Meldpunt ondermijning en mensenhandel

01 november 2023

Meldpunt ondermijning en mensenhandel

woensdag 01 november 2023 08:00

Inwoners die een vermoeden hebben van ondermijning of mensenhandel, kunnen dit melden bij de gemeente. Bij ondermijning maken criminelen voor hun activiteiten in de onderwereld gebruik van de bovenwereld. Ook mensenhandel is een vorm van ondermijning. Daarbij gaat het om arbeidsuitbuiting, seksuele uitbuiting of criminele uitbuiting. Burgemeester Maarten Offinga: “Door goed op te letten, zijn onze inwoners een extra paar ogen en oren van de politie. Om het voor inwoners zo makkelijk mogelijk te maken een melding doen, hebben we het Meldpunt Ondermijning en Mensenhandel geopend.”

Ondermijnende criminaliteit is op het eerste oog onzichtbaar. Criminelen beginnen een bedrijf, huren een pand of vragen een vergunning aan. Ze maken ook gebruik van legale diensten in de ‘bovenwereld’. Hiermee maken ze hun criminele activiteiten in de onderwereld mogelijk. De criminelen verbergen in hun pand bijvoorbeeld een drugslab of hennepkwekerij. Of ze wassen geld wit via een bedrijf.

Ook mensenhandel is ondermijning

Mensenhandel is een vorm van ondermijning.

Seksuele uitbuiting is de meest voorkomende vorm van mensenhandel. Hierbij wordt iemand gedwongen om seks te hebben tegen betaling. En moet diegene de betaling afdragen aan een uitbuiter.
Loverboys zijn ook mensenhandelaren.
Bij criminele uitbuiting wordt iemand gedwongen om strafbare dingen te doen.
Bij arbeidsuitbuiting moet iemand die werkt de inkomsten (gedeeltelijk) afdragen. Of iemand moet in mensonterende omstandigheden werken.

Slachtoffers van mensenhandel hebben te maken met dwang, bedreiging, geweld en misleiding.

'Let goed op en doe een melding als je iets niet vertrouwt'

Burgemeester Maarten Offinga roept inwoners op om goed op te letten. En een melding te doen bij signalen die wijzen op ondermijning of mensenhandel. “Ondermijning vindt achter gesloten deuren plaats. Of met een schijnbaar legale organisatie als dekmantel."

Herken de signalen

"Toch zijn er wel degelijk signalen te herkennen die kunnen wijzen op ondermijning. Denk aan iemand die grote bedragen contant betaalt. Of een bedrijf waar op vreemde tijden bedrijvigheid is. Ook afgeplakte ramen zijn een teken dat er mogelijk iets niet in de haak is."

Let goed op

"Slachtoffers van mensenhandel zijn vaak afhankelijk van mensen uit hun omgeving om uitbuiting te stoppen. Mensenhandel is te herkennen door gedrag dat verandert. Door goed op te letten, zijn inwoners een paar extra ogen en oren van de politie. Dus is er iets niet in de haak of vertrouw je iets niet? Doe dan een melding.”

Meldpunt Ondermijning en Mensenhandel

Inwoners kunnen een melding doen bij het Meldpunt Ondermijning en Mensenhandel via www.hardenberg.nl/meldpuntondermijning. De gemeente controleert en beoordeelt de melding. En kijkt of er al andere informatie bekend is over de persoon, het adres of het bedrijf waar de melding over gaat. Ook kan de gemeente de melding delen met de politie of justitie."

"Als het nodig is, treedt de gemeente op. De gemeente behandelt de informatie altijd vertrouwelijk. Het is natuurlijk ook mogelijk om anoniem een melding te doen bij Meld Misdaad Anoniem. Bij acuut gevaar moeten inwoners altijd de politie bellen."