Wat voor recreatie moet er bij zwemplas Kotermeerstal in Dedemsvaart komen?

02 juli 2023


Wat voor recreatie moet er bij zwemplas Kotermeerstal in Dedemsvaart komen?

EEN REACTIEFORMULIER KAN NOG WORDEN INGEVULD T/M 6 JULI OP DE WEBSITE VAN DE GEMEENTE HARDENBERG : https://www.hardenberg.nl/kotermeerstal

Verdere toelichting:
Natuureducatie, maatschappelijke activiteiten of toerisme.

Dat zijn de drie voorlopige scenario’s voor recreatie rondom de Kotermeerstal in Dedemsvaart. Belangstellenden kunnen de komende tijd hun voorkeur uitspreken.
Van een plek waar natuur de ruimte krijgt met onder andere een voedselbos en een visdiefeiland, tot vertier voor jong en oud met een buitenzwembad en een natuurinclusieve speelplek. Of zelfs een klimbos, fluisterbootjes en een waterkabelbaan. Er valt wat te kiezen voor recreatieplannen voor de Kotermeerstal.
De uiteenlopende varianten komen voort uit een verkennend onderzoek van stichting Stimuland, waarbij Plaatselijk Belang Dedemsvaart ook betrokken is. Aanleiding was een motie van de gemeenteraad van Hardenberg, begin 2022. Eind vorig jaar waren omwonenden van de Kotermeerstal nog verrast door de komst van een fietscrossbaan.
Donderdagavond werden de resultaten gepresenteerd in Multifunctioneel Centrum De Baron. Eerder dit jaar hadden zo’n 75 betrokken ideeën gedeeld tijdens een inloopavond. Een combinatie van de voorgestelde scenario’s behoort tot de mogelijkheden. Je voorkeur aangeven kan online tot en met 6 juli. De opties op een rijtje, onderaan in beeld gebracht:
1. Natuureducatie
De ontwikkeling van biodiversiteit staat centraal. Recreatie betekent hier hoofdzakelijk: rust en natuurbeleving. Dit vergroot de betrokkenheid van plaatselijke bewoners met hun omgeving, is de insteek van de onderzoekers. ‘Bovendien biedt het kansen voor de aanwezigheid van diverse planten en dieren.’
2. Recreatie met focus op maatschappelijke activiteiten overdag
Het maatschappelijk doel en de verbinding tussen verschillende inwoners en de jeugd van Dedemsvaart is in dit scenario de focus. De Stuw en de Makelij, of mogelijk andere maatschappelijke organisaties, kunnen hierin een belangrijke rol hebben. Het huidige initiatief van Kiosk de Kioter kan ondersteuning gebruiken en eventueel uit worden gebreid, bijvoorbeeld door middel van samenwerkingen met lokale winkeliers uit Dedemsvaart.
Recreatie of toerisme zou een bijkomstigheid kunnen zijn door de aanleg van een beperkt aantal visplekken of camperplaatsen. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat winstoogmerk de boventoon voert: de genoemde activiteiten zijn voornamelijk bedoeld om de kosten van Kiosk de Kioter te dekken en dienen als middel voor verdere investering in maatschappelijke activiteiten.
3. Recreatie met grootschalige activiteiten en sterke vorm van toerisme
Hierbij gaat het om het zo toeristisch aantrekkelijk mogelijk maken van de Kotermeerstal. De recreatieplas kan met de nodige aanpassingen een toeristische hotspot worden, stellen de onderzoekers. Aantrekkelijk voor zowel inwoners van Dedemsvaart als bezoekers van daarbuiten.
‘Faciliteiten voor toerisme in combinatie met voldoende interessante (sportieve) activiteiten leiden ertoe dat een paviljoen rendabel gerund kan worden. De combinatie van zwemplas met strand leent zich goed voor outdoor-, muziek- en toeristische activiteiten.