E-bikedagen in Hardenberg, Ommen en Dedemsvaart

01 mei 2015

Gemeente Hardenberg en Gemeente Ommen, Provincie Overijssel, Veilig Verkeer en de Fietsersbond organiseren gezamenlijk:

                                                                           

E-bikedagen in Hardenberg, Ommen en Dedemsvaart

Net als in voorgaande jaren willen de gemeenten Hardenberg en Ommen de (elektrisch ondersteund) fietsende senioren in de gemeente de kans geven een dag bezig te zijn met hun veiligheid in het verkeer en wel door het organiseren van een drietal zogeheten E-bikedagen. Deze dagen vinden bij voldoende deelname plaats op nader te bepalen dagen in de 2e helft van augustus in Ommen, Dedemsvaart en Hardenberg. U bent vrij om te kiezen in welke plaats/gemeente u wilt deelnemen, ongeacht of u in de gemeente Ommen of Hardenberg woont.

De cursus is vooral bedoeld zowel voor ouderen die al een e-bike bezitten als voor senioren die erover denken om over te stappen op een e-bike. Maar ook voor ouderen die (nog) helemaal niet denken aan de overstap naar de elektrisch ondersteunde fiets is de dag ook zeker de moeite waard.

De gemeente organiseert deze dag in samenwerking met het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid Oost (ROVO) en de Fietsersbond. 

 

Veilig en gezond op de fiets of e-bike

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat (blijven) bewegen goed is voor de lichamelijke én de geestelijke gezondheid. Een groeiend aantal senioren begrijpt deze boodschap en kiest voor de fiets of de e-bike om in beweging te blijven. Maar de behaalde gezondheidswinst wordt soms tenietgedaan door een verkeersongeval – vaak eenzijdig – waardoor men alsnog in het medische circuit belandt. Met de voorlichting die wordt gegeven op de E-bikedag hopen de gemeenten Hardenberg en Ommen, de provincie Overijssel en de Fietsersbond de senioren voldoende handreikingen te geven om nog lang en op een veilige en prettige manier te kunnen blijven fietsen.

 

Hoe ziet de cursusdag eruit?

De deelnemers komen op de eigen fiets of e-bike naar de E-bikedag. Na de ontvangst is er eerst een presentatie over alle facetten van de aanschaf van en het rijden op een e-bike. Vervolgens staan praktijkoefeningen op het programma. De deelnemers krijgen ‘fietsgymnastiek’ van een beweegdocente en op een afgezet parcours worden de reactiesnelheid, het evenwicht en de fietsvaardigheid van de senioren getest. Ook kunnen verschillende typen e-bike worden uitgeprobeerd en is er de mogelijkheid de eigen fiets/e-bike te laten controleren door een lokale rijwielhandelaar, die op de dag aanwezig zal zijn.

‘s Middags worden de kennis van de verkeersregels en het verkeersinzicht getest . Hierbij is er speciale aandacht voor lokale verkeerssituaties. Daarna wordt het groepsfietsen geoefend tijdens een korte tocht (in gemiddeld fietstempo) langs enkele gevaarlijke/ onoverzichtelijke verkeerssituaties in Dedemsvaart, Ommen of Hardenberg.

De cursusdag duurt van 9.00 tot 16.00 uur en wordt rond 12.30 uur onderbroken voor een gezellige lunch.

 

Aanmelden

Belangstellenden voor de E-bikedagen kunnen bellen of mailen naar Henk Tromp van het gemeentelijk team Verkeer & Vervoer (e-mail: Henk.tromp@ommen-hardenberg.nl ; tel. 0523-289251).

Deelname is op eigen risico en is gratis.

 

Nadere informatie

Eventueel meer informatie vindt u op www.fietsersbond.nl/fietsschool of bij Henk