Samen werken aan een veiliger Dedemsvaart

26 maart 2024

Door ons aangeleverd aan De Toren:

Net iets te hard rijden in Dedemsvaart

Plaatselijk Belang Dedemsvaart vraagt uw aandacht voor verkeersveiligheid

Wanneer u bekend bent met de wegen in uw omgeving, is de kans dat u ongemerkt net iets te hard rijdt groter. De weg is leeg, u rijdt mee met een ander die ook harder rijdt, of misschien rijdt u bewust wat harder omdat u haast heeft. Maar doe het niet. Langzamer rijden voorkomt slachtoffers! 

De gemeente Hardenberg en het Plaatselijk Belang Dedemsvaart krijgen regelmatig klachten binnen over hardrijders. Deze klachten gaan altijd over de overlast die te hard rijden met zich meebrengt en de gevaarlijke situaties die er door ontstaan. Het is natuurlijk een doel van de gemeente en het Plaatselijk Belang om de overlast en de onveiligheid zoveel mogelijk te verminderen. 

U kunt daarbij helpen. Hoe? Wees alert, houd u aan de maximale snelheid en rem af op plekken waar dat verstandig is, bijvoorbeeld bij schoolomgevingen. Durf elkaar er ook op aan te spreken. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen veilig thuis komt.

Al acties geweest

In samenwerking tussen Plaatselijk Belang en de gemeente zijn er de afgelopen tijd al diverse acties ondernomen. Zo hebben op meerdere locaties zogenaamde Dynamische Snelheidsindicatoren gestaan (de bekende smileys) en zijn er verkeerstellingen uitgevoerd.

Uit deze acties is gebleken dat er op sommige momenten behoorlijke uitschieters te noteren zijn. Kortom, aandacht voor verkeersveiligheid en snelheid blijft nodig!

Feiten en tips

Hoe harder u rijdt, des te meer tijd u nodig heeft om tot stilstand te komen. Bij een rijsnelheid van 30 kilometer per uur heeft u ruim 15 meter nodig. Rijdt u 10 kilometer harder, dan heeft u maar liefst ruim 21 meter nodig. Bij regenachtig weer loopt dat nog verder op. De stopafstand bij 50 kilometer per uur is maar liefst 32 meter. ABS verkort deze remafstand niet. Wist u dat een botsing met 50 kilometer per uur gelijk staat aan een val van 10 meter? Dit is vergelijkbaar met de val van de 3e verdieping van een flatgebouw.

Als iedereen zich aan de snelheidslimiet houdt, zijn er naar schatting 25 tot 30% minder gewonden bij ongevallen. En daarnaast voorkomt u het risico op een boete.

Wij danken u bij voorbaat voor uw medewerking om samen te werken aan een veiliger Dedemsvaart!