of Hardenberg woont.

 

Op alle dagen begint de training om 10.00 en duurt tot ca. 15.00 uur. De training wordt onderbroken door een gezamenlijke lunch.

 

Kennis opfrissen en oefenen
In een gezellige en ongedwongen sfeer wordt de kennis van de verkeersregels opgefrist en wordt met het gebruik van de scootmobiel geoefend. De training bestaat uit een theoriegedeelte over de verkeersregels voor scootmobielgebruikers, het oefenen met de scootmobiel op een afgesloten parcours en een rit over straat onder begeleiding van een instructeur. Als men van de gemeente een scootmobiel in gebruik heeft, dan bestaat de mogelijkheid om kleine technische reparaties  uit te laten uitvoeren door Medipoint (voorheen Medipoint-Harting Bank). De niet-gemeentelijke gebruikers kunnen hun scootmobiel laten checken op bijv. veiligheid.

De training is ontwikkeld door Veilig Verkeer Nederland en de instructeurs van de training zijn door Veilig Verkeer Nederland opgeleid. De dag wordt ondersteund door de lokale afdeling van VVN en er is een WMO-consulent(e) aanwezig.  Deelname aan de training is gratis.

Vervoer per taxi

Zo nodig is vervoer per taxi mogelijk. Dit wordt verzorgd door ‘Mijn taxi op Maat’ (voorheen RegioTaxi)  Men dient bij het tijdig boeken van de taxirit wel aan te geven dat de scootmobiel mee vervoerd moet worden en vragen of de scootmobiel wel geschikt is voor vervoer per taxi. Wanneer er een budgetrit wordt geboekt (inclusief scootmobiel) dient men dit minimaal 18 uur van te voren te boeken. Reservering kan telefonisch op nummer 0900-8412 of via het digitale reserveringsformulier  (www.MijnTaxiOpMaat.nl )

 

Aanmelden
Aanmelden kan tot uiterlijk 24 april via www.hardenberg.nl/scootmobieltraining en via www.ommen.nl/scootmobieltraining of via www.vvnhardenberg.nl  Het aanmeldingsformulier kan ook toegestuurd worden, hiervoor kan men contact opnemen met Henk Tromp, gemeentelijk coördinator verkeer T. 0523-289251; e-mail: Henk Tromp@ommen-hardenberg.nl  

Deelnemers dienen de eigen scootmobiel mee te nemen.

 

De scootmobiel trainingsdagen worden georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland in opdracht van de gemeenten Ommen en Hardenberg en worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Overijssel.

 

Nader informatie:

Voor algemene informatie: met Henk Tromp. Heeft u  inhoudelijke vragen over de trainingsdagen, dan kunt u contact opnemen met Emmy Kleinsmann van het Regionaal Steunpunt Oost van Veilig Verkeer Nederland: T. 06 525 901 45 (woensdag afwezig)

 


Ledenvergadering Plaatselijk Belang Dedemsvaart e.o

26 maart 2017

UITNODIGING

Algemene Ledenvergadering van de vereniging “Plaatselijk Belang Dedemsvaart en Omgeving” d.d. maandag 10 april 2017 om 20.00 uur in de Baron, Julianastraat 54 te Dedemsvaart.

De stukken voor deze vergadering kunt u vanaf 5 april downloaden via de site : www.plaatselijkbelangdedemsvaart.nl

 

AGENDA

 1. Opening door voorzitter Meine Fernhout
 2. Ingekomen stukken en mededelingen
 3. Notulen : Algemene Ledenvergadering d.d. 18 april 2016
 4. Financiële stukken / verslag boekjaar 2016                                             

4.a.    rekening en verantwoording boekjaar 2016 door Tinus de Vries

         verslag kascontrole commissie + benoemen lid kascontrole commissie

         vaststelling rekening en verantwoording boekjaar 2016

         begroting 2016

4.b.    jaarverslag secretaresse

      5.   Bestuursverkiezingen :

         > Aftredend en herkiesbaar: Hilda Kist, Hanneke van Dijk en Tinus de Vries

         Door het bestuur wordt kandidaat gesteld Hilda Kist, Hanneke van Dijk en

          Tinus de Vries.

         > Aftredend en niet herkiesbaar Harry Drogt, Tineke Strijker

         Voor beide bestuursfuncties is er een vacature.

Ingevolge art. 7 lid 2 van de statuten hebben 10 of meer leden het recht een voordracht voor een andere kandidaat schriftelijk in te dienen bij het bestuur tot voor aanvang van de vergadering

 1. Rondvraag (zijn er vooraf reeds vragen voor de rondvraag, wellicht kunt u ze voorafgaande aan de vergadering  mailen naar info@plaatselijkbelangdedemsvaart.nl)
 2. Sluiting
 3. Pauze

Aansluitend aan het zakelijke gedeelte van de vergadering (na de pauze)

Gastsprekers

1. Presentatie Stichting de Makelij.

De Makelij is een sociale onderneming en is gehuisvest in de voormalige Jumbo aan de Julianastraat. Het bedrijfje is gestart in 2014 en heeft inmiddels een stevige plaats binnen de Dedemsvaartse gemeenschap.

De voorzitter van de Stichting, Wim Schunselaar en de koördinator Anne Meijer komen u vertellen wie er werken in de Makelij, wat er gemaakt en verkocht wordt en wat de bijdrage is aan de leefbaarheid van ons dorp!

2. Presentatie plannen Mercatorterrein.

Het al dan niet verplaatsen van de Aldi verhit de gemoederen in ons dorp. Jaap ten Hoor is als projectontwikkelaar vastgoed nauw betrokken bij de planvorming voor het Mercatorterrein waarbinnen de Aldi een plek zou kunnen krijgen. Hoe zien die plannen er uit en is er wel meerwaarde voor zowel de inwoners als de middenstand van Dedemsvaart? Jaap gaat het u presenteren en we zijn benieuwd naar uw reacties.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Inloopspreekuur 27 maart 2017

26 maart 2017

A.s. maandagavond is er in De Baron van 19.00 tot 19.30 uur inloopspreekuur. Wilt u iets komen bespreken over zaken die in uw buurt spelen, dan bent u van harte welkom.


Inloopavond bouw woonwinkelcomplex De Markant

15 maart 2017

Op donderdag 16 maart 2017 starten de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van woonwinkelcomplex De Markant aan de Markt in Dedemsvaart. Met deze brief informeren wij u over de werkzaamheden. Tevens nodigen wij u uit voor een inloopbijeenkomst over de bouw van het complex  en de huurwoningen op:
 
Donderdag 23 maart 2017 18.00 - 19.00 uur De Baron, Julianastraat 54, Dedemsvaart  
 
De Markant Particuliere initiatiefnemers willen aan de noordkant van de Markt in Dedemsvaart woonwinkelcomplex De Markant bouwen. Op de begane grond vestigt zich een kledingzaak. Op de verdiepingen worden 15 huurappartementen gebouwd. Naast het pand worden parkeerplaatsen aangelegd. De nieuwbouw vormt een belangrijk onderdeel van het Masterplan Centrum Dedemsvaart en zorgt voor de afronding van de Markt als kernwinkelgebied.  
 
Bouw De initiatiefnemers hebben bij de gemeente Hardenberg een omgevingsvergunning aangevraagd voor de bouw van het woonwinkelcomplex. De aanvraag is momenteel in behandeling. De bouw kan starten zodra de omgevingsvergunning verleend is. Naar verwachting start de bouw in april a.s.  
 
Start werkzaamheden De voorbereidende werkzaamheden starten op donderdag 16 maart 2017. Hiervoor is geen omgevingsvergunning nodig. De werkzaamheden bestaan uit het plaatsen van bouwhekken rond het terrein, het aanleggen van riolering en het bouwrijp maken van de locatie. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Oude Nijeweeme. Naar verwachting zijn de voorbereidende werkzaamheden eind maart afgerond.
 

 
 
Kabels en leidingen verleggen Om de bouw van De Markant mogelijk te maken, gaan nutsbedrijven kabels en leidingen verleggen. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer dit gebeurt. Tijdens het verleggen van kabels en leidingen, wordt het voetpad tussen de Antenne en het KPN-gebouw misschien tijdelijk afgesloten. U wordt hierover tijdig geïnformeerd.  
 
Tuinstraat afgesloten Zodra de voorbereidende werkzaamheden aan de Markt starten, wordt de Tuinstraat afgesloten voor regulier gemotoriseerd verkeer. De Tuinstraat is tijdens deze periode en tijdens de bouw uitsluitend open voor bevoorradingsverkeer en bewoners. Fietsers en voetgangers kunnen wel van de Tuinstraat gebruik blijven maken.  Ook na oplevering van De Markant is de Tuinstraat dan niet langer een doorgaande route voor gemotoriseerd verkeer. Hierover wordt u nog nader geïnformeerd.
 
Bouwverkeer Tijdens de bouw rijdt het bouwverkeer naar de bouwplaats via het parkeerterrein bij De Baron en het Schoolpad. Het bouwverkeer verlaat de bouwplaats via de Tuinstraat. Bevoorradingsverkeer van en naar de AH-supermarkt en de winkels aan de Marktstraat rijdt tijdens de bouw via de Tuinstraat.  
 
Inloopbijeenkomst Tijdens de inloopbijeenkomst op 23 maart krijgt u meer informatie over het bouwplan en de geplande bouwwerkzaamheden. U kunt tussen 18.00 en 19.00 uur vrij binnenlopen om de planning en werktekeningen te bekijken en vragen te stellen. U kunt tijdens deze bijeenkomst ook informatie over de huurwoningen bekijken.  
 
Hebt u na het lezen van deze brief nog vragen? Neem dan gerust contact op met Wim Eggengoor van Emobu Projects BV.  Hij is bereikbaar van 8.00-18.00 uur via telefoonnummer 06-22656684.


Aanleg fietspad Industrieweg

07 maart 2017

Met ingang van deze week zal men beginnen met de aanleg van het fietspad langs de Industrieweg. Dit zal voor enige verkeershinder zorgen. In de brief van de gemeente Hardenberg in onderstaande link volgt de uitleg plus tekening.

/resources/image/files/Aanleg%20fietspad%20industrieweg.pdf
 


Hulpsetjes voor gecertificeerde AED hulpverleners in Dedemsvaart

04 maart 2017

Plaatselijk Belang Dedemsvaart is betrokken bij de inwoners van Dedemsvaart en vindt onder andere ook het redden van levens erg belangrijk. Vandaar dat ze alle gecertificeerde AED hulpverleners van Dedemsvaart samen met de plaatselijke apotheker S.P. Latumalea een AED hulpsetje schenken. Dit hulpsetje AED bestaat uit een etui met daarin handschoenen en een mondkapje. Handig aan de sleutelbos en altijd bij de hand als er onverwachts hulp moet worden geboden om een leven te red...den. Alle hulpverleners uit Dedemsvaart krijgen via de mail een bericht dat ze dit hulpsetje kunnen ophalen bij de heer Maus Westerbaan, Moerheimstraat 81 te Dedemsvaart, 06-54347469. Tot 30 april krijgen de hulpverleners de kans om hun geschenk op te halen. Ook tijdens de ledenvergadering van 10 april in De Baron in Dedemsvaart is er een mogelijkheid om het setje op te halen. Verder zijn jonge hulpverleners van harte welkom. Volg een AED cursus. Zie www.hartveilighardenberg.nl voor informatie.

Meer weergeven

foto van Plaatselijk Belang Dedemsvaart.


Gegevens over verschillende data gemeente Hardenberg

02 maart 2017

Meer weten m.b.t. je gemeente over maatschappelijke participatie, werk en inkomen, jeugd en hulpverlening, dienstverlening, onderwijs etc. ? Dan is dit een leuke link.

http://www.waarstaatjegemeente.nl/dashboard/


IkPas

20 februari 2017

Wilt u zich lekker fit voelen en beter slapen? Doe dan mee aan IkPas, de landelijke actie om 30 of 40 dagen geen alcohol te drinken. Uit onderzoek onder de IkPas-deelnemers van afgelopen jaar blijkt dat bijna de helft beter slaapt en dat ruim de helft zich fitter voelt zonder alcohol.

Door 30 dagen of 40 dagen geen druppel alcohol te drinken, doorbreek je de gewoonte om even een wijntje of biertje te pakken. Door deel te nemen aan deze alcoholvrije periode geef je ook het goede voorbeeld aan jouw omgeving. Doe je ook mee? Je krijgt er veel voor terug.

Deelnemers van de eerste twee edities gaven aan positieve lichamelijke veranderingen te ervaren tijdens IkPas: ze voelden zich fitter en scherper, sliepen beter, vielen af en hadden een betere huid.

 

Start IkPas op 1 maart 2017
De 40 dagen IkPas-periode loopt van Aswoensdag tot en met Palmzondag, tijdens de traditionele vastenperiode tussen carnaval en Pasen. Dit jaar is dat van woensdag 1 maart 2017 tot en met zondag 9 april 2017. De 30 dagen IkPas-periode begint ook op 1 maart 2017 en eindigt dus op 30 maart.

 

Aanmelden via IkPas.nl
Doe ook mee met IkPas. Aanmelden kan eenvoudig via www.IkPas.nl . Kies bij uw aanmelding voor bedrijf/organisatie: Vitaal Vechtdal.

 

Gewoonte doorbreken
Voor veel mensen is alcohol drinken een gewoonte. We staan er eigenlijk niet meer bij stil. Ook is gezelligheid of vertier vaak verbonden met alcohol. Zo sluipt de gewoonte er in om steeds vaker te drinken. En met de leeftijd neemt dat alleen maar toe. Die gewoonte willen we doorbreken door een periode te stoppen. Zo merk je goed welke plek alcohol normaal in je leven heeft. Als verantwoordelijk wethouder voor jeugd en gezondheid doe ik ook mee aan IkPas. Ik ga de 40 dagen vol maken.
 

Alcoholmatigingsbeleid

Als gemeente voeren we een actief alcoholmatigingsbeleid, omdat de cijfers van de GGD uitwijzen dat er in deze regio veel alcohol gedronken wordt. Dat is zorgelijk, zeker als het gaat om alcoholgebruik onder pubers. Veel drinken is immers schadelijk voor de ontwikkeling van het brein. Meedoen aan IkPas is dan ook een unieke kans dat patroon te doorbreken. IkPas is ook een oproep aan ouders om samen met hun opgroeiende kinderen de uitdaging aan te gaan om 30 of 40 dagen de alcohol te laten staan en samen te ervaren wat dat met je doet.

 

IkPas is een initiatief van diverse gemeenten waaronder de gemeente Hardenberg, GGD, Instellingen voor Verslavingszorg, het Trimbos-instituut en het lectoraat verslavingspreventie van de Hogeschool Windesheim.

 

Kortom, doe ook mee aan IkPas. Je krijgt er veel voor terug. Ik reken op u!

 

Met vriendelijke groet,

 

 

 

Wethouder Jannes Janssen

Gemeente Hardenberg


jaarwisseling

30 december 2016

Plaatselijk belang Dedemsvaart wenst iedereen een prettige jaarwisseling en de beste wensen voor 2017. We hopen in het nieuwe jaar weer vele zaken met u en bij u onder de aandacht te brengen. We willen Dedemsvaart graag up to date houden. Kijk ook eens op de site Indedemsvaart voor alles wat er in Dedemsvaart actueel is: http://www.indedemsvaart.nl/

 

Afbeeldingsresultaat voor nieuwjaarswens 2017

 

Voor nieuws rond de jaarwisseling van de gemeente Hardenberg verwijzen we naar de volgende link https://www.hardenberg.nl/inwoners/inwoners-vervolg/veiligheid/jaarwisseling.html

 


Bladhekken

31 oktober 2016

Als gevolg van bezuinigingen en omdat de groene container weer gratis kan worden aangeboden/geleegd, zijn er in 2015 fors minder bladhekken geplaatst in de verschillende kernen van de gemeente. Daarop zijn verschillende reacties ontvangen vanuit de samenleving.

Wethouder Janssen heeft daarom middelen beschikbaar gesteld om op enkele plaatsen, waar deze wegbezuinigd waren, bladhekken terug te plaatsen. Aan de hand van gestelde kaders zijn er locaties geselecteerd die nu weer voor bladhekken in aanmerking komen. Het betreft  enkele locaties waar, voor de bezuinigingen, ook een bladhek heeft gestaan.

 

Zolang we gebruik maken van bladhekken, ontvangen we vragen/meldingen over het wijzigen van de locaties van de bladhekken en/of om uitbreiding van het aantal bladhekken. Omdat we het aantal bladhekken en de meest geschikte locaties nauwkeurig hebben beoordeeld en afgewogen zal uitsluitend bij zwaarwegende argumenten worden afgeweken van de geplande aantallen en locaties.

 

De bladhekken worden in van week 42 geplaatst en worden in week 51 weer verwijderd op de betreffende locaties. Voorafgaand aan plaatsing wordt daarover gepubliceerd in de lokale media en op de gemeentelijke website.

 

Voor Dedemsvaart gaat het om de volgende locaties:

 

Rozenstraat                                                                         Gazon (t.h.v. huisnr: 2)

Wilhelminastraat / Prins Bernardstraat                                   Parkeerplaats (t.h.v. huisnr: 5)

Baron van Dedemlaan                                                           Gazon (t.h.v. huisnr: 2)

Steenbergerwijk                                                                   Trottoir (t.h.v. huisnr: 35)

Steenbergerwijk                                                                   Verharding (t.h.v. huisnr 21)

Buizerdweg                                                                          Parkeerplaats (t.h.v. huisnr: 47)

Mozartstraat                                                                        Notarisbosje (t.h.v. huisnr: 5)

 


Graag uw mening geven over: Omgekeerd inzamelen huishoudelijk afval

04 september 2016

Wij vragen uw medewerking:

Inwoners kunnen mening geven over omgekeerd inzamelen van huishoudelijk afval

De gemeente Hardenberg wil een volgende stap zetten in het ‘omgekeerd inzamelen’ van huishoudelijk afval, zodat nog meer afval gescheiden ingezameld wordt en er nog maar weinig restafval overblijft. Voordat de gemeente plannen hiervoor verder uitwerkt, wil de gemeente van inwoners weten hoe zij op dit moment omgaan met het scheiden van afval en wat hun wensen zijn. Inwoners kunnen hiervoor vanaf dinsdag 6 september meedoen aan een enquête. De uitkomsten van de enquête worden gebruikt bij het vormgeven van de volgende fase van omgekeerd inzamelen.

Omgekeerd inzamelen in de gemeente Hardenberg
Sinds 1 januari 2014 wordt huishoudelijk afval in de gemeente Hardenberg ‘omgekeerd ingezameld’. De achterliggende gedachte is dat het gescheiden aanbieden van waardevolle en herbruikbare grondstoffen zo gemakkelijk mogelijk is. In de gemeente Hardenberg worden het restafval, GFT-afval, snoeiafval, plastic/metalen/drankkartons gescheiden ingezameld. Een ander belangrijk uitgangspunt bij omgekeerd inzamelen is dat de kosten voor inwoners lager worden, wanneer zij huishoudelijke afval goed scheiden. Vanuit deze gedachte worden kosten voor het inzamelen van restafval wel doorberekend en worden waardevolle grondstoffen zoveel mogelijk ‘gratis’ ingezameld.

De volgende fase van omgekeerd inzamelen
Na de invoering van de eerste fase van ‘omgekeerd inzamelen’ is de hoeveelheid restafval met meer dan 30% gedaald. De hoeveelheid gescheiden ingezameld GFT-afval is meer dan verdubbeld. Ook zijn er veel meer plastic, metalen en drankenkartons gescheiden ingezameld. Dankzij omgekeerd inzamelen blijven waardevolle grondstoffen behouden om opnieuw te gebruiken of om te zetten in energie. Omgekeerd inzamelen is dus een duurzame manier van afvalinzameling. De landelijke doelstelling is dat in 2020 75% van het huishoudelijk afval gescheiden wordt ingezameld. Om deze doelstelling te halen, wil de gemeente Hardenberg een volgende stap zetten in omgekeerd inzamelen. Hiervoor zijn verschillende varianten mogelijk.

Enquête
Voordat de plannen voor een volgende fase van omgekeerd inzamelen verder worden uitgewerkt, wil de gemeente Hardenberg van inwoners weten hoe zij op dit moment omgaan met het scheiden van afval en wat hun wensen zijn. Daarom vraagt de gemeente inwoners een enquête in te vullen die vanaf 6 september beschikbaar is op www.hardenberg.nl/onderzoek. In de enquête komen de verschillende mogelijkheden voor afvalinzameling aan de orde. Meedoen kan tot 5 oktober 2016.

Voorstel
Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek werkt de gemeente enkele varianten uit voor de volgende fase van omgekeerd inzamelen. Deze varianten worden aan de Plaatselijk Belangen voorgelegd en mogelijk getest. Daarna wordt een voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd voor de volgende fase van omgekeerd inzamelen.


Glasvezel buitengebied

09 juli 2016

Dit geldt voor bewoners in het buitengebied van Dedemsvaart en Balkbrug  en nog meer kernen binnen de gemeente Hardenberg.

Aanmelden kan nog tot 18 juli. Denk niet dat een ander zich wel aanmeldt en dat u dan nog wel kunt aanhaken. Samen moeten we de 50% toch kunnen halen, anders gaat het niet door.
U heeft nog slechts 8 dagen de tijd..... Ga vandaag nog naar het dichtstbijzijnde aanmeldpunt: Noit, Fixetall en voor bedrijven Sollie.com in Dedemsvaart. Maak daar samen de keuze die het beste bij u past.
PBD hoopt dat we dit gaan halen... Vooral voor de toekomst is dit erg belangrijk.

Wil het buitengebied deze kans mislopen? Nee toch............

foto van Plaatselijk Belang Dedemsvaart.


Voortgang Masterplan Centrum Dedemsvaart

09 juli 2016


Oproep voor inwoners gemeente Hardenberg voor invullen enquête hondenbeleid gemeente Hardenberg

13 juni 2016

Hoe denken inwoners van de gemeente Hardenberg over het huidige hondenbeleid? Dat gaat de gemeente onderzoeken door middel van een vragenlijst die men tot en met maandag 25 juli kan invullen.

In het huidige hondenbeleid is onder andere geregeld dat honden binnen de bebouwde kom aangelijnd zijn en dat eigenaren de uitwerpselen van hun hond(en) opruimen. Aan de hand van een vragenlijst kunnen inwoners hun mening kenbaar maken. Bij dit onderzoek is uw privacy gewaarborgd. De gegevens worden volstrekt vertrouwelijk behandeld en alleen voor onderzoeksdoeleinden gebruikt.

Hoe kunt u deelnemen?

Op www.hardenberg.nl/onderzoek kunt u de vragenlijst vinden en invullen. Deelname duurt ongeveer 5 minuten. Ook kan een (kostenloze) papieren versie van de vragenlijst worden opgevraagd; neem daarvoor contact op met de Publieksdienst via het telefoonnummer 14 0523.

Voor de kwaliteit van het onderzoek en om ervoor te zorgen dat de resultaten een goede afspiegeling zijn, is het nodig dat zoveel mogelijk inwoners meedoen.

PBD wil dit graag onder de aandacht brengen en roept iedereen dan ook op om deze enquete in te vullen.

foto van Plaatselijk Belang Dedemsvaart.

   


Glasvezel buitengebied

10 juni 2016


PBD pleit voor voldoende deelname, voordat tot aanleg glasvezel wordt overgegaan,
Blijf dit promoten..., belangrijk voor de toekomst dat ook het buitengebied glasvezel krijgt. Z.s.m. aanmelden als u in het buitengebied woont en glasvezel wenst. 18 juli a.s. wordt bekend gemaakt of de aanleg doorgaat in ons buitengebied.  Kijk op de site  http://www.glasvezelbuitenaf.nl/hardenberg/
Heeft u nog een leuk initiatief om de mensen in het buitengebied " over de streep" te trekken, we horen het graag info@plaatselijkbelangdedemsvaart.nl

foto van Plaatselijk Belang Dedemsvaart.


Belijning parkeervakken blauwe zone Dedemsvaart start 6 juni en duurt ongeveer drie weken.

02 juni 2016

Belijning parkeervakken blauwe zone Dedemsvaart start 6 juni en duurt ongeveer drie weken.

foto van Plaatselijk Belang Dedemsvaart.

 


Deelname jeugd aan dodenherdenking 2016

02 juni 2016

Noor Dijsselhof en Erwin Veldsink van Obs ' T Kompas uit Dedemsvaart zijn deze week door Plaatselijk Belang Dedemsvaart in het zonnetje gezet. Redenen hiervoor was de voortreffelijke bijdrage van Noor en Erwin aan de dodenherdenking op 4 mei jl in Dedemsvaart.

PBD vindt het geweldig dat de jeugd aan deze jaarlijkse bijeenkomst een bijdrage levert.
Hier moest natuurlijk een foto van gemaakt worden.

foto van Plaatselijk Belang Dedemsvaart.


Werkzaamheden Rotonde Langewijk / Julianastraat in volle gang.

02 juni 2016


foto van Plaatselijk Belang Dedemsvaart.

foto van Plaatselijk Belang Dedemsvaart.

foto van Plaatselijk Belang Dedemsvaart.

foto van Plaatselijk Belang Dedemsvaart.


Rondje ROVA 27-05-2016

29 mei 2016

In het kader van het thema omgekeerd afval inzamelen, organiseerde de gemeente Hardenberg voor de afdelingen Plaatselijk Belang binnen de gemeente een rondleidng bij ROVA in Zwolle. Ook Plaatselijk Belang Dedemsvaart en omgeving was met een afvaardiging vertegenwoordigd. Het was erg interessant om te zien hoe het gescheiden afval bij het bedrijf binnen komt en verwerkt wordt.               

Wethouder René de Vent kondigde aan dat de gemeente Hardenberg een enquette voor de inwoners van de gemeente Hardenberg zal uitschrijven om te weten te komen hoe de inwoners om gaan met het scheiden van afval en de inzameling hiervan. We raden u dan ook aan om deze enquette t.z.t. zeker in te vullen. We laten u nog weten wanneer deze enquette gehouden wordt.

Enkele foto's van de geslaagde rondleiding:


 


Dedemsvaart Natuurlijk geslaagd evenement

18 mei 2016

Dedemsvaart weer op de kaart.
PBD bedankt de organisatie en alle vrijwilligers van Dedemsvaartnatuurlijk.
Hier kunnen we trots op zijn als Dedemsvaart!

Een top feest!

foto van Plaatselijk Belang Dedemsvaart.

 

 

 

 

 

 

 

 


Samenwerkingsovereenkomst gemeente en woningcorporaties en huurdersorganisaties

18 mei 2016

De lokale woningcorporaties, huurdersorganisaties en de gemeente Hardenberg werken intensief samen om antwoord te geven op de woonopgaven in de gemeente Hardenberg. De samenwerkingsovereenkomst en prestatieafspraken zijn op dinsdagmiddag 17 mei ondertekend!

https://www.hardenberg.nl/…/woningcorporaties-en-gemeenten-…

foto van Plaatselijk Belang Dedemsvaart.

 

 

 


Fietspad Stegerensalle

13 mei 2016

 

Werkzaamheden aan fietspad Stegerensalle gestart. Binnenkort zijn de problemen met het fietspad verholpen en kan er na 23 mei weer gebruik vasn het fietspad worden gemaakt.


Grote opkomst Dodenherdenking

05 mei 2016

Overweldigende belangstelling bij Dodenherdenking op 4 mei.
Gastspreker Boudewijn Kok heeft veel"losgemaakt" bij het publiek en had de volle aandacht. Boudewijn sloot af met de woorden "ik wil graag dat we allen in vrede leven, wat er gebeurd is mag nooit meer gebeuren..."
Ook de leerlingen van 't Kompas, Daltonschool "de Groen", Vechtdalcollege en de Eiber bedankt voor jullie medewerking. We hopen dat jullie er volgend jaar weer bij zijn.
Kranslegging door burgemeester Peter Snijders en Meine Fernhout (voorzitter PBD )
Ook dank voor Jubal, Scouting en verkeersregelaars. Maar vooral dank voor ieders aanwezigheid, want alleen SAMEN kunnen we er ieder jaar weer een mooie bijeenkomst van maken, dank daarvoor.

Foto's Gert Vogelzang (dedemsvaartinvogelvlucht)


Wijziging planning aanleg fietspad Zuidwolderstraat

03 mei 2016

Op de inloopbijeenkomst van 5 april is er ook informatie verstrekt over de planning van de werkzaamheden. Aangezien er werkzaamheden in de buurt van de Zeven Linden gepland stonden in de periode van de examens, is er in overleg met de directie van de school, een wijziging in de planning afgesproken. Deze ziet er nu als volgt uit:

Fase 1. Fiets/voetpad naar Zeven Linden                              nagenoeg gereed  
Fase 2. Van viaduct tot gemeentegrens                                16 april tot 27 mei  
Fase 3. Rotonde in Langewijk tot Lidl (rotonde afgesloten)      30 mei tot 4 juni  
Fase 4. Van Lidl tot voorbij viaduct (afgesloten m.u.v. fiets)      6 juni tot 19 juni  

In de periode van 20 juni t/m 15 juli vinden nog asfalteringswerkzaamheden plaats op de Zuidwolderstraat van viaduct tot de gemeentegrens waarbij de rijbaan periodiek wordt afgesloten voor het verkeer. Tijdens de afsluiting wordt het verkeer omgeleid. Dit wordt per fase d.m.v. omleidingsborden duidelijk gemaakt.                                           

 


Zitplaatsen tijdens dodenherdenking in Dedemsvaart

03 mei 2016

Tijdens de herdenking op 4 mei bij het monument bij het voormalige gemeentehuis van Avereest zullen er een aantal stoelen worden geplaatst voor mensen, die niet lang kunnen staan. Hiermee bieden wij (PBD) iedereen de gelegenheid om hierbij aanwezig te zijn. ( Jong en oud).

Aanvang 19.30 uur. Gastspreker is veteraan Boudewijn Kok.

Programma staat ook in deze categorie.


Verslag van het overleg Plaatselijk Belang Dedemsvaart met Gemeente 13 april 2016

17 april 2016

Verslag van het overleg met Plaatselijk Belang Dedemsvaart.

 

Bijeenkomst dd.: 13 april 2016

 

Aanwezig:

Namens PBD: Gerrit Schipper, Harry Drogt en Meine Fernhout

Namens gemeente: Jan de Vries

 

 

1. Stroken met veldbloemen op kotermeer.

Er is inmiddels overleg geweest tussen PB, bewoners en gemeente. Er zijn afspraken gemaakt over de uitvoering van werkzaamheden. Bewoner Feddema wacht nog op een reactie vanuit de gemeente (HW) m.b.t. het zaaien van bloemenzaad (Actie: OG-IG-DS).

 

2. Kotermeerpark

De contactambtenaar zal proberen om een afspraak te plannen (in mei) met PB en betrokken medewerker(s) BOH om afspraken te maken over de gezamenlijke (bewoners/PB/gemeente) aanpak/verantwoordelijkheid voor het verbeteren van de uitstraling van het Kotermeerpark (Actie: OG-ST-JdV).

 

3. Onduidelijkheid over gebruik Marktstraat.

Hier is al overleg over geweest met de werkgroep verkeer (waar ook de politie in is vertegenwoordigd). Afgesproken is dat fietsen hier wordt toegestaan. Dit zal op korte termijn met borden worden geregeld.

 

4. Parkeren op hoek Julianastraat-Wisseling.

Dit is in eerste instantie een zaak voor handhaving. In een shared space-gebied is het niet wenselijk dit soort fysieke obstakels te plaatsen.

 

5. Kattenogen in fietspad.

Het gemeentelijk beleid gaat uit van geen tot een sobere verlichting in het buitengebied.

Sober in de vorm van een oriënterende verlichting langs zogenaamde school/thuisroutes.

De Stegerenallee staat bij ons niet bekend als een belangrijke school/thuisroute. Daarvoor is de route Lutten/ Dedemsvaart volledig heringericht. Wij willen in 2016 een proef doen met het toepassen van reflecterende slijtlagen. Uit proeven die elders zijn gehouden blijkt dat deze maatregel een positief effect heeft op de weg(fiets)veiligheid, zonder dat de verlichting wordt uitgebreid of dat er überhaupt verlichting wordt aangebracht. Daarnaast blijkt dat het algemene gevoel van (sociale) veiligheid toeneemt. Wij zijn benieuwd naar de lokale uitkomsten van de proef. Nu worden er geen slijtlagen op betonnen wegen/fietspaden aangebracht, maar desondanks willen wij de bevindingen even afwachten alvorens tot definitieve maatregelen te komen. Uiteraard kan ook in een combinatie van maatregelen worden gedacht. PB geeft aan dat het, wat hun betreft, gaat om kattenogen die zelf geen licht geven, maar door het aanstralen door fietsverlichting oplichten (Ter info: OG-IG-BJG).

 

6. Parkeren Wilhelminastraat.

Er bestaan twijfels over de omvang van het probleem. Volgens de heer Postma (woont op de hoek Van Marlelaan – Wilhelminastraat) kan het vrachtverkeer er bijna altijd langs, ze moeten soms wachten op tegemoetkomend verkeer. Verder is de nieuwe situatie hier net opgeleverd. Voorgesteld wordt om dit nog even aan te zien.

 

7. Snelheid op Magnolia-Mien Ruijslaan t.h.v. Brug/Moerheimstraat.

De inzet van DSI’s hebben als inzet de weggebruiker te attenderen op zijn of haar snelheid. Ondanks dat DSI’s snelheden kunnen meten kan de nauwkeurigheid licht afwijken van “echte” verkeerstellers. Deze classificeerders worden gebruikt om een goed betrouwbaar snelheidsprofiel te verkrijgen. Een DSI is dus meer een aanvulling op een verkeerstelling.

Gezien het wegverloop (bocht en de verhoogde brug) is een goede verkeerstelling ter hoogte van de brug niet goed mogelijk. Ook de aansluitende/kruisende wegen aan beide zijden van de brug hebben een dusdanige invloed op een verkeerstelling dat betrouwbare gegevens zo goed als niet te genereren zijn. De vraag/opmerking van PB was bedoeld om het probleem met hoge snelheden te signaleren en om te proberen, op de één of andere wijze, de snelheid omlaag te brengen (Actie: OG-IG-GH).

 

8. Berm langs Hoofdvaart zuidzijde, tussen Sportlaan en Steenbergerwijk.

Deze berm is opgenomen in het onderhoudsprogramma voor dit voorjaar.

 

9. Hondenuitlaatstrook Hoofdvaart Zuidzijde.

De situatie zal worden beoordeeld en, indien nodig, zullen de ontbrekende borden worden toegevoegd.

 

10. Evaluatie Shared Space in centrum Dedemsvaart.

PB geeft aan dat goed zou zijn om het “Shared Space” in het centrum van Dedemsvaart eens te evalueren met de verschillende betrokken partijen. Dat kan wellicht via de klankbordgroep (Actie: OG-IG-GH).

 

11. Bladhekken.

PBD is het eens met het voorstel van raadslid Jonkhans om de wegbezuinigde bladhekken vanaf de komende herfst weer terug te plaatsen (Ter info: OG-IG-DS).

 

12. Gebruik van Veenderij door zwaar verkeer.

Op de hoek van de Veenderij en de Verlengde Zestiende Wijk is sinds kort een weegbrug gevestigd. Als gevolg daarvan wordt een deel van de smalle Veenderij gebruikt door zwaar verkeer, met alle gevolgen van dien voor wegdek en berm. Graag een oplossing voor deze ongewenste situatie (Actie: OG-IG-BJG).

 

13. Verzakkende tegels in voetpad a.g.v. mollenritten.

De tegels in het voetpad aan de noordzijde van de Mien Ruijslaan, tussen Kotermeerstal en Jonkerswijk, verzakken op enkele plaatsen als gevolg van mollenritten. Verzoek om het e.e.a. te herstellen (Actie: OG-R1-HK).

 

14. Opknappen Tijdpad.

Leerlingen van het Vechtdalcollege willen, in het kader van een maatschappelijke stage, het Tijdpad in het Zuiderbos opknappen. In mei is hierover overleg tussen gemeente en school. PB staat positief tegenover dat initiatief.

 

 

 

15. Fietspad Industrieweg.

PB adviseert om de geplande aanleg van het fietspad langs de Industrieweg te combineren met de noordelijke aantakking op de rotonde in de N377 (Actie: OG-IG-DS).

 

16. Gemaakte afspraken met veehouder Brandt.

PB is benieuwd naar de afspraken die zijn gemaakt met veehouder Brandt i.r.t. de aanleg fietspad langs de Zuidwoldestraat (Actie: OG-IG-DS).

 

17. Volgend overleg.

Het eerstvolgend overleg wordt gepland op woensdag 1 juni 2016 om 13:30 uur in “De


Dodenherdenking 4 mei 2016

12 april 2016

       
   
 
   

Programma

Nationale Herdenking,  woensdag 04 mei 2016  / Dedemsvaart

 

 

 

 

 

 

19.25   2 leden van de Scouting betrekken de wacht bij het monument

 

19.30   Scouting en muziekvereniging Jubal verzamelen zich rond het monument

 

19.33   Verhaal door Boudewijn Kok (Bosnië veteraan)  uit Dedemsvaart met als thema

            “Verleden, heden, toekomst”

 

19.43   Gedicht door Olivier Beijlen, Erwin Veldsink en Noor Dijsselhof,  leerlingen obs ’t Kompas  

            uit Dedemsvaart        

 

19.45  Gedicht door leerling(en) van chr. Daltonschool de Groen uit Dedemsvaart

 

19.48   Kranslegging door vertegenwoordiger van de gemeente Hardenberg

            (burgemeester Peter Snijders ) en de voorzitter van Plaatselijk Belang

            Dedemsvaart 

 

19.50   Aansluitend het woord aan leerlingen van Vechtdal college  uit Dedemsvaart

 

19.55  Bloemlegging door leerlingen van chr. Daltonschool de Groen, ’t Kompas en de Eiber

           uit Dedemsvaart

 

19.57   Daarna worden bloemen gelegd door Scouting en eventueel andere aanwezigen

 

19.58   'Signaal Taptoe" wordt gespeeld door muziekvereniging Jubal

 

20.00   2 minuten stilte

            De leden van de Scouting brengen als groep hun "Saluut", hierna worden 2 coupletten   van het Wilhelmus gezongen (met begeleiding van Jubal)

 

20.10   Einde ceremonie

 

Coordinatie namens Plaatselijk Belang Dedemsvaart : dhr. Maus Westerbaan (06-54347469)

 

Met vriendelijke groeten,

Plaatselijk Belang Dedemsvaart

 

Tineke Strijker

Secr. Plaatselijk Belang Dedemsvaart

www.plaatselijkbelangdedemsvaart.nl

info@plaatselijkbelangdedemsvaart.nl


Verslag van het overleg Plaatselijk Belang Dedemsvaart met Gemeente. 9 maart 2016

07 april 2016

Verslag van het overleg met Plaatselijk Belang Dedemsvaart. 

 

Bijeenkomst dd.: 9 maart 2016 

 

Aanwezig: 

Namens PB: Gerrit Schipper, Harry Drogt en Meine Fernhout 

Namens gemeente: Jan de Vries 

 

 1. Gladde brug en vlonder Wisseling. 

Nabij de brug (op de vlonder) zijn nieuwe strips aangebracht op de houten planken. De brug zelf is nog in goede staat. Op de vlonder is in het verleden de eerste strook meegenomen. Hout brengt, onder vochtige omstandigheden, gladheid met zich mee. Groene aanslag wordt door de buitendienst verwijderd zodra dat aanwezig is. PB waarschuwt voor de risico’s, bijvoorbeeld in geval van letsel (Ter info: OG-IG-BJG). 

 

 1. Stroken met veldbloemen op Kotermeer. 

Op zich is er al veel verruiging en zijn er veel bloemen aanwezig in het Kotermeerpark. Er ligt nog een voormalig trapveldje, dat zou eventueel geschikt gemaakt kunnen worden voor wilde bloemen. Wellicht goed om dat eens te bespreken/bekijken met PB en de vraagsteller. PB komt hier binnenkort op terug om een afspraak te plannen/maken (Actie: PBD)

 

 1. Gladheidsbestrijding Langewijk. 

Het is gebruikelijk om de gehele rijbaan, inclusief de  fietsstrook, te strooien. We zullen controleren of de strooiers correct zijn afgesteld. Het zout moet vervolgens wel door het verkeer worden ingereden. Dat is op een fietsstrook wat lastiger dan op een rijbaan waar auto’s rijden. Dat zou ook de reden kunnen zijn dat het langer duurt voor de fietsstroken ijs/sneeuwvrij zijn.   

 

 1. Kotermeerpark. 

Het lijkt ons goed om hierover, na de afdelingsreorganisatie begin april, met de verschillende betrokken partijen overleg te hebben en afspraken te maken.    

De gezamenlijke schouw is inmiddels uitgevoerd en de graffiti is verwijderd. 

 

 1. Onduidelijkheid over gebruik Marktstraat. 

Het is niet (duidelijk) aangegeven dat er in de Marktstraat niet mag worden gefietst. Daarom is handhaving ook niet mogelijk. Verzoek om te verduidelijken dat het een voetgangersgebied betreft (Actie: OG-IG-GH). 

Hier is al overleg over geweest met de werkgroep verkeer (waar ook de politie in is vertegenwoordigd). Afgesproken is dat fietsen hier wordt toegestaan. Dit zal op korte termijn met borden worden geregeld. 

 

 1. Parkeren op hoek Julianastraat-Wisseling. 

Op de hoek van de Julianastraat en de Wisseling wordt regelmatig geparkeerd, terwijl dat niet mag en niet wenselijk is in verband met het uitzicht. PB stelt voor om daar één of enkele zwerfkeien te plaatsen, zodat parkeren niet meer mogelijk is. PB weet er wel een paar te liggen die gratis kunnen worden afgehaald (Actie: OG-IG-GH)

Dit is in eerste instantie een zaak voor handhaving. In een shared space-gebied is het niet wenselijk dit soort fysieke obstakels te plaatsen. 

 

 1. Cleanteam. 

Het Cleanteam doet, ook volgens PB, heel goed en nuttig werk. Volgens PB zou het goed zijn dat zij ook een bezem, stoffer en blik toevoegen aan hun uitrusting, zodat ze bv glasscherven rond de afvalbakken meteen kunnen opruimen (Actie: OG-Buitendienst-HE)

Bedankt voor de tip, dat gaan we doen! 

 

 1. Kattenogen in fietspad. 

Gerrit Schipper heeft, enige tijd geleden, een mail gestuurd aan een medewerker van de BOH over, een soort van, kattenogen in fietspaden in de provincie Drenthe. Het lijkt PB goed om dat binnenkort te beoordelen/bespreken, zodat het wellicht kan worden toegepast bij de geplande uitvoering van groot onderhoud aan het fietspad langs de Stegerensallee (Actie: OG-IG-BJG)

Het gemeentelijk beleid gaat uit van geen tot een sobere verlichting in het buitengebied.  

Sober in de vorm van een oriënterende verlichting langs zogenaamde school/thuisroutes. 

De Stegerenallee staat bij ons niet bekend als een belangrijke school/thuisroute. Daarvoor is de route Lutten/ Dedemsvaart volledig heringericht. Wij willen in 2016 een proef doen met het toepassen van reflecterende slijtlagen. Uit proeven die elders zijn gehouden blijkt dat deze maatregel een positief effect heeft op de weg(fiets)veiligheid, zonder dat de verlichting wordt uitgebreid of dat er überhaupt verlichting wordt aangebracht. Daarnaast blijkt dat het algemene gevoel van (sociale) veiligheid toeneemt. Wij zijn benieuwd naar de lokale uitkomsten van de proef. Nu worden er geen slijtlagen op betonnen wegen/fietspaden aangebracht, maar desondanks willen wij de bevindingen even afwachten alvorens tot definitieve maatregelen te komen. Uiteraard kan ook in een combinatie van maatregelen worden gedacht. 

 

 1. Groot onderhoud Hoofdvaart. 

De aannemer is momenteel bezig met het aanpassen van de goot en inritten op het gedeelte waar in 2015 nieuw asfalt is aangebracht. PB is erg tevreden over de wijze waarop dat wordt uitgevoerd (Ter info: OG-IG-BJG)

 

 1. Parkeren Wilhelminastraat. 

Er worden regelmatig auto’s geparkeerd langs de Wilhelminastraat, t.h.v. gebouw “De Antenne”. Gevolg is dat toeleverend  vrachtverkeer er niet meer door kan. Het parkeren langs de Wilhelminastraat zou moeten worden voorkomen, er zijn voldoende parkeermogelijkheden in de nabije omgeving (Actie: OG-IG-GH).  

Er bestaan twijfels over de omvang van het probleem. Volgens de heer Postma (woont op de hoek Van Marlelaan – Wilhelminastraat) kan het vrachtverkeer er bijna altijd langs, ze moeten soms wachten op tegemoetkomend verkeer. Verder is de nieuwe situatie hier net opgeleverd. Voorgesteld wordt om dit nog even aan te zien. 

 

 1. Snelheid op Magnolia-Mien Ruijslaan t.h.v. Brug/Moerheimstraat. 

De snelheid op en ter hoogte van de brug liggen volgens PB vrij hoog. Het lijkt voor sommigen een sport om zo snel mogelijk over de verhoogde brug te rijden, waardoor auto’s (bijna) los komen. Wellicht goed om aan beide zijden van de brug tijdelijk DSI’s te plaatsen, zodat ook duidelijk wordt hoe groot het probleem is (Actie: OG-IG-GH)

De inzet van DSI’s hebben als inzet de weggebruiker te attenderen op zijn of haar snelheid. Ondanks dat DSI’s snelheden kunnen meten kan de nauwkeurigheid licht afwijken van “echte” verkeerstellers. Deze classificeerders worden gebruikt om een goed betrouwbaar snelheidsprofiel te verkrijgen. Een DSI is dus meer een aanvulling op een verkeerstelling. 

Gezien het wegverloop (bocht en de verhoogde brug) is een goede verkeerstelling ter hoogte van de brug niet goed mogelijk. Ook de aansluitende/kruisende wegen aan beide zijden van de brug hebben een dusdanige invloed op een verkeerstelling dat betrouwbare gegevens zo goed als niet te genereren zijn. 

 

 1. Berm langs Hoofdvaart zuidzijde, tussen Sportlaan en Steenbergerwijk. 

De berm is plaatselijk stuk gereden, verzoek om dat te herstellen, zoals verderop ook is gebeurd (Actie: OG-Buitendienst-HE)

Deze berm is opgenomen in het onderhoudsprogramma voor dit voorjaar. 

 

 1. Hondenuitlaatstrook Hoofdvaart Zuidzijde. 

De bebording van deze hondenuitlaatstrook is niet (meer) compleet. Verzoek om de ontbrekende borden toe te voegen (Actie: OG-IG-BJG)

De situatie zal worden beoordeeld en, indien nodig, zullen de ontbrekende borden worden aangevuld.  

 

 1. Volgend overleg. 

Het eerstvolgend overleg wordt gepland op woensdag 13 april 2016 om 13:30 uur in “De Baron”. Verslag van het overleg met Plaatselijk Belang Dedemsvaart. 

 

 


Renovatie Oranjebuurt volop in gang

22 maart 2016


Boerenlentefeest in Lutten

20 maart 2016

Boeren lente feest in Lutten
Onze "buren" hebben ons gevraagd om onderstaande flyer online te plaatsen
Fam. Pot is woonachtig in Dedemsvaart en heeft het bedrijf in Heemserveen.
Een mooie gelegenheid om een bezoekje te brengen.

foto van Plaatselijk Belang Dedemsvaart.

 


Blij met 60 km zone

09 maart 2016

'Inwoners zijn erg bij met 60-kilometerzone'

Geplaatst op dinsdag 8 maart 2016 12:32

 

  Gerrit Schipper van Plaatselijk Belang Dedemsvaart. © Eigen foto / gemeente Hardenberg

 

Dedemsvaart / regio - Het buitengebied van de gemeente Hardenberg grotendeels ingericht als 60-kilometerzone. Hiermee zijn de wegen in het buitengebied veiliger geworden voor de weggebruikers.

 

Zowel langzaam als snel verkeer maakt gebruik van de wegen in het buitengebied. Fietsen, auto’s en tractoren hebben allemaal hun plekje op de weg. Dit betekent dat er veel snelheidsverschil is tussen de weggebruikers. Hierdoor ontstaan vaak onveilige situaties. Met het aanpassen van de snelheid op deze wegen naar 60 km per uur worden de snelheidsverschillen kleiner en wordt het veiliger voor alle weggebruikers. Slechts op een aantal belangrijke ontsluitingswegen mag nog 80 km per uur gereden worden.

'Het heeft best even geduurd voordat automobilisten gewend waren aan de 60 km per uur', zegt voorzitter Gerrit Schipper van Plaatselijk Belang Dedemsvaart. 'Maar inmiddels gaat dat prima. Aanwonenden zijn er vooral heel blij mee”, hebben ze hem laten weten. “Er is minder geluidsoverlast en ouders durven hun kinderen eerder alleen naar school of het dorp te laten fietsen omdat er minder hard gereden wordt.'

Herkenbare 60-km-wegen

'De afgelopen jaren zijn alle wegen in het buitengebied gecategoriseerd en opnieuw ingericht, omdat veiligheid natuurlijk van het grootste belang is', vertelt wethouder Jannes Janssen. 'Mede door een bijdrage van de provincie Overijssel was het mogelijk dit gemeentebreed op te pakken. Nu de wegen in het buitengebied zijn aangepakt en de snelheid naar 60 km per uur is teruggebracht is het buitengebied voor iedereen, maar vooral voor de meest kwetsbare weggebruikers veiliger vorm gegeven. Veiligheid heeft natuurlijk niet alleen te maken met inrichting van wegen. Ook gedrag en rekening houden met je medeweggebruikers is hierbij van het grootste belang.'

De 60-km-wegen zijn ingericht volgens de principes van Durzaam Veilig. Hierbij wordt vooral gekeken naar de meeste kwetsbare weggebruikers. Deze weggebruikers moeten deze wegen op een veilige en vlotte manier kunnen gebruiken. Op de 60-km-wegen is geen rijbaanscheiding, een onderbroken kantmarkering op wegen die breed genoeg zijn en zijn waar mogelijk fietssuggestiestroken. De Duurzaam Veilige inrichting stimuleert doorgaand verkeer een andere route via een gebiedsontsluitingsweg of stroomweg te kiezen.


Snelheidscontroles

09 maart 2016

De politie heeft onlangs de volgende snelheidscontroles uitgevoerd:

 

·         Op 17 februari 2016, van 16:45 tot 17:10 uur op de Tottenhamstraat. De toegestane maximum snelheid is daar 50 km/u; Er zijn geen PVs opgemaakt.

 

·         Op 23 februari 2016, van 08:00 tot 08:30 uur op de Langewijk. De toegestane maximum snelheid is daar 50 km/u. Er is 1 PV opgemaakt, na correctie was de snelheid 81 km/u.


Onderhoudsplan wegen 2016

07 maart 2016

De gemeente Hardenberg heeft in 2013 het meerjarenonderhoudsplan voor 2014 tot en met 2016 vastgesteld.

Voor uw gebied wordt in 2016 voor de volgende weg onderhoud gepleegd.

Weg Waar Maatregel

Stegerensallee (fietspad)

Hoopmansveenweg- Verl.16de wijk Beuken van de betonverharding en aanbrengen nieuwe asfaltdeklaag

 


Oproep voor stemmen!!!

02 maart 2016

Plaatselijk Belang Dedemsvaart doet mee aan Rabobank clubkas campagne

De Rabobank Vaart en Vechtsteek stelt een sponsorbedrag beschikbaar dat jij mag verdelen. Het zou mooi zijn als je daarbij aan P.B.D. denkt. Als vereniging zijn wij bezig om het digitale dorpsplein verder uit te bouwen, hiervoor is geld nodig.

Het hoofddoel van het digitaal dorpsplein www.indedemsvaart.nl is: om digitaal bij te dragen aan de toekomstbestendigheid van ons dorp, Het is belangrijk vinden dat diensten en voorzieningen (digitaal) bereikbaar blijven en dat (digitale) ontmoeting mogelijk is en verdere samenhang in het dorp gestimuleerd wordt. 

Het digitale dorpsplein zou:

 • Het middelpunt kunnen zijn van zorg. Bijv. bijdrage aan het langer thuis kunnen wonen van zorgvragers (vanuit huis een digitaal consult van huisarts/verpleegkundige, netwerk incidentele hulp/kleine klusjes, social contacten op afstand onderhouden).
 • Het middelpunt kunnen zijn in uitwisseling en daarmee samenwerking tussen verenigingen versterken (plaatsen van activiteiten en nieuws van verenigingen (afstemming en gezamenlijk gebruik van materiaal, organisatorische samenwerking).
 • Het middelpunt voor ontmoeting van verschillende inwoners op het digitale dorpsplein. Leefwerelden die met elkaar in aanraking komen: jong en oud, digitaal onderlegd of helemaal niet, mensen met een economisch belang of een informatiebehoefte
 • Het middelpunt voor het stimuleren van gezamenlijk vervoer/carpoolen en hergebruik van goederen en diensten op lokale schaal.
 • Het middelpunt om de sociale samenhang versterken; er valt veel van elkaar te leren, wanneer inwoners elkaar en elkaars talenten en inzet beter leren kennen. Juist ook van mensen die je fysiek minder snel treft. Bereiken en betrekken jeugd bij activiteiten en ontwikkelingen (drempel voor contacttussen generaties verlagen, jongeren maken ouderen wegwijs bij gebruik internet, jongeren betrekken bij ontwikkeling van digitale toepassingen, huiswerkbegeleiding door ouderen aan jongeren).
 • Het middelpunt om al het dorpsnieuws en regionale nieuws op eigen plek bereikbaar met de mogelijkheid tot interactie onderling (werving voor bijeenkomsten, onderlinge uitwisseling over wat er speelt).
 • Het middelpunt om het dorp economisch versterken (toepassingen gericht op lokale bedrijvigheid: aanbiedingen en producten in beeld, zichtbaarheid van nieuw gestarte bedrijfjes en ZZP- ers, toeristische activiteiten, kennisuitwisseling ondernemers, zichtbaarheid van talenten en kennis van lokale werkzoekenden).                                                                                                                            Het dorpsplein is vanaf half november 2015 in de lucht onder de naam www.indedemsvaart.nl. Het dorpsplein is gevuld met plaatselijke activiteiten en plaatselijk nieuws en een overzicht van bedrijven en organisaties die in het dorp Dedemsvaart te vinden zijn. De volgende ontwikkel stappen zijn de doelstellingen die hierboven zijn genoemd. Het dorpsplein werkt alleen met vrijwilligers en is opgestart op initiatief van Plaatselijk Belang Dedemsvaart in samenwerking met Stimuland. Om de volgende stappen te kunnen maken hebben wij financiële ondersteuning nodig om het dorpsplein verder te ontwikkelen.


Alle leden van de Rabobank ontvangen op 10 maart a.s. een stemkaart in de bus. Hiermee kan je in de periode van 10 t/m 24 maart 2016 online 5 stemmen uitbrengen (maximaal 2 stemmen op één vereniging of stichting). Na de stemperiode wordt bepaald hoeveel een stem waard is (op basis van het totaalaantal uitgebrachte stemmen). Verenigingen en stichtingen horen op de finaleavond 13 april 2016 hoeveel stemmen ze hebben gekregen en welk bedrag ze ontvangen.

Kunnen wij ook op jouw stemmen rekenen.

Alvast bedankt namens het bestuur Plaatselijk Belang Dedemsvaart


Herinrichting Oranjebuurt gaat van start

31 januari 2016

Herinrichting Oranjebuurt gaat nu echt van start!
Op woensdag 3 februari 2016 wordt het startsein gegeven voor het opknappen van de
woonstraten in de Oranjebuur-t in Dedemsvaart. Wij nodigen u, als bewoners van de
Oranjebuurt, uit hierbij aanwezig te zijn bij deze feestelijke starthandeling. U bent
welkom vanaf 13.30 uur bij mfc de Baron, waar een kop koffie of thee voor u klaar staat.
Op 30 maart 2015 is een informatieavond gehouden over de opwaardering van de
woonstraten in de Oranjebuurt. Veel bewoners hebben op deze avond aangegeven wat zij
waardevol vinden in de buurt en wat dus behouden moet blijven. Ook zijn voorstellen
ingediend wat in de wijk verbeterd kan worden en hoe de bewoners daaraan zelf kunnen
bijdragen.
Wij vinden het van belang dat bewoners meedenken over hun eigen leefomgeving. Daarom is
er een klankbordgroep gevormd bestaande uit vertegenwoordigers van Plaatselijk Belang
Dedemsvaart, de wijkvereniging Oranjebuurt en meerdere bewoners. De klankbordgroep is
betrokken bij de voorbereiding en de uitvoering van de verbeteringsplannen opwaarderen
Oranje buurt.
Op 22juni 2015 zijn de eerste verbeteringsplannen aan u gepresenteerd. De plannen zijn in
het najaar verder uitgewerkt. Daaraan hebben de leden van de klankbordgroep een
belangrijke bijdrage geleverd.
De plannen zijn uitgewerkt en de aanbesteding heeft plaatsgevonden. Aannemingsbedrijf
Van Gelder gaat de werkzaamheden dit jaar uitvoeren. U ontvangt van de aannemer nog een
aparte uitnodiging voor een informatieavond over planning en uitvoering van de
werkzaamheden.
Bij de verbeteringsplannen zijn, naast de klankbord groep, de gemeente Hardenberg,
Woningstichting De Veste, welzijnsorganisatie de Stuw en de aannemer van Gelder
betrokken. Vertegenwoordigers van deze organisaties zijn bij de starthandeling aanwezig.
Samen met de klankbordgroep hebben wij een feestelijke middag en starthandeling
georganiseerd. Het blijft nog even een geheim wat er precies gaat gebeuren.
Graag tot ziens woensdagmiddag 3 februari vanaf 13.30 uur bij mfc de Baron in Dedemsvaart!
Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van deze uitnodiging dan kunt u contact opnemen met
Jan Cents bereikbaar via tel.nr. o6 - 22879542 of Jose Benjamins via tel.nr. 0523—289360. (bereikbaar op maandag, dinsdag en vrijdagmorgen)
 


Aanleveren informatie Digitaal Dorpsplein

07 januari 2016

Beste vereniging,

Wij zijn eind november 2015 gestart met het digitale dorpsplein www.indedemsvaart.nl. Deze site heeft steeds meer invulling gekregen. Het loopt goed met het aanmelden van activiteiten en ook de aanvoer van nieuwsberichten komt langzaam op gang. Wij zijn benieuwd wat jullie van de site vinden, tips of opmerkingen zijn welkom via beheer@indedemsvaart.nl.

Er worden door jullie veel activiteiten georganiseerd in Dedemsvaart, waarvan wij graag de nieuws- en persberichten ontvangen zodat we deze ook op het dorpsplein kunnen vermelden!

Nieuws / pers berichten naar email: nieuws@indedemsvaart.nl

Activiteiten naar email: activiteiten@indedemsvaart.nl

Wij zullen jullie op de hoogte houden van de verdere ontwikkeling van de site. Maar voelt u zich vrij om hierover mee te denken. 

Met vriendelijke groet,

De adviesgroep indedemsvaart.nl

namens deze, Stefan Mensink

 


Fotowedstrijd Plaatselijk Belang 2016

31 december 2015

Insturen kan tot uiterlijk 31 maart 2016.


Gewijzigde verkeerssituaties

31 december 2015

De gemeente heeft onlangs op een drietal plaatsen in ons dorp een verkeersituatie aangepakt. Getracht is dat door deze veranderingen de situaties duidelijker zijn geworden wat weer ten goede komt aan een vlottere doorstroming van het verkeer en natuurlijk de verkeersveiligheid.Het gaat over de volgende situaties:

Hoofdvaart:

Vanaf de Schuttevaer tot voorbij het Ommerkanaal is de Hoofdvaart voorzien van een nieuwe asfalt laag. Dit zou volgens  de planning in 2016 plaats vinden, maar is op aandringen vanuit de buurt en van Plaatselijk belang nog dit jaar aangepakt. De werkzaamheden zijn inmiddels achter de rug en het ziet er allemaal prefect uit. Nog even een waarschuwing. Pas op uw snelheid, want het wegdek nodigt uit om wat harder te rijden en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Nieuwewijk/Wisseling ZZ/Moerheimstraat ZZ.

Er was op deze kruising enige onduidelijkheid over de voorrang regeling. Dat zou te maken kunnen hebben omdat de trottoirs naast deze kruising doorliepen. De gemeente heeft dit opgelost door het kruisingsvlak groter te maken en enige meters door te laten lopen in de richting van de  Wisseling ZZ en de Moerheimstraat ZZ .Hiervoor zijn dezelfde rode klinkers gebruikt waarvan de kruising reeds was voorzien. Hopelijk zal deze aanpassing voor meer duidelijkheid zorgen wat weer  ten goede komt  van de verkeersveiligheid. Op de Nieuwewijk/Wisseling ZZ en Moerheimstraat ZZ geldt een maximum snelheid van 30 kilometer per uur.

Ommerkanaal-Sportlaan.

Deze kruising is ook opnieuw ingericht. De voorrang van het verkeer op het Ommerkanaal ten opzichte van de Sportlaan is nu opgeheven. Ook op deze kruising heeft het verkeer dat van rechts komt nu ook voorrang. Dus net als op de kruising Ommerknaal/ Oostwijk en Ommerkanaal/ Vierde Blok. De fietsers moeten nu ook gebruik maken van de rijbaan.  Zij zijn dus hun fietspaden/stroken op de Sportlaan en het Ommerkanaal kwijt. In zijn geheel wordt de kruising overzichtelijker, dus veiliger. In de oude situatie was er een grotere kans dat de fietser niet zou worden opgemerkt door andere weggebruikers. De kruising is nu compacter en dus overzichtelijker. Dit komt ten goede aan de verkeersveiligheid. Voor de volledigheid de maximum snelheid op het Ommerkanaal is 60 kilometer per uur.


Gratis inleveren vuurwerkafval

31 december 2015

Gratis inleveren vuurwerkafval
Wanneer? woensdag 6 januari
Waar? Hoelaat?
Balkbrug t.h.v. parkeerplaats sportpark “De Balk” 8.00 - 8.30
Dedemsvaart t.h.v. parkeerplaats sportpark “De Boekweit” 8.45 - 9.15
Dedemsvaart Bachplein t.h.v. glasbak 9.30 - 10.00
Dedemsvaart Oude Zuidwoldestraat t.h.v. gemeentewerf 10.15 - 10.45
Slagharen Anton Geerdesplein 11.00 - 11.30
Schuinesloot Schuineslootweg 11.45 - 12.15
De Krim Turfstekersplein 13.00 - 13.30
Lutten Zwarte Dijk t.h.v. supermarkt 13.45 - 14.15
Kloosterhaar Parkeerplaats Schoolstraat / Sportstraat t.o. de school 14.45 - 15.15
Sibculo Hoek Schoolstraat / Windhoevestraat 15.45 - 16.15
Marienberg Parkeerplaats t.h.v. Oude weg 16.30 - 17.00
Gramsbergen Stationsstraat thv Hervormde Kerk 8.00 - 8.30
Gramsbergen Hardenbergerweg t.h.v. Loozermars Noord 8.45 - 9.15
Hardenberg Parkeerplaats sportveld “Kruserbrink” 9.30 - 10.00
Hardenberg Vogelbuurt t.h.v. parkeerplaats Meeuwenplein
(buurthuis “Het Uilenest”) 10.15 - 10.45
Hardenberg Baalderveld t.h.v. parkeerplaats supermarkt Spinhoek 11.00 - 11.30
Hardenberg Baalder t.h.v. supermarkt Albert Schweitzerlaan 11.45 - 12.15
Hardenberg Centrum, Marktplein 13.00 - 13.30
Hardenberg Marslanden t.h.v. boomstammenrestaurant 13.45 - 14.15
Hardenberg Hoogenweg t.h.v. parkeerplaats “Zaal Hoogeweg” 14.45 - 15.15
Bruchterveld t.h.v. parkeerplaats sportpark “Noppenweide” 15.30 - 16.00
Bergentheim t.h.v. winkelcentrum Bastingplein 16.15 - 16.45
Lemele Voor Supermarkt Klein Horsman 8.00 - 8.30
Vilsteren Parkeerplaats Sportpark Molenesch 8.45 - 9.15
Witharen Parkeerplaats School De Triangel 9.45 - 10.15
Ommen Parkeerplaats Kardoen 10.30 - 11.00
Ommen Ingang Westbroek 11.15 - 11.45
Beerzerveld Alewijkstraat, sporthal 12.30 - 13.00
Ommen Centrum markt 13.45 - 14.15
Ommen Parkeerplaats Koloriet, tegenover glasbak 14.30 - 15.00
Ommen Ingang Koesteeg 15.15 - 15.45
www.mooi-schoon.nl                                         ROVA


Jaarwisseling 2015- brief burgemeester Snijders

31 december 2015

De jaarwisseling.

We kijken terug op het oude jaar en wensen elkaar het allerbeste voor het nieuwe jaar. Net als in voorgaande jaren, zorgt de gemeente er samen met politie en brandweer voor dat iedereen de gelegenheid krijgt om oud & nieuw op een prettige en veilige manier te vieren. Ook dit jaar vraag ik u om hier een bijdrage aan te leveren door de informatie en spelregels rond de jaarwisseling bij uw achterban onder de aandacht te brengen.
We vragen onze inwoners ook dit jaar om tijdens de jaarwisseling, met z’n tradities als carbidschieten en vuurwerk afsteken, rekening met elkaar te houden. Door de spelregels in acht te nemen, rekening te houden met omstanders bij het afsteken van vuurwerk en overlast voor de buren te voorkomen, zorgen we er samen voor dat het voor iedereen een feestelijke avond is.
Dit jaar besteden we extra aandacht aan het opruimen van vuurwerkafval. Want na een gezellige jaarwisseling, is het prettig om het nieuwe jaar schoon en opgeruimd te beginnen. Daar zorgt de gemeente voor, door op nieuwjaarsdag alweer vroeg op pad te gaan om de rommel op te ruimen. Alle inwoners kunnen onze mannen een handje helpen door mee te doen aan het nieuwjaarsvegen. In samenwerking met ROVA roepen we dit jaar iedereen op om op 1 januari 2016 om 12.00 uur de bezem te pakken en het afval van het vuurwerk op te ruimen. Zo is de gemeente Hardenberg aan het eind van nieuwjaarsdag weer mooi schoon.
Op de vuurwerkverkooppunten in de gemeente Hardenberg worden speciale zakken verstrekt waar men het vuurwerkafval na het afsteken in kan doen. Inwoners kunnen het vuurwerkafval op woensdag 6 januari gratis inleveren op één van de inzamelpunten in de gemeente. U vindt de locaties en tijdstippen op www.hardenberg.nl/jaarwisseling en in de bijlage. Nieuwjaarsvegen is wat mij betreft een nieuwe traditie voor nieuwjaarsdag!
In de bijlage stuur ik ook de folder over de jaarwisseling. Er staan tips in voor veilig vuurwerk afsteken, maar u leest ook de spelregels rond carbidschieten en natuurlijk alle informatie over het nieuwjaarsvegen. Zou u deze informatie willen delen met uw achterban via bijvoorbeeld uw nieuwsbrief, website, facebookpagina, twitteraccount of e-mailbestand? U kunt natuurlijk ook verwijzen naar www.hardenberg.nl/jaarwisseling.
Ik dank u bij voorbaat voor uw medewerking en wens u een fijne jaarwisseling!
Peter Snijders
Burgemeester


Digitaal Dorpsplein

27 november 2015

Beste deelnemers van de infoavond van het Digitaal Dorpsplein,

 

We zijn zover dat we online gaan met het digitale dorpsplein www.indedemsvaart.nl  

 

Jullie ideeën en opmerkingen hebben er toe geleid dat we nogmaals een aantal zaken goed overwogen hebben. We hebben nu een structuur opgezet waar we voorlopig mee verder kunnen.

Het ziet er al mooi uit, maar alles is nog zeker niet perfect en definitief. We hopen dat jullie en het dorp blijven meedenken om hiervan een echt dorpsplein te maken. 

Waar we nu mee willen starten, heeft vooral met de nieuws- en activiteitenkalender te maken. We zouden graag willen dat jullie het nieuws en de activiteiten gaan aanleveren bij de volgende email adressen:

nieuws@indedemsvaart.nl

activiteiten@indedemsvaart.nl 

Deze staan natuurlijk ook op de site.

De vraag is om de berichten en activiteiten aan te leveren in een Word document en de foto’s aan te leveren in een grootte van minimaal 500 KB en maximaal 1 MB.

Als jullie inhoudelijke vragen en opmerkingen hebben over de site, inrichting, info aanpassing, etc. Dan kan dit aangeleverd worden bij beheer@indedemsvaart.nl

Verder wil ik nog vermelden dat de DMC te bereiken is en blijft op de adressen info@indedemsvaart.nl en bestuur@indedemsvaart.nl

Ik hoop dat jullie enthousiast blijven denken en meewerken om www.indedemsvaart.nl het digitale middelpunt van het dorp Dedemsvaart te laten worden.

Namens Pl. Belang Dedemsvaart

Stefan Mensink / bestuurslid

info@plaatselijkbelangdedemsvaart.l

 

 

 


Uitdunnen boscomplexen

22 november 2015

 

Uitdunnen boscomplexen

De boscomplexen in gemeente Hardenberg worden de komende tijd uitgedund. Dit betekent dat bomen worden gekapt om de overige bomen in het bos meer ruimte en licht te geven om te groeien, ook worden open plekken gecreëerd zodat het bos kan verjongen. Het uitdunnen en verjongen zorgt voor mooiere bossen. Doordat meer licht op de bodem valt krijgen planten en jonge bomen meer kans om te groeien, hierdoor ontstaat meer variatie en structuur in het bos.

Het stamhout wordt gebruikt voor verschillende doeleinden; als zaaghout voor in de bouw, voor meubels, pallets en spaanplaten. De werkzaamheden worden in opdracht van de gemeente Hardenberg uitgevoerd door een bosaannemer en duren tot 31 december 2015, maar zijn afhankelijk van weers- en bodemomstandigheden. Mogelijk ondervindt u tijdens uw bezoek aan de bossen hinder van de werkzaamheden, hiervoor vragen wij uw begrip. Voor meer informatie: telefoonnummer 14 0529 of gemeente@ommen-hardenberg.nl.


Verslag Gemeentelijk overleg 04-11-2015

13 november 2015

Verslag van het overleg met Plaatselijk Belang Dedemsvaart.

Bijeenkomst dd.: 4 november 2015

Aanwezig:

Namens PB: Gerrit Schipper en Harry Drogt

Namens gemeente: Jan de Vries

1. Overlast door vrachtverkeer Oude Zuidwolderstraat.

Het geluidsprobleem is inmiddels opgelost. De transporteur heeft de aanvoertijden aangepast.

 2. Blauwalg.

Afgelopen jaar is een slecht jaar geweest voor de blauwalgen. Er is maar één waarschuwing geweest, na de tropische dagen. De airlift wordt binnenkort opgehaald. Een exacte datum is nog niet bekend. De proef met het Coccolietenkrijt loopt nog. Er zijn nog onvoldoende resultaten om conclusies te trekken. Voor het doorspoelsysteem zijn we nog bezig met onderzoek. De effecten op de blauwalgbloei zijn zeer onzeker.

3. Toezicht door een vast persoon in een gebied.

We komen hier op een later tijdstip op terug, zie de punten 4 en 6 in het vorig verslag.

4. Snekheidsmetingen Magnolia.

De resultaten van de metingen zijn inmiddels gecommuniceerd met PB.

5. Reclame-uitingen op vm ABN gebouw in Julianastraat.

Daar is vergunning voor verleend.

6. Uitstraling Julianastraat.

We komen hier op een later tijdstip op terug.

7. Bijdrage Rabobank voor speelvoorzieningen.

Een medewerker van team IGG neemt hierover binnenkort contact op met de voorzitter van PBD (Actie OG-IG-BJG).

8. Groot onderhoud Hoofvaart West.

Besloten is om het groot onderhoud aan de Hoofdvaart, tussen Ommerkanaal en huisnummer 153, nog dit jaar uit te voeren in plaats van in 2016. De opmerkingen van de buurtvereniging over gevoerde gesprekken over optische aanpassingen en aanpassing van de aansluiting Hoofdvaart-Ommerkanaal, zijn bij PB niet bekend (Ter info: OG-IG-BJG).

9. Riet langs het Ommerkanaal.

Het hoge riet langs het Ommerkaal tussen Langewijk en Hoofdvaart belemmert het uitzicht van bewoners. De vraag is of daar iets aan is te doen (Actie: OG-IG-AtR).

10. Omgekeerd inzamelen van afval.

Wat is de stand van zaken m.b.t. het omgekeerd inzamelen van afval? PB had de indruk nog te worden betrokken in het traject in aanloop naar het raadsvoorstel (Actie: RD-OG-JS).

11. Gladde brug/vlonder.

De houten planken van de voetgangersbrug over het kanaal t.h.v. ’t Olde Postkantoor zijn, onder vochtige omstandigheden, erg glad zijn. Ook de vlonders langs de Wisseling zijn daar gevoelig voor (Actie: OG-IG-BJG)

12. Bladhekken.

De bladhekken aan de Buizerdweg zijn verdwenen, terwijl daar veel gemeentelijke bomen staan. Aan de Steenbergerwijk staan twee bladhekken op korte afstand van elkaar. PB adviseert om de bladhekken beter te verdelen over het gebied (Actie: OG-IG-BJG).

13. N.a.v. Burendag Kotermeerstal Zuid.

Tijdens de goedbezochte (250 bezoekers) Burendag Kotermeerstal Zuid is ook de vraag gesteld: Wat zou er in onze woonwijk verbeterd kunnen/moeten worden?

Op deze vraag zijn veel reacties ontvangen. De volgende punten kunnen wellicht door de gemeente worden opgepakt (Actie: OG-IG-BJG)

 • Het beton van de toegangsbrug tot de wijk (Kotermeerstal) heeft een lelijke grijze kleur. Zou dat beton kunnen worden voorzien van een frisse (lichtblauwe) kleur?
 • Betere verlichting bij de brug aan het begin van de woonwijk, zodat de toegangsweg (Kotermeerstal), ook in het donker, goed zichtbaar is.

14. Volgend overleg

Het eerstvolgend overleg wordt gepland op woensdag 16 december 2015 om 13:30 uur in “De Baron”.

 


Aanmeldingsformulier Jumbo Kerstactie 2015 Jumbo

10 november 2015

Aanmeldingsformulier Jumbo Kerstactie 2015

Jumbo, Vechtdal college en Stichting De Stuw organiseren samen een Kerstdiner.

Heeft u het niet al te breed en/of voelt u zich eenzaam en wilt u ook wel eens genieten van een lekker Kerstdiner? Geef u dan op voor het Kerstdiner op maandag 14 december in het restaurant van het Vechtdal college te Hardenberg om 17.30 uur

Leerlingen van het Vechtdal college koken voor u een Kerstdiner met produkten aangeboden door de Jumbo.

U kunt zich aanmelden tot het maximum aantal van 40 deelnemers is bereikt.

Meldt u aan via onderstaand antwoordstrookje of via kerstdiner@destuw.nl voor woensdag 25 november 2015

De hoofdmaaltijd bestaat onder meer uit zalm. Houdt u niet van vis, geeft u dan duidelijk aan dat u liever een vleesgerecht wilt.

Heeft u een niet op te lossen vervoersprobleem? Geeft u dit dan aan zodat gekeken kan worden naar een oplossing hiervoor.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Antwoordstrookje

De heer/mevrouw……………………………………, adres…………………………….,te……………………………..……, meldt zich aan voor het Kerstdiner. Wil liever vlees of vegetarisch eten( omcirkelen wanneer dit van belang is). U heeft een vervoersprobleem en wilt graag dat hierover met u contact wordt opgenomen? Telefoonnummer:…………………………

Opsturen naar: Stichting De Stuw, t.a.v. M. Jansen, Postbus 154, 7770AD Hardenberg


Nieuwe subsidieregeling voor lokale energie-initiatieven

05 november 2015

Nieuwe subsidieregeling voor lokale energie-initiatieven

 

 

De provincie stelt een nieuwe subsidieregeling open voor lokale energie-initiatieven. Het gaat om een laagdrempelige regeling die groepen bewoners, organisaties of bedrijven stimuleert om lokaal een bijdrage te leveren aan energiebesparing of het opwekken van hernieuwbare energie. In Overijssel zien wij een toenemend aantal lokale initiatieven op gebied van energie en duurzaamheid. Met de nieuwe regeling speelt de provincie in op de specifieke wensen vanuit deze initiatieven.

 

Gedeputeerde Erik Lievers voor Energie, Milieu en Europa: “De inwoners, organisaties en bedrijven in Overijssel kunnen op vele manieren en in vele vormen bijdragen aan onze energiedoelstelling: 20% hernieuwbare energie in 2023. Wij willen dit graag stimuleren, en denken zoveel mogelijk mee met de initiatiefnemers. Vandaar dat we een nieuwe regeling hebben gemaakt die goed past bij de wensen van deze projecten.” Lievers maakte de regeling vanmiddag bekend tijdens de aftrap van het nieuwe lokale energiebedrijf Zuiver Hof van Twente in Goor.

 

De belangrijkste uitgangspunten bij het opstellen van de regeling zijn laagdrempeligheid, beperking van de administratieve lasten voor de initiatiefnemers en de mogelijkheid om verschillende fases van een lokaal initiatief te kunnen ondersteunen. Daarnaast groeit de subsidie als het ware mee met het initiatief; de subsidie wordt per fase van de ontwikkeling uitgekeerd.

 

 • De fase van ideevorming en projectvoorbereiding
 • De daadwerkelijke realisatie van een eerste project
 • De verdere professionalisering van de organisatie

 

Daarnaast worden de initiatiefnemers ook inhoudelijk actief ondersteund door medewerkers van de provincie en door de Initiatievenmakelaardij (IM@Overijssel).

 

Met de invoering van de nieuwe regeling komt het college van Gedeputeerde Staten tegemoet aan een wens van Provinciale Staten. Vanuit Provinciale Staten is in het verleden verschillende keren aandacht gevraagd voor deze specifieke groep.

 

Kijk voor een overzicht van alle stimuleringsregelingen van de provincie op gebied van energie op www.overijssel.nl/nieuweenergie.

 

 


Verslag van het overleg met Plaatselijk Belang Dedemsvaart.

05 november 2015

Verslag van het overleg met Plaatselijk Belang Dedemsvaart.

 

Bijeenkomst dd.: 21 september 2015

 

Aanwezig:

Namens PB: Gerrit Schipper en Harry Drogt

Namens gemeente: Jan de Vries

 

 

1. Vrachtverkeer in centrum Dedemsvaart.

Portalen plaatsen doen we niet i.v.m. de bereikbaarheid voor hulpdiensten, vuilnisophaaldienst, leveranciers, verhuiswagens, gemeentelijk beheer, etc.

 

2. Overlast door vrachtverkeer.

We gaan eerst in gesprek met de bewoner(s) om het probleem goed in beeld te krijgen.

Het geluidsprobleem is inmiddels opgelost. De transporteur heeft z’n aanvoertijden aangepast.

 

3. Blauwalg.

Wat is de huidige stand van zaken m.b.t. tegengaan van blauwalg in het Kotermeer, zoals de behandeling met coccolietenkrijt en/of het doorpompen van water naar het Ommerkanaal? PB wil graag blijven meedenken en meepraten (Actie: OG-IG-AtR).

Afgelopen jaar is een slecht jaar geweest voor de blauwalgen. Er is maar één waarschuwing geweest, na de tropische dagen. De airlift wordt binnenkort opgehaald. Een exacte datum is nog niet bekend. De proef met het Coccolietenkrijt loopt nog. Er zijn nog onvoldoende resultaten om conclusies te trekken. Voor het doorspoelsysteem zijn we nog bezig met onderzoek. De effecten op de blauwalgbloei zijn zeer onzeker.

 

4. Overhangend groen.

Hierover is inmiddels gecommuniceerd met De Veste.

Het zou, volgens PB, mooi zijn als iemand toeziet op allerlei zaken in en nabij de openbare ruimte, zoals overhangend groen, beschadigd wegmeubilair, autowrakken, etc., met als doel de omgeving netjes en aantrekkelijk te houden (Actie: OG-Buitendienst-HE).

We komen hier op een later tijdstip op terug.

 

5. Dichtgroeien van watergangen.

Over het algemeen is de gemeente binnen het stedelijk gebied verantwoordelijk voor het maaien van het gras langs de waterkanten. Het onderhoud is afhankelijk van het streefbeeld dat wordt gehanteerd vanuit groenbeheer. Het talud (schuine gedeelte) wordt in het najaar onderhouden. Langs het Ommerkanaal onderhouden wij alleen het gedeelte vanaf de Langewijk tot aan de Sportlaan (zijde woonwijk). De andere delen worden door het waterschap onderhouden.

 

6. Graffiti op toiletunit Kotermeer.

De graffiti wordt verwijderd door de gemeente. Burgerparticipatie en met name dit initiatief juichen wij van harte toe. Het initiatief wordt intern besproken en de mogelijkheden worden onderzocht. Heeft PB bepaalde mensen in beeld die dat zouden willen/kunnen doen? Wordt binnenkort ook besproken met portefeuillehouder. PB geeft aan dat zij doelen op bv iemand

die vanuit een uitkering, via de buitendienst, werkzaamheden moet uitvoeren en daarbij een bepaald gebied krijgt toegewezen (Actie: OG-Buitendienst-HE).

We komen hier op een later tijdstip op terug.

 

7. Metingen op De Magnolia.

Die afstemming is er. De resultaten van de metingen worden ook gebruikt voor het nemen van evt. maatregelen. PB heeft gezien dat de metingen zijn uitgevoerd en is benieuwd naar de resultaten (Actie: IG-OG-GH).

De resultaten van de metingen zijn inmiddels gecommuniceerd met PB.

 

8. Voetgangersbrug Zaaimansakker.

Er is inmiddels opdracht verstrekt om de verlichting te vervangen. Ook de antislipstrookjes worden binnenkort aangebracht.

 

9. Vervanging picknicksets rond Kotermeer.

De afspraak was dat we de picknicksets gefaseerd gaan vervangen en daar houden we ons aan.

 

10. Hekjes voor schapen.

Er zijn inmiddels degelijke hekjes geplaatst.

 

11. Ambulancestandplaats Balkbrug.

De ambulance die voorheen in Balkbrug stond, is nu tijdelijk in Ommen gestationeerd (waar er nu twee staan: er is dus geen capaciteit ingeleverd). De regionale ambulancevoorziening (RAV) IJsselland heeft ons verzekerd dat de aanrijtijden voor Dedemsvaart - tijdens normale omstandigheden - ook nu worden gehaald. De RAV IJsselland is bezig om een ambulancepost in Dedemsvaart te realiseren. De directeur van de RAV IJsselland, dhr. Huizinga, benadrukte dat Plaatselijk Belang hierover ook rechtstreeks contact op kan nemen met de RAV IJsselland. De gemeente heeft hierin formeel geen rol.

 

12. Afval rond ondergronds inzamelsysteem Bachplein.

De problematiek aan het Bachplein is bekend. In het verleden zijn we daar vaak over benaderd door de heer Moes, die destijds aan het Bachplein woonde. We hebben hierover afspraken gemaakt met het clean team, zij besteden extra aandacht aan deze locatie. Ook is er contact geweest met de kledinginzamelaar Sympany (voorheen KICI). Zij ledigen wekelijks op de dinsdag. Met Sympany is de afspraak gemaakt dat zij bij een tussentijdse volmelding extra gaan ledigen. Mocht dit structureel zijn dat moet de ledigingsfrequentie worden opgeschroefd naar 2 keer per week.

 

13. Reclame-uitingen op vm ABN gebouw in Julianastraat.

PB vraagt of er toestemming is voor de vele reclame-uitingen aan het vm. ABN gebouw aan de Julianastraat (Actie: RD-TH-FB).

Daar is vergunning voor verleend.

 

14. Voetpad langs Langewijk.

De plannen om gezamenlijk (samenwerking tussen de Groen van Prinstererschool en gemeente) een voetpad langs Langewijk te realiseren, worden niet ten uitvoer gebracht, omdat binnen de ouderwerkgroep van de school onvoldoende duidelijk is dat een trottoir substantieel bijdraagt aan de veiligheid van (ouders en) kinderen die met auto worden gebracht. Daarom zien zij er nu van af. Er worden nog andere mogelijkheden onderzocht.

 

15. Uitstraling Julianastraat.

Als gevolg van aanwezig onkruid, bv rond het wegmeubilair en de vele beschadigde boomkorven en lantarenpalen heeft de uitstraling van de Julianstraat een flinke deuk opgelopen. PB zou graag zien dat dat wordt verbeterd (Actie: OG-IG-BJG).

We komen hier op een later tijdstip op terug.

 

16. Bijdrage Rabobank voor speelvoorzieningen.

Tijdens “Dedemsvaart Natuurlijk” konden bezoekers wensen kenbaar maken. Rabobank heeft naar aanleiding daarvan besloten om € 5000,= bij te dragen voor speelvoorzieningen in de speelplaatsen aan de Kotermeerstal en de Van Barneveldstraat. PB wil hierover graag overleggen en afspraken maken met de gemeente (Actie: OG-Buitendienst-HE).

Binnenkort zal hierover een afspraak worden gepland.

 

17. Volgend overleg.

Het eerstvolgend overleg wordt gepland op maandag 2 november om 13:30 uur in “De Baron.


Onderhoud Hoofdvaart West Dedemsvaart

03 november 2015

Onderhoud Hoofdvaart West Dedemsvaart
Voor volgend jaar staat het onderhoud aan de Hoofdvaart West ( van Schuttevaer - Ommerkanaal) gepland. Dit voorjaar heeft de portefeuillehouder de toezegging gedaan om nog dit jaar het gedeelte tussen Ommerkanaal en huisnummer 153 aan te pakken, ook ivm de spoorvorming en de hinder van opspattend water. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken zal nu het gehele traject, dus van Schuttevaer tot huisnummer 153 aangepakt worden.
De spoorvorming zal worden aangepakt en er zal een nieuwe asfaltdeklaag met belijning worden aangebracht.
Zoals het nu lijkt, wordt het werk in week 47 en 48 ingepland.
Het verkeersplan moet nog nader uitgewerkt worden, met de busmaatschappij treedt de aannemer in overleg en de bewoners worden vroegtijdig geïnformeerd.

foto van Plaatselijk Belang Dedemsvaart.


PBD waarschuwt hondenbezitters op veiligheid.

03 november 2015


Donkere dagen : let op uw eigen veiligheid.

02 november 2015


Donkere dagen : let op uw eigen veiligheid.
PBD heeft signalen ontvangen vanuit de bevolking dat het met name in de avonduren en bij schemer weer gevaarlijk is om op straat te lopen met uw hond.
Met name werd aandacht gevraagd voor de hondenuitlaatstrook op de Langewijk.
Honden worden dan vaak op de strook uitgelaten, terwijl men zelf op de straat blijft lopen.
Dit kan, maar zorg ervoor dat u goed zichtbaar bent middels bijv een reflecterend hesje. Dit om ongelukken te voorkomen.
Met name met dit weer en tijdens de donkere dagen wordt de voetganger pas op het allerlaatste moment opgemerkt door de automobilist.
Denk aan uw eigen veiligheid en voorkom hiermede gevaarlijke situaties.


Verslag van het overleg met Plaatselijk Belang Dedemsvaart.

02 november 2015

Verslag van het overleg met Plaatselijk Belang Dedemsvaart.

 

Bijeenkomst dd.: 21 september 2015

 

Aanwezig:

Namens PB: Gerrit Schipper en Harry Drogt

Namens gemeente: Jan de Vries

 

 

1.Vrachtverkeer in centrum Dedemsvaart.

Portalen plaatsen doen we niet i.v.m. de bereikbaarheid voor hulpdiensten, vuilnisophaaldienst, leveranciers, verhuiswagens, gemeentelijk beheer, etc.

 

2.Overlast door vrachtverkeer.

We gaan eerst in gesprek met de bewoner(s) om het probleem goed in beeld te krijgen.

 

3.Blauwalg.

Wat is de huidige stand van zaken m.b.t. tegengaan van blauwalg in het Kotermeer, zoals de behandeling met coccolietenkrijt en/of het doorpompen van water naar het Ommerkanaal? PB wil graag blijven meedenken en meepraten (Actie: OG-IG-AtR).

 

4.Overhangend groen.

Hierover is inmiddels gecommuniceerd met De Veste.

Het zou, volgens PB, mooi zijn als iemand toeziet op allerlei zaken in en nabij de openbare ruimte, zoals overhangend groen, beschadigd wegmeubilair, autowrakken, etc., met als doel  de omgeving netjes en aantrekkelijk te houden (Actie: OG-Buitendienst-HE).

 

5.Dichtgroeien van watergangen.

Over het algemeen is de gemeente binnen het stedelijk gebied verantwoordelijk voor het maaien van het gras langs de waterkanten. Het onderhoud is afhankelijk van het streefbeeld dat wordt gehanteerd vanuit groenbeheer. Het talud (schuine gedeelte) wordt in het najaar onderhouden. Langs het Ommerkanaal onderhouden wij alleen het gedeelte vanaf de Langewijk tot aan de Sportlaan  (zijde woonwijk). De andere delen worden door het waterschap onderhouden.

 

6.Graffiti op toiletunit Kotermeer.

De graffiti wordt verwijderd door de gemeente. Burgerparticipatie en met name dit initiatief juichen wij van harte toe. Het initiatief wordt intern besproken en de mogelijkheden worden onderzocht. Heeft PB bepaalde mensen in beeld die dat zouden willen/kunnen doen? Wordt binnenkort ook besproken met portefeuillehouder. PB geeft aan dat zij doelen op bv iemand die vanuit een uitkering, via de buitendienst, werkzaamheden moet uitvoeren en daarbij een bepaald gebied krijgt toegewezen (Actie: OG-Buitendienst-HE).

 

7.Metingen op De Magnolia.

Die afstemming is er. De resultaten van de metingen worden ook gebruikt voor het nemen van evt. maatregelen. PB heeft gezien dat de metingen zijn uitgevoerd en is benieuwd naar de resultaten (Actie: IG-OG-HT).

 

8.Voetgangersbrug Zaaimansakker.

Er is inmiddels opdracht verstrekt om de verlichting te vervangen. Ook de antislipstrookjes  worden binnenkort aangebracht.

 

9.Vervanging picknicksets rond Kotermeer.

De afspraak was dat we de picknicksets gefaseerd gaan vervangen en daar houden we ons aan.

 

10.Hekjes voor schapen.

Er zijn inmiddels degelijke hekjes geplaatst.

 

11.Ambulancestandplaats Balkbrug.

De ambulance die voorheen in Balkbrug stond, is nu tijdelijk in Ommen gestationeerd (waar er nu twee staan: er is dus geen capaciteit ingeleverd). De regionale ambulancevoorziening (RAV) IJsselland heeft ons verzekerd dat de aanrijtijden voor Dedemsvaart - tijdens normale omstandigheden - ook nu worden gehaald. De RAV IJsselland is bezig om een ambulancepost in Dedemsvaart te realiseren. De directeur van de RAV IJsselland, dhr. Huizinga, benadrukte dat Plaatselijk Belang hierover ook rechtstreeks contact op kan nemen met de RAV IJsselland. De gemeente heeft hierin formeel geen rol.

 

12.Afval rond ondergronds inzamelsysteem Bachplein.

De problematiek aan het Bachplein is bekend. In het verleden zijn we daar vaak over benaderd door de heer Moes, die destijds aan het Bachplein woonde. We hebben hierover afspraken gemaakt met het clean team, zij besteden extra aandacht aan deze locatie. Ook is er contact geweest met de kledinginzamelaar Sympany (voorheen KICI). Zij ledigen wekelijks op de dinsdag. Met Sympany is de afspraak gemaakt dat zij bij een tussentijdse volmelding extra gaan ledigen. Mocht dit structureel zijn dat moet de ledigingsfrequentie worden opgeschroefd naar 2 keer per week.

 

13.Reclame-uitingen op vm ABN gebouw in Julianastraat.

PB vraagt of er toestemming is voor de vele reclame-uitingen aan het vm. ABN gebouw aan de Julianastraat (Actie: RD-TH-FB).

 

14.Voetpad langs Langewijk.

De plannen om gezamenlijk (samenwerking tussen de Groen van Prinstererschool en gemeente) een voetpad langs Langewijk te realiseren, worden niet ten uitvoer gebracht, omdat binnen de ouderwerkgroep van de school onvoldoende duidelijk is dat een trottoir substantieel bijdraagt aan de veiligheid van (ouders en) kinderen die met auto worden gebracht. Daarom zien zij er nu van af. Er worden nog andere mogelijkheden onderzocht.

 

15.Uitstraling Julianastraat.

Als gevolg van aanwezig onkruid, bv rond het wegmeubilair en de vele beschadigde boomkorven en lantarenpalen heeft de uitstraling van de Julianstraat een flinke deuk opgelopen. PB zou graag zien dat dat wordt verbeterd (Actie: OG-IG-BJG).  

 

16.Bijdrage Rabobank voor speelvoorzieningen.

Tijdens “Dedemsvaart Natuurlijk” konden bezoekers wensen kenbaar maken. Rabobank heeft naar aanleiding daarvan besloten om € 5000,= bij te dragen voor speelvoorzieningen in de speelplaatsen aan de Kotermeerstal en de Van Barneveldstraat. PB wil hierover graag overleggen en afspraken maken met de gemeente (Actie: OG-Buitendienst-GV).

 

17.Volgend overleg.

Het eerstvolgend overleg wordt gepland op maandag 2 november om 13:30 uur in “De Baron.

 

 

 

Afschrift aan:

 

 • Plaatselijk Belang Dedemsvaart                                                  
 • Gebiedsbestuurder P.H. Snijders
 • Overige Collegeleden ter kennisgeving                                      
 • Wijkagent  J. Martens                         
 • Medewerker Openbare Orde en Veiligheid A. Pullen
 • Projectleider Centrumplan Dedemsvaart H. Posthuma
 • Projectmedewerker H.H. Keuter   
 •                         Gebiedsmanager team West N. Niemeijer       
 • Contactambtenaar J. de Vries                                                       
 • Communicatieconsulent C.J.E. van der Veen
 • Afdeling OG-IG, RD-TH en OG-Buitendienst

 

 


Nieuwsbrief Gewoon Gezond

20 oktober 2015

header

Nieuwsbrief Gewoon Gezond

 

Hier is de 8e editie (oktober 2015)  van de nieuwsbrief Gewoon Gezond Ommen-Hardenberg! Net als ruim 80 andere gemeenten in Nederland heeft ook Ommen-Hardenberg gekozen voor de JOGG aanpak (Jongeren op Gezond Gewicht). Met de JOGG aanpak willen we een gezonde omgeving voor jeugd van 0-19 jaar creeren. Dit doen we samen met diverse partijen en mensen in de directe omgeving van kinderen en jongeren. Binnen Gewoon Gezond Ommen-Hardenberg slaan verschillende (publieke en private) partijen de handen ineen. Zo zetten we ons de komende jaren samen in voor een gezonde jeugd in een gezonde omgeving. Deze maandelijkse nieuwsbrief staat boordevol gezonde activiteiten en tips. Heeft u zelf een leuk item voor de nieuwsbrief of wilt u SUPPORTER worden van Gewoon Gezond? Stuur dan een email naar gewoongezond@ommen-hardenberg.nl.  

Veel leesplezier!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Vijf Ommense basisscholen aan de slag met schoolgezondheidsbeleid

Vijf Ommense basisscholen aan de slag met schoolgezondheidsbeleid

 

Basisscholen de Kardoen, Guido de Brès, het Palet, de Dennenkamp en St. Willibrordus school gaan aan de slag met het schoolgezondheidsbeleid. Aan het begin van dit jaar hebben deze vijf basisscholen het ondersteuningsaanbod gezonde school aangevraagd en gehonoreerd gekregen.

 

lees meer

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kinderstraat: ruimte om te spelen in Balkbrug

Kinderstraat: ruimte om te spelen in Balkbrug

 

BALKBRUG – Kinderen spelend op de straat zonder dat ze last hebben van het voorbijrazende verkeer. Vroeger zo heel gewoon, maar tegenwoordig moeten de straten praktisch voor het verkeer afgesloten worden om een veilige speelruimte voor de kinderen te realiseren. Daarom promoten de gemeenten Hardenberg en Ommen de Kinderstraat. Een initiatief dat door de bewoners van Het Kwartier in Balkbrug met beide handen is aangegrepen.

 

lees meer 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

175 fietsers tappen uit Hardenbergs watertappunt

175 fietsers tappen uit Hardenbergs watertappunt

 

In het centrum van Hardenberg is zaterdag 3 oktober om 09.15 uur het watertappunt van de Admiraal Helfrichstraat in gebruik genomen door wethouder Jannes Janssen. Rond 10.00 uur namen de fietsers van de Pink Ribbon fietstocht een bidon van Gewoon Gezond in ontvangst met water uit het openbare tappunt. 

 

lees meer 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Thema avond “Gezonde leefstijl” donderdag 19 november 2015

Thema avond “Gezonde leefstijl” donderdag 19 november 2015

 

De Stichting Gezondheidszorg Avereest is een samenwerkingsverband van de huisartsenpraktijken in Dedemsvaart en Balkbrug, de apotheek Avereest en fysiotherapiepraktijken, diëtistenpraktijken en thuiszorgorganisatie Buurtzorg in Dedemsvaart en Balkbrug. De SGA organiseert op donderdag 19 november 2015 een thema avond over "gezonde leefstijl".

 

Lees meer

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Zeer geslaagde inspiratiebijeenkomst Gewoon Gezond Ommen-Hardenberg

Zeer geslaagde inspiratiebijeenkomst Gewoon Gezond Ommen-Hardenberg

 

Op dinsdagavond 6 oktober organiseerde het team sport en accommodaties van de gemeenten Ommen en Hardenberg en inspiratiebijeenkomst rondom het thema "een gezonde jeugd in een gezonde omgeving", Gewoon Gezond. Sinds 2014 zijn beide gemeenten aangesloten bij de landelijke JOGG aanpak. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Samen met diverse organisaties rondom jeugd en jongeren willen beide gemeenten inzetten op een gezonde omgeving. De bijeenkomst was voor alle organisaties die geïnteresseerd zijn en vond plaats in het Vechtdal College Hardenberg.

 

Lees meer

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Wat is de gezonde sportkantine?

Wat is de gezonde sportkantine?

 

Meer en meer mensen sporten en bewegen. Ze kiezen voor een gezonde leefstijl en daar horen gezond eten en drinken bij. Ook in de sportkantine moet die keuze er zijn. Een kistje fruit op de bar of een kop groentensoep in de wintermaanden; zo simpel kan het zijn. Het project De Gezonde Sportkantine stimuleert en helpt sportverenigingen kosteloos bij het aanbieden van de gezondere keuze in sportkantines.

 

lees meer

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

De Haere viert 10-jarig jubileum Bergentheim met een feestelijke Herfsttintentocht

De Haere viert 10-jarig jubileum Bergentheim met een feestelijke Herfsttintentocht

 

Op woensdagmiddag 21 oktober a.s. organiseert De Haere een feestelijke Herfsttintentocht om samen het 10-jarig bestaan van de locatie aan de Dorpsstraat in Bergentheim te vieren. Een gezamenlijke wandeling door de sfeervolle herfstkleuren van het Van Royensbos (2 km) of de Engbertsdijkvenen (5 km). 

 

lees meer 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Snelheid Oude Zuidwolderstraat Dedemsvaart/ extra aanduiding 30km

18 oktober 2015

Betere Snelheidsaanduiding geldende snelheidsregiem 30 km Oude Zuidwolderstraat.
Op verzoek zal de gemeente ter verduidelijking van de geldende maximum snelheid 30 km in het klinkerstraatwerk aanbrengen, incl de bijbehorende dwarsmarkering.
De werkzaamheden worden binnen nu en enkele weken uitgevoerd.
Gemeente hoopt met deze maatregel een bijdrage te leveren aan het rijgedrag. ( dit ivm signalen vanuit de bewoners in deze woonwijk)


Digitaal Dorpsplein

08 oktober 2015

Een eerste mededeling mbt de presentatie digitale dorpsplein Indedemsvaart.nl

We zullen u via de mail op de hoogte houden omtrent het digitale dorpsplein.

Gezien de diverse vooral positieve reacties van diverse deelnemers van onze bijeenkomst van 6 oktober jl. over het digitale dorpsplein Indedemsvaart is besloten om op dit moment nog niet online te gaan met de site indedemsvaart.nl 

Uit de bijeenkomst is nadrukkelijk naar voren gekomen om eerst beter te inventariseren hoe en op welke wijze de informatie die aangeboden gaat worden verwerkt gaat worden op het dorpsplein.

Over het online gaan van de site zal tijdig gecommuniceerd worden.

 • like verder ook onze facebookpagina Plaatselijk Belang Dedemsvaart en blijf op de hoogte van het nieuws en ontwikkelingen digitale portaal InDedemsvaart.nl

 

 

 

Namens Pl. Belang Dedemsvaart

Stefan Mensink / bestuurslid

 

 


Digitaal Dorpsplein 6 oktober 2015

07 oktober 2015

Plaatselijk Belang presenteert Digitale Dorpsplein Dedemsvaart.
" Verbinden, elkaar informeren, samenwerken, leefbaarheid vergroten, innovatieve technologie", allemaal zaken welke vanavond aan de orde zijn geweest.
Ongeveer 75 belangstellenden waren aanwezig op deze bijeenkomst.
Binnenkort zal de site online komen, wel zullen eerst de punten welke vanavond aan de orde zijn gesteld nog opgepakt worden.
Het digitale dorpsplein In Dedemsvaart is er voor ons en van ons allemaal aldus PBD bestuurslid Stefan Mensink.
Meer info volgt....
Ook jouw activiteit kan hier straks op geplaatst worden, voor een nog groter bereik.


Digitaal dorpsplein

30 september 2015

BIJEENKOMST DIGITALE DORPSPLEIN DEDEMSVAART

 

Voor het nieuw op te zetten digitale Dorpsplein “In Dedemsvaart” organiseert Plaatselijk Belang Dedemsvaart de eerste informatiebijeenkomst. Deze vindt plaats op dinsdag 6 oktober a.s. in MFC De Baron te Dedemsvaart.

 

Tijdens de bijeenkomst informeert Plaatselijk Belang Dedemsvaart (PBD)  geïnteresseerden over het doel van dit Dorpsplein. De bijeenkomst is met name bedoeld voor bestuursleden en de verantwoordelijke voor de communicatie en/of het beheer van de website van organisaties en/of verenigingen. Dit nieuwe idee biedt volop kansen voor inwoners, verenigingen en organisaties uit Dedemsvaart en omgeving.

Het gaat om een ‘podium’ waar informatie beter uit te wisselen is o.a. tussen mensen, bedrijven, verenigingen, activiteiten, gemeenten en zorginstellingen. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld een actuele activiteitenkalender voor het gehele dorp. Daarnaast heeft het Dorpsplein ook een maatschappelijk doel waardoor het makkelijker wordt om op interactieve wijze in behoeften van inwoners te voorzien op het gebied van zorg, vrijwilligerswerk, evenementen en promotie. Tijdens deze avond wil PDB ook graag inventariseren wat het dorpsplein specifiek voor de aanwezigen kan betekenen.

Het programma

Inloop                                                                       19:30  uur

Welkom                                                                    19:45

Toelichting digitaal Dorpsplein                                      20:00

Pauze                                                                        20:30

Interactieve brainstorm, kansen                                    20:45

Afsluiting                                                                    21:30

 

Opgave via  info@plaatselijkbelangdedemsvaart.nl

 


Waar vind u NOOS TV

25 september 2015

*Waar vindt u NOOS TV: Ziggo / CaiWay: digitaal: kanaal 41 analoog: kanaal 7 (VHF 189.250) KPN / Telfort / XS4ALL: digitaal: kanaal 594 XMS / Edutel / Vodafone / Fiber.nl / Stipte / Lijbrandt: digitaal: kanaal 2110


Snelheidsmetingen in de Magnolia

25 september 2015

 

Snelheidsmeting Magnolia 2014 en 2015 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2014 

 

 

 

 

 

2015 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kantradar 

 

 

 

DSI 

 

 

 

DSI 

 

 

 

 

Vg 

V85 

Vmax 

 

Vg 

V85 

Vmax 

 

Vg 

V85 

Vmax 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Richting Langewijk 

 

50 

61 

118 

 

45,7 

57 

107 

 

47 

57 

107 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Richting Moerheimstraat 

50 

61 

110 

 

45,3 

55 

153 

 

44,7 

55 

118 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vg 

= gemiddelde snelheid 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V85 

= 85% bij dit getal rijdt 85% van de weggebruikers niet harder dan de aangegeven snelheid 

 

 

 

 

Vmax 

= maximaal gemeten snelheid 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSI  

= DynamischeSnelheidsIndicatoren 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Verslag van het overleg Plaatselijk Belang Dedemsvaart met Gemeente.

08 september 2015

Bijeenkomst dd.: 27 juli 2015

 

Aanwezig:

Namens PB: Gerrit Schipper en Harry Drogt

Namens gemeente: Jan de Vries

 

 

1.Vrachtverkeer in centrum Dedemsvaart.

DMC is het eens met het voorstel van PBD om de Zacherias Tijllaan, de Prins Bernardstraat in de richting van de Molstraat, de Judith van Marlelaan en de Wilhelminastraat allemaal op een zelfde wijze af te sluiten voor vrachtverkeer. Eventueel zou dit kunnen worden ondersteund met portalen waar vrachtverkeer niet onderdoor kan. (Ter info: OG-IG-GH) 

Portalen plaatsen doen we niet i.v.m. de bereikbaarheid voor hulpdiensten, vuilnisophaaldienst, leveranciers, verhuiswagens, gemeentelijk beheer, etc.

 

2.Inrichting 60 km gebieden.

Veel mensen weten nog niet wat de gele wybers op het wegdek betekenen. Wellicht is het goed om daar nog eens aandacht aan te besteden via de lokale media.

 

3.Overlast door vrachtverkeer.

Uiteraard gelden er geluidnormen. Dat zijn de normen uit het Activiteitenbesluit, art. 2.17, lid 1. Zie: http://wetten.overheid.nl/BWBR0022762/volledig/geldigheidsdatum_10-06-2015#Hoofdstuk2_Afdeling28 Zoals in de laatste alinea over het lossen van pakketten gesteld, kan volgens het akoestisch onderzoek aan deze geluidnormen worden voldaan.

PB geeft aan dat het wellicht goed zou zijn om eens een steekproef te nemen en daarmee te beoordelen of nog steeds aan de normen wordt voldaan? (Actie: RD-OG-TV)

We gaan eerst in gesprek met de bewoner(s) om het probleem goed in beeld te krijgen.

 

4.Boombeugels Markt.

PB adviseert om in dit soort gevallen de situatie te beoordelen vanuit de gebruikers. (Ter info: OG-IG-AvdW).

 

5.Speeltuintje Van Sandickstraat.

Het is de bedoeling om het terrein binnenkort te vertidrainen. We verwachten dat daarmee de problemen worden opgelost. Uitbreiding van de speeltoestellen is niet mogelijk, daar is geen budget voor.

 

6.Blauwalg.

Tijdens de hittegolf hebben er geen waarschuwingsbordjes gestaan. Het gehalte aan blauwalgen was toen nog onder waarschuwingsniveau. Uit metingen uitgevoerd op 13 juli is gebleken dat het gehalte aan blauwalgen weer boven het waarschuwingsniveau is uitgekomen. De waarschuwingsborden zijn inmiddels weer geplaatst. In overleg met de eigenaar zal worden bepaald wanneer de Airlift kan worden verwijderd.

PB wil blijven zoeken naar een goede oplossing voor dit probleem, zodat uiteindelijk normaal gebruik kan worden gemaakt van de zwemgelegenheid. (Ter info: OG-IG-AtR)

 

7.Overhangend groen.

Het achterpad is in beheer bij “De Veste”. Geadviseerd wordt om dit met hun te communiceren. PB geeft aan dat dit probleem zich op meerdere locaties voordoet en dat het goed zou zijn dat de gemeente dit in het algemeen (breed) aanpakt. (Actie: OG-Buitendienst-HE)

Hierover is inmiddels gecommuniceerd met De Veste.

 

8.Inzet Cleanteam.

Het Cleanteam gaat daar 3 á 4 keer per jaar het zwerfvuil opruimen.

 

9.Boom rotonde Julianastraat.

Deze boom mag zonder vergunning worden verwijderd. Wel goed om, in overleg, een mooie en geschikte boom terug te plaatsen.

 

10.Onderzoek naar verlichting Kotermeer.

De onderzoeken door Saxion voor wat betreft de woonwijken en de Kotermeerstal zijn afgerond. De bevindingen zijn in een rapportage verwerkt en aan de gemeente aangeboden. Het onderzoek fietspad Hoofvaart-het Rak is begin juli afgerond. De bevindingen moeten nog in een rapportage worden verwerkt. De verwachting is dat deze resultaten niet eerder dan in september (i.v.m. schoolvakanties) bekend zullen zijn. We stellen voor om de resultaten in één keer met het PBD te bespreken. Waar mogelijk worden goede suggesties (nut en noodzaak!) meegenomen binnen het op handen zijnde vervangingsplan openbare verlichting.

 

11.Dichtgroeien van watergangen (wijken).

In verband met de Flora en Faunawet kan er pas vanaf juni/juli gemaaid worden. Mocht er het idee zijn dat er op sommige locaties nooit iets gebeurt, dan zouden we graag willen weten welke locaties dat zijn. Hiervoor kan een apart overleg ingepland worden.

Het is voor PB niet helemaal duidelijk wie de onderhoudswerkzaamheden uit moet voeren. Het waterschap heeft de meeste watergangen inmiddels keurig schoongemaakt. Maar de (schouw) paden zijn bv nog niet gemaaid. Wie is daar verantwoordelijk voor? (Actie: OG-IG-AtR)

Over het algemeen is de gemeente binnen het stedelijk gebied verantwoordelijk voor het maaien van het gras langs de waterkanten. Het onderhoud is afhankelijk van het streefbeeld dat wordt gehanteerd vanuit groenbeheer. Het talud (schuine gedeelte) wordt in het najaar onderhouden. Langs het Ommerkanaal onderhouden wij alleen het gedeelte vanaf de Langewijk tot aan de Sportlaan  (zijde woonwijk). De andere delen worden door het waterschap onderhouden.

 

12.Graffiti op toiletunit Kotermeer.

Op de toiletunit is toch weer graffiti aan gebracht! Wordt dat door de gemeente verwijderd?

Zou het daarnaast goed zijn om met iemand uit de omgeving afspraken te maken over toezicht op het Kotermeer, zodat zaken ook direct en rechtstreeks gemeld kunnen worden? (Actie: OG-IG-BJG)

De graffiti wordt verwijderd door de gemeente. Burgerparticipatie en met name dit initiatief juichen wij van harte toe. Het initiatief wordt intern besproken en de mogelijkheden worden onderzocht.

 

13.Metingen op De Magnolia.

PB is blij met de aangekondigde metingen op De Magnolia in augustus! Het zou goed zijn om dit ook af te stemmen met de collega die heeft gereageerd op punt 9 in het verslag van 02-03-2015. (Actie: OG-IG-GH)

Die afstemming is er. De resultaten van de metingen worden ook gebruikt voor het nemen van evt. maatregelen. 

 

 

 

14.Voetgangersbrug Zaaimansakker.

In het verslag van het overleg op 26-01-2015 is hierover het volgende geschreven:

De in het brugdek verwerkte verlichting brandt, een enkele uitgezonderd, niet meer. Ook de antislip strookjes zijn uit het brugdek verdwenen. Tijdens vochtige omstandigheden is het daardoor gevaarlijk glad. Verzoek om het e.e.a. te herstellen (Actie: OG-IG-BJG).

Herstel zal binnenkort plaatsvinden.

PB geeft aan dat dat herstel nog niet heeft plaatsgevonden. (Actie: OG-IG-BJG)

Er is inmiddels opdracht verstrekt om de verlichting te vervangen. Ook de antislip wordt binnenkort aangebracht.

 

15.Vervanging picknicksets rond Kotermeer.

In 2013 heeft PB met Henk Essing afspraken gemaakt over de vervanging van de oude picknicksets door nieuwe exemplaren. PB vraagt zich af wanneer dat gaat gebeuren. (Actie: OG-Buitendienst-HE)

De afspraak was dat we gefaseerd telkens iets gaan vervangen en daar houden we ons aan.

 

16.Hekje voor schapen.

Het onlangs geplaatste hekje voor de schapen, in de omgeving van het kunstwerk in het Kotermeerpark, is alweer verdwenen/stuk. PB vraag om binnenkort een kwalitatief beter hek aan te brengen. (Actie: OG-Buitendienst-HE)

Er worden degelijke hekjes gemaakt/geplaatst.

 

17.Ambulance standplaats Balkbrug.

PB heeft begrepen dat de ambulance standplaats in Balkbrug is opgeheven. PB vraagt zich af hoe het nu zit met de aanrijtijden voor Dedemsvaart. Voldoen deze nu nog wel aan de norm? (Actie: DS-AP)

De ambulance die voorheen in Balkbrug stond, is nu tijdelijk in Ommen gestationeerd (waar er nu twee staan: er is dus geen capaciteit ingeleverd). De regionale ambulancevoorziening (RAV) IJsselland heeft ons verzekerd dat de aanrijtijden voor Dedemsvaart - tijdens normale omstandigheden - ook nu worden gehaald. De RAV IJsselland is bezig om een ambulancepost in Dedemsvaart te realiseren. De directeur van de RAV IJsselland, dhr. Huizinga, benadrukte dat Plaatselijk Belang hierover ook rechtstreeks contact op kan nemen met de RAV IJsselland. De gemeente heeft hierin formeel geen rol.

 

18.Volgend overleg.

Het eerstvolgende overleg wordt gepland op maandag 21 september 2015 om 13:30 uur in “De Baron”.

 


Kern met Pit

07 september 2015

Wat is Kern met Pit?
Via de wedstrijd Kern met Pit kun je met jouw burgerinitiatief
aan de slag om een idee voor de leefomgeving binnen een jaar
te realiseren. De beste ideeën mogen deelnemen aan de
wedstrijd. Gedurende het uitvoeringsjaar staan we voor je
klaar met tips en met contacten uit ons netwerk. Doel bereikt?
Dan ontvang je het predicaat Kern met Pit en duizend euro.
Inschrijven kan van 1 september tot en met 31 oktober 2015.

Hoe werkt Kern met Pit?
Inschrijven
Inschrijven kan van 1 september tot en met
31 oktober 2015. Elke groep die graag zelf iets in
haar leefomgeving wil verbeteren, kan zich inschrijven.
Heb jij een idee voor jouw leefomgeving? Ga naar
www.kernmetpit.nl en schrijf je in!
------------------------------
Selectie per provincie
In elke provincie wordt op 23 januari 2016 een startbijeenkomst
georganiseerd. De burgerinitiatieven met
de beste ideeën kunnen hier hun project presenteren.
Uit deze groepen kiezen de Kern met Pit-adviseurs
welke projecten worden toegelaten tot de wedstrijd.
Je hoort eind december of je bent uitgenodigd voor
de startbijeenkomst.
------------------------------
Uitvoering projecten
Tijdens de uitvoeringstermijn, van januari tot en met
december 2016, gaan de deelnemers aan de slag
om hun doel te bereiken. KNHM staat klaar als coach
met de benodigde deskundigheid en contacten.
Daarnaast hebben deelnemers veel aan elkaar. Via
www.kernmetpit.nl delen zij ervaringen. Immers, veel
projecten doorlopen dezelfde stappen. Het is mooi om
te zien hoe deze samenwerking iedereen verder helpt!
------------------------------
Feestelijke prijsuitreiking
in de provincies
Wordt jouw groep toegelaten tot de wedstrijd en lukt
het jullie het project te realiseren binnen een jaar? Dan
beloont KNHM jullie tijdens de feestelijke prijsuitreiking
met het predicaat Kern met Pit en duizend euro. Tijdens
de prijsuitreiking wint in elke provincie het beste project
de provinciale trofee en vijftienhonderd euro extra.
------------------------------
Nationale prijsuitreiking
Als klap op de vuurpijl dingen de twaalf provinciale
trofeewinnaars in maart 2017 mee naar de nationale
titel ‘Gouden Pit van Nederland!’. De drie beste
projecten krijgen naast nationale bekendheid een
extra geldbedrag.
1e prijs: drieduizend euro
2e prijs: tweeduizend euro                                                                                                   3e prijs: duizend euro

Voor meer informatie zie folder op facebook


Enquete geldautomaten in kernen

15 augustus 2015

Graag vragen wij uw aandacht voor het volgende onderzoek. Graag via de link de enquete over geldautomaten in kleine kernen invullen voor 8 september. Ook als men geen problemen ondervindt, wel graag invullen!!!

 

Deze brief ontvingen we via de gemeente HARDENBERG.

Beste besturen van dorpsorganisaties (plaatselijke belangen, dorpshuizen, MFA’s e.d.)

 

Hierbij ontvangt u een vraag van de Overijsselse Vereniging van Kleine Kernen (OVKK), die voor de provincie onderzoekt hoe het met de geldautomaten in uw dorp is gesteld. Zoals wellicht bekend, hebben de banken toegezegd om binnen een straal van 5 km minstens één geldautomaat of een andere voorziening voor contant geld in stand te houden. Toch zullen er nog geldautomaten verdwijnen.

 

Uit een vooronderzoek van de OVKK is gebleken dat men zich in de kleine kernen grote zorgen maakt. De provincie wil zoveel mogelijk voorkomen dat er reële problemen gaan ontstaan in de voorziening voor contant geld. Om deze reden is een enquête met een beperkt aantal vragen ontwikkeld, bereikbaar via:

 

http://tinyurl.com/OVKK-onderzoek-geldautomaten

 

U wordt vriendelijk verzocht om uiterlijk 8 september de enquête in te vullen. Ook als u geen problemen ervaart, is het van belang aan de enquête mee te doen. De provincie zal de antwoorden analyseren en met de betrokken banken afspraken maken over het beschikbaar houden van deze voorzieningen in de kleine kernen van Overijssel.

 

Namens de OVKK bij voorbaat dank voor uw medewerking.

PB Dedemsvaart zou graag zien dat u ook medewerking verleent door de vragen te beantwoorden. Bij voorbaat dank.


Blauwalgwaarde Kotermeer onder waarschuwingsniveau

30 juli 2015

Vanmorgen, 30-07-2015 kregen we bericht een positief van de gemeente:

Het gehalte aan blauwalgen is weer gedaald tot onder waarschuwingsniveau. De bordjes zullen weer worden verwijderd.

Toch fijn met het mooie weer in het vooruitzicht.


Inloopspreekuur 27 juli vervalt!

25 juli 2015

Maandag 27 juli i.v.m. vakantie geen inloopspreekuur!!!

Eerstvolgende inloopspreekuur is op maandag 17 augustus van 19.00-19.30 uur in de Baron.


Nieuw verslag Gemeentelijk overleg

15 juni 2015

Onder het tabje verslagen is bij gemeentelijk overleg het verslag van het overleg van 8 juni 2015 te lezen.


College van B & W op bezoek in Dedemsvaart

01 juni 2015

College van B&W op bezoek in Dedemsvaart

Op vrijdagochtend 29 mei bracht het college van B&W van Hardenberg een werkbezoek aan de kern Dedemsvaart. Rond negen uur werd het gezelschap door bestuursleden van plaatselijk belang ontvangen in De Baron. Onder het genot van een kop koffie verwelkomde de voorzitter van plaatselijk belang, Gerrit Schipper, het college en nam in het kort het programma voor de ochtend door. Eerst werd een bezoek gebracht aan het in aanbouw zijnde woonwinkelcomplex “Hof van Dedem”. Aannemer en opdrachtgever gaven uitleg over de uitvoering van de werkzaamheden en planning. Per bus werd vervolgens een  tour door Dedemsvaart en omgeving gemaakt. Tijdens deze tour werden verschillende actuele zaken bekeken en onder de aandacht van het college gebracht, zoals: de geplande opwaardering van de Oranjebuurt, de onderhoudstoestand van de Molstraat, het opgeknapte busstation, waarin nu ook de brandweer is ondergebracht. De door bewoners opgeknapte garageboxen aan de Reigerweg staan er weer mooi strak bij! Ook werd aandacht gevraagd voor de gevaarlijke kruising Drogteropslagen/N377. Nu de provinciale financiële middelen voor het opwaarderen van de N34/N377 drastisch zijn teruggeschroefd, vreest PB dat deze gevaarlijke oversteek niet zal worden aangepakt. PB is van mening, dat hier binnen afzienbare tijd een ongelijkvloerse kruising zou moeten worden gerealiseerd. Ook de consequenties van het vertrek van Wehkamp uit Dedemsvaart werden bekeken en besproken. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan het kalkoventerrein waar Barend Roozeboom van de Historische vereniging het college informeerde over en rondleidde langs de in aanbouw zijnde smederij, timmerwerkplaats en scheepshelling. De drie projecten worden geheel in oude stijl gebouwd. Bij de uitvoering van de werkzaamheden worden scholieren betrokken, hiermee hoopt men jongeren te interesseren voor de historie. Ook werden de verschillende (verre) toekomstplannen op enthousiaste wijze door dhr. Roozeboom gepresenteerd. Het werkbezoek werd rond twaalf uur in De Baron afgesloten door burgemeester Peter Snijders, gebiedsbestuurder voor Dedemsvaart. Hij bedankte plaatselijk belang voor de samenstelling van het interessante programma voor deze ochtend en voor de constructieve en goede samenwerking in het algemeen. Ook prees hij de wijze waarop het ambitieuze plaatselijk belang hun wensen voor het voetlicht brengt. Hiermee kwam er een eind aan een geslaagd werkbezoek.

     

foto's Alida Ringenier


Veilige oversteken N 48?

21 mei 2015

Bestuursdienst Ommen- Hardenberg vraagt aandacht voor het volgende:

“Er is de afgelopen jaren in overleg met de omgeving en de plaatselijk belangenorganisaties hard gewerkt aan een veiliger N48.

Met de komst van de tunnels onder de N48 en de sanering van de oversteken is er een veiliger N48 ontstaan. Tot op zekere hoogte is dat gelukt!

In de praktijk blijkt echter dat ter hoogte van de voormalige oversteek Maatschappijwijk de hekwerken moedwillig zijn vernield om met de fiets of lopend van de oversteek gebruikt te maken.

Nu het hekwerk gedeeltelijk is verdwenen wordt de voormalige oversteek tevens weer gebruikt om met de auto de N48 op of af te rijden.

De ontstane situatie kan wat de gemeente betreft niet getolereerd worden. In de buurt is navraag gedaan, maar niemand kan ons iets vertellen wie de veroorzaker(s) is/zijn.

Een vergelijkbare situatie doet zich voor bij Den Kaat waar misbruik wordt gemaakt van de calamiteitendoorsteek door de paaltjes te verwijderen c.q. te verbuigen!

Wij willen u vragen de problematiek onder de aandacht te brengen bij de leden, zo mogelijk bij alle bewoners in de omgeving van de Maatschappijwijk/Den Kaat, met als doel het misbruik te stoppen.

Wij hebben de politie inmiddels verzocht extra toezicht te houden en de projectgroep Tunnels N48 is verzocht om samen met Rijkswaterstaat een betere fysieke afsluiting te realiseren om ongeoorloofd gebruik een halt toe te roepen.”

 

 


Eikenprocessierups!

15 mei 2015

 

 

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups zie je vooral in eikenbomen. De brandharen van deze rups kunnen in de periode van mei tot september verschillende klachten veroorzaken.

De eikenprocessievlinder legt voor de winter haar eitjes in de toppen van (vooral) eikenbomen. Eind april komen de rupsen uit de eitjes en tussen half mei en eind juni krijgen ze brandharen. In juli verpopt de rups zich tot een grijze nachtvlinder.

Het nest van de eikenprocessierups is een dicht web van vervellingshuidjes met brandharen en uitwerpselen. Van half mei tot september zijn de gezondheidsrisico’s het grootst. Met hun weerhaakjes dringen de brandharen gemakkelijk in huid, ogen en luchtwegen. De klachten die op kunnen treden zijn jeuk, huiduitslag, irritaties aan ogen of luchtwegen.

De gemeenten Ommen en Hardenberg bestrijden de rups in dichtbevolkte gebieden intensief. In natuurgebieden met voldoende natuurlijke vijanden worden de nesten niet verwijderd. De rups wordt alleen bestreden in gemeente bomen, bij overlast op particulier terrein kunnen de gemeenten u wel in contact brengen met een deskundig bestrijdingsbedrijf.

Vermijd contact met rupsen en nesten, zorg bij bezoek aan een gebied met eikenprocessierupsen dat uw hals, armen en benen goed bedekt zijn en ga niet op de grond zitten.

Komt u toch in contact met de rupsen, spoel de huid of ogen goed met water. Was kleding op 60°C. Klachten verdwijnen meestal binnen twee weken. Neemt u bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Een uitgebreide versie van deze tekst is te vinden op www.ommen.nl of www.Hardenberg.nl

Meer informatie (Ommen)

Wilt u meer informatie of heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de gemeente Ommen via telefoonnummer 14 0529 of meldpunt@ommen-hardenberg.nl

 

Meer informatie (Hardenberg

Wilt u meer informatie of heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de gemeente Hardenberg via telefoonnummer 14 0523 of meldpunt@ommen-hardenberg.nl.


Gedichten bevrijdingsconcert Jubal 9 mei 2015 (3)

10 mei 2015

Geschreven en voorgedragen door Alice Bijker


Gedichten bevrijdingsconcert Jubal 9 mei 2015 (2)

10 mei 2015

PIJN
Die pijn was niet fijn.
Het voelde zo raar het is ook zo naar.
Waarom moest ik daar in leven ik wou hier niet meer zijn.
Ik kon mijn familie niet achter laten maar ik wou daar weg.
Mijn vrienden gingen wel weg maar ik moest daar blijven met mijn moeder alleen.
Ooh haal mij daar weg die pijn was niet fijn het verdriet. Deed me denken aan al die mensen die getroffen zijn.
Zelfs ik kon gepakt worden dacht ik waarom moest dit nou gebeuren ik was zo bang dat ik gepakt werd.
Ik kon er niks aan doen we konden amper eten de winkels waren overvallen.
Na vijf jaar was het voorbij ik ben vrij ik ben dus bang dat, hoefde ik ook nooit te zijn.

Geschreven en voorgedragen door Bente Wassens

 


Gedichten bevrijdingsconcert Jubal 9 mei 2015 (1)

10 mei 2015

WELKOM IN MIJN WERELD

Welkom in mijn wereld.
Daar waar racisme niet bestaat,
waar liefde ademt in elk leven
en niemand iemand haat.

Waar geen conflicten zijn
en niemand het woord corruptie kent.
Waar alleen de kleuren van je hart
vertellen wie je echt bent.

Een wereld waarin politici
geen loze beloftes uiten.
Waar kinderen niet worden geboren
om vervolgens te misbruiken.

Waar een 2 minuten stilte niet nodig is
waar een oorlog nooit geweest zou zijn
en niemand zijn dierbaren mist.

Mijn wereld is een wereld
die zich laat zien in mijn dromen
Waar geluk en vrede heerst.
Waar ieder mens in mag wonen
en niemand een ander zijn leven beheerst.

Welkom in een wereld,
waar alles magisch lijkt
maar nog altijd een sprookje is
ver van de werkelijkheid.

 

GELUIDLOOS VERZET

Dromen verwoest
Gevoelens verslonden
Ogen niet meer open
Voor altijd dicht

Stemmen gesmoord
Door gemene monden
Met z’n allen op weg
Naar het eeuwige licht

Liefde afgepakt
Geluk meegenomen
Tranen geboren
Wangen met zout

En geen van hen die wist
Wat hen zou overkomen
Twijfel maar vooral hoop
alles ging fout.

Nu zijn we hier
Bevrijd en zonder zorgen
Lachend en stralend 
Want we zijn gered

Onze gedachten gaan uit
Naar diegenen zonder stem
Naar diegenen met de kracht
Van geluidloos verzet

Voorgedragen door Kyra Wildeboer, Anouk Jansen en Fleur te Velde


Onderzoek naar veiligheidsbeleving fietspad Dedemsvaart-Balkbrug

01 mei 2015

Onderzoek naar veiligheidsbeleving fietspad Dedemsvaart-Balkbrug

1 mei

De gemeente Hardenberg maakt, samen met andere gemeenten in de Regio Zwolle en de provincie Overijssel, werk van het voorkomen van lichtvervuiling en het terugdringen van overmatige verlichting binnen en buiten de bebouwde kom.

Het gezamenlijke project Bewust Verlichten moet zorgen voor minder lichtbelasting. Bij lichtvervuiling is de omgeving 's avonds en 's nachts overmatig kunstmatig verlicht door onder andere straatverlichting en verlichting van en rond gebouwen. Mensen en dieren kunnen hier hinder van ondervinden.

Eind 2014 zijn in de kern Dedemsvaart een tweetal wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd. Hierbij is onderzocht welke invloed openbare verlichting heeft op de leefomgeving en het welbevinden van de inwoners.

De komende weken wordt op een derde locatie onderzoek uitgevoerd. Dit is de fietsroute tussen Balkbrug en Dedemsvaart. De route staat lokaal bekend als het fietspad 'Het Rak - Hoofdvaart'.

Alle inwoners van Balkbrug, Dedemsvaart en omgeving die regelmatig gebruik maken van het fietspad Het Rak – Hoofdvaart worden uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek.

U kunt via deze link:  de vragenlijst online invullen. (dubbelklik voor koppeling).Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 8 tot 10 minuten. U kunt aan het onderzoek deelnemen tot 13 mei 2015.

 


Scootmobiel trainingsdagen in Ommen, Dedemsvaart en Hardenberg

01 mei 2015

Gemeente Hardenberg, gemeente Ommen en de provincie Overijssel organiseren:

Scootmobiel trainingsdagen in Ommen, Dedemsvaart en Hardenberg

Speciaal voor scootmobielbezitters worden in de gemeenten Ommen en Hardenberg scootmobiel trainingsdagen georganiseerd. De dagen zijn bedoeld om scootmobielbezitters veiliger en met meer plezier aan het verkeer te laten deelnemen.

De scootmobiel is een vertrouwde verschijning geworden in het verkeer. Deelname aan het verkeer met een scootmobiel blijkt echter voor sommige scootmobiel bezitters een heel waagstuk. Door leeftijd, het gebruik van medicijnen of door ziekte kunnen het verkeersoverzicht en het reactievermogen achteruitgaan. Bovendien heeft een deel van de ouderen nooit een rijbewijs gehaald en dus geen referentiekader. Ook de kennis van verkeersregels is vaak onvoldoende. Het gevolg is dat sommige scootmobiel bezitters zich onzeker voelen in het voor hen nieuwe voertuig.

Trainingsdagen op 9, 11 en 17 juni
Om scootmobiel bezitters veiliger en met meer plezier aan het verkeer te laten deelnemen hebben de gemeenten Ommen en Hardenberg aan Veilig Verkeer Nederland opdracht gegeven een drietal scootmobiel trainingsdagen te organiseren en wel op:

9 juni: Hardenberg (kerkelijk centrum ‘De Schakel’, Lage Doelen 3A)

11 juni: Dedemsvaart (multifunctioneel centrum ‘De Baron’, Julianastraat 54)

17 juni: Ommen (Hervormd Centrum, Prinses Julianastraat 8)

 

U bent vrij om te kiezen op welke dag u wilt deelnemen, ongeacht of u in de gemeente Ommen of Hardenberg woont.

 

Op alle dagen begint de training om 10.00 en duurt tot ca. 15.00 uur. De training wordt onderbroken door een gezamenlijke lunch.  Deelname aan de training is gratis.

 

Kennis opfrissen en oefenen
U krijgt in een gezellige en ongedwongen sfeer de kans om uw kennis van de verkeersregels op te frissen en te oefenen met het gebruik van de scootmobiel. De training bestaat uit een theoriegedeelte over de verkeersregels voor scootmobiel gebruikers, het oefenen met de scootmobiel op een afgesloten parcours en een rit over straat onder begeleiding van een instructeur. Ook bestaat de mogelijkheid om kleine technische reparaties aan de scootmobiel te laten uitvoeren. De training is ontwikkeld door Veilig Verkeer Nederland en de instructeurs van de training zijn door Veilig Verkeer Nederland opgeleid.

Aanmelden
Aanmelden kan tot 25 mei via www.hardenberg.nl/scootmobieltraining en via www.ommen.nl/scootmobieltraining of via www.vvnhardenberg.nl 

U kunt zich ook telefonisch aanmelden bij Henk Tromp van het gemeentelijk team Verkeer & Vervoer (t.0523-289251.

 

U wordt verzocht uw eigen scootmobiel mee te nemen. Deelnemers die in bezit zijn van een regiotaxipas van de gemeente/WMO kunnen zich per regiotaxi naar de training laten vervoeren.

De scootmobiel trainingsdagen worden georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland in opdracht van de gemeenten Ommen en Hardenberg en worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Overijssel.

 

Nadere informatie

Voor meer  inhoudelijke informatie kunt u ook contact opnemen met Gerard Willems van het Regionaal Steunpunt Oost van Veilig Verkeer Nederland: T| 0575-510144. Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met Henk Tromp.


E-bikedagen in Hardenberg, Ommen en Dedemsvaart

01 mei 2015

Gemeente Hardenberg en Gemeente Ommen, Provincie Overijssel, Veilig Verkeer en de Fietsersbond organiseren gezamenlijk:

                                                                           

E-bikedagen in Hardenberg, Ommen en Dedemsvaart

Net als in voorgaande jaren willen de gemeenten Hardenberg en Ommen de (elektrisch ondersteund) fietsende senioren in de gemeente de kans geven een dag bezig te zijn met hun veiligheid in het verkeer en wel door het organiseren van een drietal zogeheten E-bikedagen. Deze dagen vinden bij voldoende deelname plaats op nader te bepalen dagen in de 2e helft van augustus in Ommen, Dedemsvaart en Hardenberg. U bent vrij om te kiezen in welke plaats/gemeente u wilt deelnemen, ongeacht of u in de gemeente Ommen of Hardenberg woont.

De cursus is vooral bedoeld zowel voor ouderen die al een e-bike bezitten als voor senioren die erover denken om over te stappen op een e-bike. Maar ook voor ouderen die (nog) helemaal niet denken aan de overstap naar de elektrisch ondersteunde fiets is de dag ook zeker de moeite waard.

De gemeente organiseert deze dag in samenwerking met het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid Oost (ROVO) en de Fietsersbond. 

 

Veilig en gezond op de fiets of e-bike

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat (blijven) bewegen goed is voor de lichamelijke én de geestelijke gezondheid. Een groeiend aantal senioren begrijpt deze boodschap en kiest voor de fiets of de e-bike om in beweging te blijven. Maar de behaalde gezondheidswinst wordt soms tenietgedaan door een verkeersongeval – vaak eenzijdig – waardoor men alsnog in het medische circuit belandt. Met de voorlichting die wordt gegeven op de E-bikedag hopen de gemeenten Hardenberg en Ommen, de provincie Overijssel en de Fietsersbond de senioren voldoende handreikingen te geven om nog lang en op een veilige en prettige manier te kunnen blijven fietsen.

 

Hoe ziet de cursusdag eruit?

De deelnemers komen op de eigen fiets of e-bike naar de E-bikedag. Na de ontvangst is er eerst een presentatie over alle facetten van de aanschaf van en het rijden op een e-bike. Vervolgens staan praktijkoefeningen op het programma. De deelnemers krijgen ‘fietsgymnastiek’ van een beweegdocente en op een afgezet parcours worden de reactiesnelheid, het evenwicht en de fietsvaardigheid van de senioren getest. Ook kunnen verschillende typen e-bike worden uitgeprobeerd en is er de mogelijkheid de eigen fiets/e-bike te laten controleren door een lokale rijwielhandelaar, die op de dag aanwezig zal zijn.

‘s Middags worden de kennis van de verkeersregels en het verkeersinzicht getest . Hierbij is er speciale aandacht voor lokale verkeerssituaties. Daarna wordt het groepsfietsen geoefend tijdens een korte tocht (in gemiddeld fietstempo) langs enkele gevaarlijke/ onoverzichtelijke verkeerssituaties in Dedemsvaart, Ommen of Hardenberg.

De cursusdag duurt van 9.00 tot 16.00 uur en wordt rond 12.30 uur onderbroken voor een gezellige lunch.

 

Aanmelden

Belangstellenden voor de E-bikedagen kunnen bellen of mailen naar Henk Tromp van het gemeentelijk team Verkeer & Vervoer (e-mail: Henk.tromp@ommen-hardenberg.nl ; tel. 0523-289251).

Deelname is op eigen risico en is gratis.

 

Nadere informatie

Eventueel meer informatie vindt u op www.fietsersbond.nl/fietsschool of bij Henk


Programma dodenherdenking 4 mei a.s.

28 april 2015

Door op onderstaande link te klikken krijgt u het programma van de dodenherdenking op 4 mei te zien. De herdenking wordt gehouden bij hert voormalige gemeentehuis van Avereest aan de Moerheimstraat.

/resources/image/files/dodenherdenking-programma-2015(1).doc


Bevrijdingsconcert 9 mei a.s.

26 april 2015

De poster van het bevrijdingsconcert Jubal t.g.v. 70 jaar bevrijding kunt u lezen door op onderstaande link te klikken.

/resources/image/files/Affiche%20Bevrijdingsconcert.pdf


Verslag overleg gemeente 2 maart 2015 incl. reacties

24 april 2015

Onder verslagen gemeentelijk overleg  2015 is het verslag van 02-03-2015 incl. reacties te lezen.

Via onderstaande link kunt u de tekening bekijken die bij punt 10 van het verslag hoort.

/resources/image/files/20150312%20-%20Trottoir%20Langewijk%20zz%20D-vrt%2C%20vanaf%20Kelvinstraat%20tot%20huis%20nr%20151_pdf-20150312152957(2).pdf

 


Jaarpresentatie 2014

08 april 2015

Door op de link te klikken kunt u het boekje 2014 downloaden

/resources/image/files/actueel/PBD%20Jaarpresentatie%202014.pdf
 


Ledenvergadering 13 april 2015

29 maart 2015

Algemene Ledenvergadering van de vereniging “Plaatselijk Belang Dedemsvaart en Omgeving” d.d. maandag 13 april 2015 om 20.00 uur in de Baron, Julianastraat 54 te Dedemsvaart.

 

AGENDA

 

 1. Opening door voorzitter Gerrit Schipper
 2. Ingekomen stukken en mededelingen
 3. Notulen : Algemene Ledenvergadering d.d. 17 april 2014
 4. Financiële stukken / verslag boekjaar 2014                                             

4.a.    rekening en verantwoording boekjaar 2014 door Tinus de Vries

         verslag kascontrole commissie + benoemen lid kascontrole commissie

         vaststelling rekening en verantwoording boekjaar 2014

         begroting 2015

4.b.    jaarverslag secretaresse

      5.   Bestuursverkiezingen :

         > Aftredend en herkiesbaar de heer Maus Westerbaan

         Door het bestuur wordt kandidaat gesteld de heer Maus Westerbaan

         > Aftredend en niet herkiesbaar de heer Willem Veerbeek

         Door het bestuur wordt kandidaat gesteld dhr. Peter Schlepers

 

         Ingevolge art. 7 lid 2 van de statuten hebben 10 of meer leden het recht een voordracht voor een andere kandidaat

                schriftelijk in te dienen bij het bestuur tot voor aanvang van de vergadering

 1. Fotowedstrijd 2014/2015 “uitreiking prijs mooiste foto”
 2. Rondvraag (zijn er vooraf reeds vragen voor de rondvraag, wellicht kunt u ze voorafgaande aan de vergadering  mailen naar info@plaatselijkbelangdedemsvaart.nl)
 3. Sluiting
 4. Pauze

 

De stukken voor deze vergadering kunt u vanaf 7 april downloaden via de site : www.plaatselijkbelangdedemsvaart.nl en/of op te vragen bij het Secr. PBD 0523-617848

 

Aansluitend aan het zakelijke gedeelte van de vergadering (na de pauze)

Gastsprekers

 • Stichting Dedemsvaart Loopt
 • Isabelle Mensink (teamchef) en Ben Froklage (teamleider) geven een toelichting  op de veranderingen die bij de politie zijn / worden doorgevoerd en wat betekent dit voor Dedemsvaart in het bijzonder.

 

 
   


Viering 70 jaar bevrijding Dedemsvaart

15 februari 2015

 
   
 
   
 
   
 
   
 
   

70 JAAR BEVRIJDING moet gevierd worden in Dedemsvaart !

 

Op 9 mei a.s. organiseert muziekvereniging JUBAL een bevrijdingsconcert in Dedemsvaart.

Als Plaatselijk Belang Dedemsvaart ondersteunen we dit geweldige initiatief in Dedemsvaart. We willen graag de gehele bevolking hierbij betrekken om 70 jaar vrijheid te vieren.

 

Als Plaatselijk Belang Dedemsvaart roepen we een ieder op om een bijdrage hiervoor aan te leveren in de vorm van bijv. een gedicht / verhaal / kunst etc. het maakt niet uit.

 

We krijgen als Plaatselijk Belang Dedemsvaart ruimte tijdens het concert van Jubal en willen dit graag delen met de bevolking uit Dedemsvaart.

We willen dan ook een aantal inzendingen belonen om hun bijdrage voor te dragen aan het publiek tijdens dit concert.

Uiteraard zullen de inzendingen ook op de site van Plaatselijk Belang Dedemsvaart geplaatst worden, om de betrokkenheid/enthousiasme hiervoor te vergroten.

 

Zou JIJ hieraan een bijdrage willen leveren ?

Stuur je inzending in naar info@plaatselijkbelangdedemsvaart.nl.

(voor 12 april 2015)

IEDEREEN KAN/MAG MEEDOEN (er is geen leeftijdsgrens aan verbonden)

 


Nieuwe nieuwsbrief

08 december 2014

Er is op 8 december 2014 weer een nieuwe Nieuwsbrief van Plaatselijk Belang onder het kopje Nieuwsbrief in de blauwe balk geplaatst. We raden u aan deze nieuwsbrief te lezen om te zien waar Plaatselijk belang zich zoal mee bezig houdt.


60 km zones in het buitengebied

01 december 2014


60-kilometer per uur in het buitengebied
Alle wegen in het buitengebied van Hardenberg, met uitzondering van een aantal gebiedsontsluitingswegen die een verbinding vormen tussen kernen, worden aangewezen als 60-kilometerweg. Hiermee verbetert de verkeers-veiligheid op de wegen in het buitengebied.
Waarom 60-kilometer per uur?
De erftoegangswegen in het buitengebied zijn vaak smal en niet geschikt voor grote hoeveelheden verkeer. Bovendien zijn de wegen bestemd voor lokaal verkeer. Vaak worden deze wegen ook gebruikt door landbouwverkeer en fietsers.
Te hoge snelheden op deze wegen kan verkeersonveilige situaties opleveren. Door alle wegen in het buitengebied op dezelfde manier in te richten en de maximumsnelheid te verlagen naar 60-kilometer per uur, vergroot de
verkeersveiligheid in het buitengebied.
Hoe herkent u een 60-kilometerweg?
Het begin en eind van een 60-kilometerzone worden aangeduid met duidelijke bebording in de vorm van 60-kilometerzoneportalen. Verder wordt bij het begin van een 60-kilometerzone een dwarsmarkering op het wegdek
aangebracht. Ook wordt de tekst ‘60’ op het wegdek aangegeven. Enkele specifieke wegen hebben vanwege hun functie en de manier waarop de weg is ingericht ook een zogenaamde 60-kilometer kantmarkering. Zo weet iedereen dat op deze wegen een maximumsnelheid van 60-kilometer per uur geldt.
Verkeersregels
Op de wegen in een 60-kilometerzone geldt een maximumsnelheid van 60-kilometer per uur.
Verkeer van rechts heeft voorrang. Let dus extra goed op, want op enkele wegen in het buitengebied is de voorrangssituatie gewijzigd. Dit wordt gedurende een periode van 3 maanden met tijdelijke bebording aangeduid.
Verder is de vuistregel: staan er geen borden of haaientanden op de weg, dan gelden de reguliere verkeersregels en heeft verkeer van rechts op een gelijkwaardige kruising voorrang.
Uitzonderingen
Op wegen die eerder al zijn ingericht als 60-kilometerweg verandert nagenoeg niets. De maximumsnelheid blijft hier 60-kilometer per uur en verkeer van rechts heeft voorrang. Op een enkele weg waar nu al 60 km/uur geldt, is de
voorrang nog geregeld. Ook hier wordt de voorrangssituatie aangepast waarbij verkeer van rechts dus voorrang krijgt.
Op enkele van deze wegen wordt dit verduidelijkt door op de kruising een markering op het wegdek aan te brengen in de vorm van een (geel) wybertje.
Een aantal belangrijke routes die kernen met elkaar verbinden, blijven 80-kilometerwegen. Het gaat om de volgendewegen:
-  Hardenbergerweg: Hardenberg – Mariënberg
-  Gramsbergerweg: Hardenberg – Gramsbergen
-  Duitslandweg: Hardenberg – Duitse grens
-  Dedemsvaartseweg: Gramsbergen – Lutten
Op deze wegen gelden afwijkende voorrangsregels. Dit is ter plaatse met borden of wegmarkeringen aangeduid.
Werkzaamheden
De werkzaamheden voor het herinrichten van de wegen bestaan voornamelijk uit het plaatsen van borden of het aanbrengen van andere belijning. De werkzaamheden worden aangekondigd op www.hardenberg.nl en de
gemeentelijke informatiepagina Kijk op Hardenberg in de Dedemsvaartse Courant.
november 2014


Persbericht 60 km zones in het buitengebied

05 november 2014

Persbericht gemeente Hardenberg

Maandag 3 november 2014
Nog dit jaar 60-kilometerzones in het buitengebied
Nagenoeg alle wegen in het buitengebied worden aangewezen als 60-kilometerzone. De eerste 60-kilometerborden worden vanaf eind november geplaatst. Alleen de wegen die de verschillende kernen met elkaar verbinden, houden een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur.
De erftoegangswegen in het buitengebied zijn vaak smal en worden vaak alleen gebruikt door lokaal (landbouw)verkeer en fietsers. Te hoge snelheden op deze wegen, waar gemotoriseerd verkeer zich mengt met langzaam (fiets)verkeer, kunnen verkeersonveilige situaties opleveren. Om de verkeersveiligheid in het buitengebied te vergroten, worden nagenoeg alle wegen in het buitengebied aangewezen als 60-kilometerzone.
Bebording
In een 60-kilometerzone wordt het begin en eind van de zone aangeduid met duidelijke bebording in de vorm van 60-kilometerzoneportalen. Verder wordt bij het begin van een 60-kilometerzone een dwarsmarkering op het wegdek aangebracht. Ook wordt de tekst ‘60’ bij het begin van de zone op het wegdek aangegeven. Enkele specifieke wegen krijgen vanwege hun functie en de manier waarop de weg is ingericht en wordt gebruikt ook een zogenaamde 60-kilometer belijning. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om bredere wegen die een belangrijke school-thuisroute zijn. Op de meeste wegen worden echter geen aanvullende ‘fysieke’ maatregelen genomen.
Voorrangssituatie
Verkeer van rechts heeft in een 60-kilometerzone voorrang. Dit betekent dat eventuele afwijkende voorrangsregelingen met het invoeren van de 60-kilometerzone worden opgeheven. Op een aantal wegen worden op kruisingen markering aangebracht die de weggebruiker attenderen op de gelijkwaardigheid van de kruisingen. Ook worden weggebruikers op de gewijzigde situatie geattendeerd door middel van tijdelijke (gele) bebording.
Planning
De verkeersbesluiten die het instellen van een 60-kilometerzone mogelijk maken, liggen vanaf 12 tot 24 november 2014 ter inzage. Het inrichten van de eerste wegen in het buitengebied als 60-kilometerzone start eind november en is naar verwachting voor de zomer van 2015 afgerond.
Het inrichten van het buitengebied van de gemeente Hardenberg als 60-kilometerzone is mede mogelijk dankzij een BDU-subsidie van de provincie Overijssel.
Noot voor de redactie – Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carina van der Veen, communicatieadviseur.
T| 0523 – 28 92 74
M| 06 – 22 46 78 79
E| carina.vanderveen@ommen-hardenberg.nl


Hondenpoep opruimen is heel normaal

11 augustus 2014

Hondenbezitters beleven doorgaans veel plezier aan hun huisdier, maar de trouwe viervoeter moet ook uitgelaten worden. Daarbij kan het wel eens voorkomen dat de hond poept op een plek waar dat niet mag. Het is dan heel normaal om de hondenpoep altijd direct op te ruimen, zodat anderen hier geen last van hebben. Alleen op de speciale hondenuitlaatstroken is het niet nodig de hondenpoep op te ruimen. Hier zorgt de gemeente ervoor dat de hondenpoep regelmatig opgeruimd wordt.

Hondenpoep op straat, op grasvelden of in plantsoenen is niet alleen een onsmakelijk gezicht, honden, andere dieren of spelende kinderen kunnen er zelfs ziek van worden. Daarom is het in de gemeente Hardenberg verboden honden te laten poepen op of langs de weg, op speelplekken en op speelvelden. Dit verbod geldt ook voor openbare gazons, groenstroken en bermen binnen de bebouwde kom. Het kan natuurlijk voorkomen dat de hond toch poept op een plek waar dit verboden is. Neem daarom altijd een schepje en zakje mee en gebruik dit ook om de hondenpoep direct op te ruimen als uw hond ergens poept waar dit niet mag.

Door hondenpoep direct op te ruimten, voorkomt u veel ergernissen en doet u uw buurtbewoners een groot plezier. Iemand die de hondenpoep van zijn/haar hond niet opruimt, riskeert een boete van 130 euro. Het opruimen van de hondenpoep is natuurlijk niet afhankelijk van een boete, maar is
heel normaal en iedere hondenbezitter hoort hierin zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen. Zo zorgen we er samen voor dat de straten en grasvelden schoon en netjes blijven.

Alleen op de hondenuitlaatstroken is het niet nodig de hondenpoep op te ruimen. Hier ruimt de gemeente de hondenpoep regelmatig op. De hondenpoepstroken zijn met borden aangegeven. U vindt een overzicht van alle stroken op www.hardenberg.nl.


Inloopspreekuur PBD

31 maart 2013

Spreekuur PBD.

Plaatselijk Belang Dedemsvaart houdt een maandelijks inloop-spreekuur. En wel op elke laatste maandag van de maand

(tussen 19.00 en 19.30 uur) in De Baron Julianastraat 54, waar problemen onder geheimhouding, aan de orde gesteld kunnen worden. U bent van harte welkom!

P.S.

Een enkele keer is het niet op de laatste maandag. Zie daarom ook vergadering boven in de blauwe balk op de site.

Het Bestuur.